Groente en Fruit

De meest economische oplossing om in de maanden maart-april, tot einde mei, groenten en bloemen te vervroegen is een polyethyleenfolie, al dan niet licht gekleurd, waarin duizenden kleine gleufjes gesneden zijn. Er bestaat ook gewoon geperforeerde polyethyleenfilm, met zo wat 500 tot 750 gaatjes per m2, doch de zogenaamde groeifolie is beter. Wanneer de folie uitgelegd wordt, over een zaai of plantbed, zijn de gleufjes nog dicht. Naarmate de plantjes groeien, rekken de gleufjes meer en meer open en groeit de folie op die wijze mee, vandaar ook de naam groeifolie. Naarmate de planten groeien, krijgen ze door het steeds verder openrekken van de gleufjes steeds meer en meer lucht.


De groeifolie wordt bij het uitleggen over het zaaibed of over een pas beplant plantbed nooit strak aangespannen, maar er losjes overheen gelegd: vervolgens worden de randen vastgelegd of licht ingegraven. De duizenden kleine gleufjes zorgen er tevens voor dat giet- en regenwater de grond bereiken. Eveneens dank zij deze gleufjes ontstaat onder de groeifolie een goede luchtcirculatie, waardoor zonnebrand en verhitting van de planten voorkomen wordt.

Serre in de zomer

Het kweken van groenten in de serre in volle zomer brengt zo zijn typische problemen mee : hoge temperaturen, verbrande planten, te droog of te nat staande planten, e.d.m. Je kan in je serre een doek aanbrengen of de plastic of glazen krijten met bijv. een papje van bakkersbloem of met krijtmiddelen dat doorzichtig wordt bij regen. Je zal in je serre moeten helpen met de bestuiving. Vooral dan bij de tomaten. Tomaten zijn niet zo gelief bij hommels en bijen….dus om de 2 dagen gaan we de tomatenplanten even trillen. Oude en verkleurde bladeren ga je zo snel mogelijk verwijderen, ze zijn een voorbode voor allerlei ziekten.

 

In het voorjaar

Groeifolie is in tuincentra in kant-en-klaar verpakking verkrijgbaar. Firma´s brengen ook hoezen op de markt in sleuffolie, die o.m. gebruikt worden voor tomaten. Met groeifolie is het mogelijk om voorjaarsgroenten twee tot drie weken te vervroegen (wortelen, sla, spinazie). Voor andere groenten zoals stamslabonen, augurken, meloen, komkommers, paprika en tomaten, kan de groeifolie het gebruik van glas vervangen. Zowel de vlakke groeifolie als de hoezen zijn hier dus bruikbaar.

Er bestaat ook een
zwarte sleuffolie, die als bodembedekking gebruikt wordt en een, eveneens meegroeiend, vogelnet: allemaal verkrijgbaar in dezelfde kant-en-klaar verpakkingen als de vlakke groeifolie en de hoezen.
De vlakke groeifolie is in gespecialiseerde zaken (beroepstuinbouw) ook op rollen verkrijgbaar. Is zo´n rol wat veel voor één liefhebber, dan kan het wel goed uitkomen als enkele tuinvrienden samen zo´n rol aankopen.
U kunt uw geperforeerde folie ook zelf maken. Koop een rolletje polyethyleenplastic en boor er met een boor van 8-10 mm de nodige gaatjes in (500-750 min.). De geperforeerde folie groeit echter niet mee met het gewas, noch deze die u koopt, noch deze die u zelf zou maken.
 

De groeifolie is dus een goede aanwinst voor de tuinliefhebber. Hij kan, voor vervroegde gewassen, zonder problemen tot einde mei – begin juni over de planten blijven. Voor gewassen als meloenen, komkommers, paprika´s, tomaten en sojabonen, opent hij nieuwe mogelijkheden voor de tuinliefhebbers die niet over glasconstructies beschikken. Wanneer het echter dagenlang moest regenen, dan is het wel gewenst om de folie tijdelijk op te lichten om te voorkomen dat het gewas niet meer zou kunnen opdrogen en zou gaan rotten.

Planten die onder geperforeerde of groeifolie gestaan hebben, moeten, net als andere geforceerde planten, afgehard worden alvorens ze in de open lucht te zetten. Planten die onder groeifolie gekweekt werden, zijn vooral gevoelig voor windschade.

Vitaminen invriezen voor de winter

Verse groenten uit de tuin kunnen het beste bevroren worden bewaard. De smaak en de voedingswaarde blijven dan vrijwel gelijk aan die van vers bereide groenten. Zo kunt u in de winter nog volop profiteren van de waardevolle zomervitaminen. Bij het zouten of drogen van groenten gaat er veel vitamine C verloren. Diepvriezen heeft deze nadelen niet. De smaak en de voedingswaarde blijven vrijwel gelijk aan die van een vers bereid product. Door groenten vóór het invriezen te blancheren wordt de houdbaarheid nog eens aanzienlijk verlengd.

De beste resultaten krijgt u wanneer u de volgende tips opvolgt:

Invriestips: Ga zo snel mogelijk na het oogsten aan de slag. Zeer verse producten invriezen, geeft het beste resultaat.

Blancheer de groenten voor het invriezen. Bij blancheren wordt de groente korte tijd in kokend water gedompeld. Breng een pan met ruim water aan de kook. Zodra het kookt, wordt een portie groente in een vergiet of zeef in de pan gedaan. Blancheer niet te veel ineens zodat het water niet al te zeer afkoelt. De groente moet helemaal onderstaan. Leg een deksel op de pan. Zodra het water weer aan de kook is, begint de blancheertijd. Deze is, afhankelijk van de soort groente, 2 tot 4 minuten. Koel de groente met koud water zo snel mogelijk af. Na het uitlekken, kan de groente worden verpakt.

Om de invriestijd zo kort mogelijk te houden, is het belangrijk kleine en platte pakketjes te maken. Lucht werkt isolerend, verpak daarom met zo weinig mogelijk lucht. Gebruik goed verpakkingsmateriaal, dwz. bestemd voor diepvriezen . Om ruimte te besparen, kunt u de diepvrieszakken met inhoud in een doosje laten invriezen.

Ga hygiënisch te werk. Denk daarbij aan een schoon aanrecht, schone pannen, doeken en lepels, schoon verpakkingsmateriaal en was de handen zorgvuldig voor u begint.

Bronnen 1999, fotomateriaal diverse groentenartikelen 1997-2008, bewerking RVO