Groente en Fruit

In de serie ´Gezond uit de moestuin´ van uitgeverij Deltas verscheen onlangs ´Kiemen en microgroenten´ van Peter Bauwens. Een verrassend compleet en zeer inspirerend boekje voor mensen die van verse groenten houden (ook ´s winters en in het vroege voorjaar!) en gezond willen leven. Zelf had ik al wat ervaring met het kiemen van zaden: taugé van mungboontjes, alfalfa, tuinkers bijvoorbeeld. De laatste tijd deed ik ook wel eens andere zaden in mijn kiembakje. Kiemen vormen tenslotte een lekkere en gezonde aanvulling op ons dieet. De levenskracht, gebundeld in het kiemende zaad, krijg je gemakkelijk vers op je bord door zelf met kiemen te gaan experimenteren.


Leuk en simpel

 

Zelfs als je al ervaring hebt met kiemen, kun je nog veel nieuwe ideeën opdoen uit dit boekje. Het boekje wakkerde mijn enthousiasme alleen maar aan. De mogelijkheden zijn legio. Je kunt kiemen in een potje, een kiemzakje, een heuse kiemtoren of zelfs in een oud washandje. Heel veel zaden zijn goed te kiemen: linzen, zonnepitten, uien of preizaad, tarwe, noten, broccoli, amarant: de keuze is groot. Veel geld hoeft het allemaal niet te kosten: met wat bakjes, potjes en zakjes, wat (biologische) zaden en een beetje creativiteit kom je een heel eind.

Microgroenten

Het boekje geeft een duidelijke beschrijving van de techniek van het kiemen: hoeveel zaad je nodig hebt, hoe je het kiemen goed kunt laten verlopen, hoe je zorgt dat het niet gaat rotten en welke zaden je kunt gebruiken. Naast het kiemen beschrijft Bauwens nog twee andere technieken: microgroenten kweken en groenten forceren.

Microgroenten zijn kleine en niet volledig uitgegroeide groenten, die je kweekt op een schaaltje met wat keukenpapier of grond, of in een klein hoekje van je tuin. Je zaait vrij dicht opeen en oogst de plantjes als ze nog maar een paar blaadjes hebben. Geschikt voor deze teelt zijn bijvoorbeeld tuinkers, boekweit, tuinmelde, rucola en zonnebloemen. In een kort tijdsbestek kun je zo vers groen oogsten.

Forceren

Het meest verrassend vond ik de informatie over het forceren van groenten. We kennen deze techniek natuurlijk al van witlof. Maar ik wist niet dat er met deze techniek een tweede leven mogelijk was voor bieten, schorseneren, uien en andijvie. Snijd de groeipuntjes af wanneer je deze groenten klaarmaakt en doe ze in een potje met grond. Mijn schorsenerentopjes begonnen al ras uit te groeien en leverden zo wat extra smakelijk groen voor de salade. Ook een uitlopende ui zette ik in een pot, om hem later als lenteui te kunnen snipperen over de rijst.

Een aantal vindingrijke recepten en informatie over waarom kiemen niet alleen lekker zijn, maar ook gezond, completeren het boek. Een echte aanrader, wat mij betreft! Mijn groene vingers gaan alweer jeuken…

ISBN 90-447-0552-0

Bron Eveline Rodenburg 2005, bewerking RVO 2008