Groente en Fruit

Rabarber is een plant die vanouds bekend is in onze streken en nu weer aan belangstelling wint. Sinds april leveren telers rabarber bij de veilingen onder Flandria-keurmerk. Bij LAVA rekent men op een jaarlijkse productie van ongeveer 300.000 bussels rabarberstengels. De rabarber is een heel oude plant die de Chinezen als eersten zo’n 2700 jaar voor Chr. in cultuur brachten. De geschiedenis van de rabarberteelt is nauw verbonden met het medicinale gebruik van de wortels die een laxerende werking hebben. In 1573 werd rabarber voor het eerst in Engeland geteeld, nadat een hofbotanicus van de Engelse koning ontdekte dat de bladstengels eetbaar waren. Pas in de loop van de achttiende eeuw begon men rabarber als voedingsgewas te telen en kreeg de ‘groente’ een grotere bekendheid. In onze regio’s is de rabarberteelt pas in de twintigste eeuw populair geworden.

Groente of fruit?

De rabarberplant heeft grote, groene bladeren en lange, groenrode stengels. Alleen de bladstengels zijn eetbaar, de bladeren zelf bevatten giftig zuur. Rabarber is een buitenbeentje onder de groenten. Voor sommigen is rabarber fruit en geen groente, maar rabarber is net zo min een fruitsoort als appel een groentesoort is. Rabarber zonder zoetmiddel is niet zo smakelijk door het hoge gehalte aan oxaalzuur; vandaar de verwerking met suiker zoals fruit.

Veel verzorging

Hoewel een professionele tuinder de rabarber slechts na een tiental jaar moet rooien, is het geen makkelijke teelt. Rabarberteler Pol Louwagie van het Warandehof, Gijverinkhove/Alveringem (West-Vlaanderen): “We hebben de teelttechniek verfijnd en selecteren ons eigen plantgoed. De teelt vergt dan ook heel wat werk.

 

Op het Warandehof telen we verschillende soorten rabarber:

Goliath’ met groene stelen is bestemd voor de verwerkende industrie

Valentine’ is een lichtrode elegante rabarbersoort die dient voor verse bereidingen

Frambozenrood’ is ook een soort met een lichtrode steel. Het sap is heel goed om wijn van te maken.” Deze professionele groentetelers hebben van rabarber hun specialiteit gemaakt. Ze leverden dit jaar op de REO-veiling hun eerste Flandria-rabarber van het ras Frambozenrood op 22 maart, wat zeer vroeg is. De rabarberoogst loopt normaal van april tot september. De maanden april tot juni vormen het hoofdseizoen voor de productie.

Kwaliteit, sortering en verpakking

Flandria-rabarber onderscheidt zich door uiterlijke tekenen van versheid, presentatie en sortering. “Wij leveren altijd lange, stevige stelen. Ze zijn zuiver en glanzend zonder beschadigingen, mét voetje en met 5 tot 10 cm van het blad. We sorteren onze Flandria-rabarber op lengte, dikte en kleur”, aldus Pol Louwagie.

Welke sorteringen zijn er?

• Fijn: 2 tot 4 cm
• Middel: 3 tot 5 cm
• Grof: + 5 cm
• Los of in bussels met elastiek van 750 g of 1 kg
• met lange (40 – 60 cm) en middellange stengels (25 – 40 cm)
• Kleurvariatie van groen tot donkerrood
• Verpakking: in EPS-H of EPS-M

Inspiratiebron voor chef-koks

De optimale bewaartemperatuur is 1 °C tot 3 °C met een relatief hoge vochtigheid. Vernevelen met water kan de houdbaarheid en het frisse uitzicht verlengen. Adviseer klanten om de rabarberstengels in de koelkast te bewaren om uitdroging te voorkomen. Rabarber is niet geschikt voor lange bewaring. Er bestaat een brede waaier van gebruiksmogelijkheden in de keuken. Rabarber heeft een friszure smaak en stukjes rabarber smaken heerlijk pittig in een zomerse vruchtensla. De stengels kun je schillen, maar dit hoeft niet. Rabarber kan ‘natuur’ gegeten worden, maar door de zure smaak verwerkt men rabarber vaak tot compote met rozijnen en suiker of een moes met een paar verse muntblaadjes. Verras klanten met een eenvoudig recept met kwark, kaas of yoghurt.

“Rabarberstelen vormen een perfect tussendoortje voor kleine en grote snoepers. Een verse rabarberstok om op te zuigen, al dan niet met wat suiker, is een prima dorstlesser in de zomer. Bovendien kun je de stelen goed verwerken in confituur en als taart- of cakevulling. Rabarbertaart met een bolletje vanille-ijs is een ware delicatesse”, verklapt Pol Louwagie. Vandaag is rabarber een nieuwe inspiratiebron voor vele chef-koks. Zo laat rabarber zich goed combineren met kruidige gerechten en is rabarbermoes een lekker bijgerecht bij vis en gevogelte. Een ijskoude rabarbersoep is een heerlijk verfrissend dessert.

Bron van energie

• Lage, calorische waarde
• Zeer rijk aan vezelstoffen, zeker ongeschild
• Bevat veel vruchtzuren, vitaminen en mineralen.
• Vooral rijk aan calcium (86 mg op 100 g!)
• Goed tegen vermoeidheid door hoog gehalte aan magnesium en vitamine C

Bronnen: start2eat