Zantedeschia aethiopica ´Green Goddes´ of groene godin is een vorstgevoelige plant die we vaak in kuipen (al dan niet gevuld met water) kunnen terugvinden. De plant kenmerkt zich door langgesteelde, vlezige, pijlvormige bladeren die ongeveer 50 cm hoog kunnen worden. De trechtervormige, felwit- of geelgekleurde schutbladeren zijn zeer indrukwekkend en de maagdelijk witte kleur van de bloemkelk bezorgt de plant een koel cachet. Ook goede snijbloem die men ook op bloemenveilingen verhandelt.
Zantedeschia is een geslacht met acht of negen soorten groenblijvende, niet-winterharde kasplanten met een wortelstok. De bloemen staan op een bloeikolf aan het eind van een lange steel en worden omvat door een grote bloemschede. Zuid-Afrika is de geboortegrond van alle Zantedeschia´s. In 1687 werd de plant in Nederland voor het eerst in cultuur gebracht. Het geslacht Zantedeschia is vernoemd naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846). Aethiopiacis is Grieks voor ´Groeiend in het Morenland´ of ´Door de zon geblakerd´. Oorspronkelijk luisterde de plant ook nog naar de naam Arum aethiopicum of de Ethiopische aronskelk.
De verzorging is eenvoudig. Interessant is het feit dat de aronskelk meerdere keren per jaar in bloei treedt. Niet alleen in het voorjaar, maar ook in de herfst. De planten houden van veel vocht en worden ´s winters vorstvrij overgehouden. Deze plant kan je in een pot houden waarin je absoluut geen afvoergaten wenst te maken. In de winter mag u de Zantedeschia een rustperiode gunnen. Na de bloei ontwikkelt de knol van de vlezige wortelstok zich namelijk voor de volgende bloei. Door minder water te geven bevordert u deze ontwikkeling. Gedurende zes à zeven weken mag u de wortelstok in volledig uitgedroogde grond laten. Het ogenblik dat de grote bladeren geel worden, is het teken dat de rustperiode is ingetreden. Wilt u de rusttijd afbreken en een nieuwe bloei op gang brengen, dan kunt u de wortelstokken verpotten. U kunt van die gelegenheid gebruik maken om scheuten weg te nemen.
Vaak gehouden als een soort waterplant in kuipen. We zouden deze plant ook tot de kuipplanten kunnen rekenen. Vrij algemeen verkrijgbaar in de handel.
Eén nadeel, deze plant is giftig !
Bron: VLAM