Tuinonderhoud

Augurken worden boven het vijfde blad wordt de kop afgeknepen: dit opdat zich vlugger een groot aantal zijscheuten zou ontwikkelen. Vanaf dit ogenblik zal zich in elke bladoksel een bloem ontwikkelen. Soms zal bij het plukken het verwelkte bloemetje nog aan de augurk hangen. De grond moet verder absoluut kruimelig en onkruidvrij gehouden worden. Tijdens natte zomers moet tevens voor voldoende afwatering gezorgd worden, anders liggen stengels en vruchten in het water, wat de ontwikkeling van schimmelziekten en verrotting in de hand werkt.



Zodra de ranken zich ontwikkelen moeten alle bewerkingen met de nodige zorg gebeuren om de planten zo weinig mogelijk te beschadigen. Trap nooit op de stengels.Tijdens de groei- en productieperiode zult u voordeel halen uit de zorgvuldig toegediende zorgen tijdens het zaaien en de jeugdperiode van de plant. Immers zodra de bloei begint, moet er om de twee dagen geplukt worden en kunnen praktisch geen bestrijdingsmiddelen meer toegediend worden.

Oogst

Om de twee dagen dient geplukt te worden, desnoods dagelijks. Laat de augurken in geen geval te groot worden. Twee of drie cm lang is de ideale grootte, zelfs als het bloemetje er nog verwelkt aanhangt. Behandel de stengels bij het plukken met de grootste omzichtigheid. Elke kneuzing van stengels of bladeren heeft een groeiremming en een vermindering van de productie tot gevolg.

Recept – aloud boerenrecept voor het inmaken van augurken

1. Schrob de augurken droog af met een halfzachte tandenborstel.

2. Strooi er zout over en laat een halve dag rusten.

3. 1 deel azijn + 1 deel water aan de kook brengen. Laat dit mengsel weer afkoelen.

4. Doe de augurken in een glazen pot (zout eraf en opdrogen) en giet het water-azijnmengsel erover.

5. Op 1 kg augurken (droog) voegt u de volgende kruiden toe:

2 vruchten van de Spaanse peper (of vier kruidnagels)
2 jonge dragonscheuten (elk 10 cm lang)
1 bloemkop van venkel
1 jonge scheut van marjolein

Meloen

Vóór de planting krijgen de meloenen hun eerste snoeibeurt: de zaadlobben worden er samen met de okselogen, door middel van een entmesje afgesneden, en de kop wordt boven het tweede blad weggenomen. Bij het planten zorgt u ervoor, dat de twee bladeren de lengterichting van het perceel kruisen. Er dient naar gestreefd te worden de volledig beschikbare oppervlakte met een forse bladstand te bedekken, maar tevens de scheutgroei te beperken zodra het gewenste aantal vruchten per plant is bereikt.

De eerste zijscheuten, die zich ontwikkelen uit de oksels van de eerste twee bladeren, worden getopt boven het vierde blad, op het ogenblik dat het vijfde zichtbaar is. De zijscheuten van tweede rang, die zich uit de ogen in de bladoksels van de eerste zijscheuten zullen ontwikkelen en die de vrouwelijke bloemen (dus later ook de meloenen) zullen dragen, worden eveneens getopt boven het vierde blad. De zijscheuten van derde rang worden getopt boven het tweede blad. Alle zijscheuten worden, afhankelijk van hun ontwikkeling, haaks uitgelegd ten opzichte van de voorgaande. Alle verdere slappe zijscheuten worden weggenomen.

Men bewaart steeds twee bladeren boven elke meloen. Alle scheuten die zich nu nog ontwikkelen, worden op een blad ingenepen.

 

De vruchten

Zorg dat de vruchten steeds mooi rechtop liggen, met de steel naar boven, om misvormingen te voorkomen en leg een plankje of een stuk glas onder de vruchten om ze van de grond af te scheiden. Per plant worden slechts twee tot zes vruchten bewaard, al naar gelang van de variëteit en de gewenste grootte. Bij watermeloenen wordt soms slechts één vrucht bewaard. De vruchten worden uitgedund, wanneer ze de dikte van een kippeëi bereikt hebben. De meest interessante variëteiten voor de liefhebber zijn:

  • Zwarte karmeliet (Noir des carmes), zowel voor de vervroegde warme teelt als voor de zomerteelt (gewone teelt).
  • Vroege Prescot voor de vervroegde warme teelt.

Het oogsten van de meloenen is een delicate zaak. Wanneer de vruchten te vroeg geoogst worden, verschilt hun smaak niet veel van die van komkommers. Meloenen kunnen echter echt delicieus zijn, wanneer ze á point geoogst worden.

Dit is te merken aan de volgende symptomen:

1 – de vruchten beginnen kleur te vormen
2 – ze verspreiden een aangename geur
3 – rond de steel begint zich een barst te vormen

Opgelet: meloenen worden niet geplukt, de vruchten worden met een stuk van de stengel waarop zij zich ontwikkelen afgesneden. Het best worden ze geoogst na vijf uur in de namiddag: u legt dan de vruchten twee tot drie dagen in een fris vertrek om ze daarna pas te gebruiken. U zult echt genieten van deze delicieuze vruchten.

Komkommer

De hoofdstengel laat u. groeien zolang u plaats hebt: in een serre tot in de nok, onder plat glas of onder plastic tunnel laat u de hoofdstengel over de grond verder kruipen tot aan de volgende plant. De zijscheuten worden een eerste maal ingenepen of getopt boven het tweede blad. De secundaire zijscheuten, die zich zullen ontwikkelen in de oksels van de bladeren van de eerste zijscheuten, worden getopt boven het eerste blad. Alle verdere zijscheuten worden telkens boven hun eerste blad getopt.

De mannelijke bloemen moeten steeds verwijderd worden alvorens ze zich openen, omdat de komkommer niet bevrucht mag worden: anders krijgt u zaadvorming in de vruchten. De mannelijke bloemen staan in trosjes van drie á vier bloemen in de bladoksels, afwisselend voor en achter het oog. Ze zijn van de vrouwelijke bloemen te onderscheiden, doordat ze rechtstreeks op de bloemstengel ingeplant zijn. Bij de vrouwelijke bloemen is tussen de bloembodem en de bloemstengel het vruchtbeginsel (de jonge komkommer) reeds zichtbaar.

 

De vruchten

Belangrijke opmerking: het is noodzakelijk eerst de plant te vormen en voldoende sterk te laten uitgroeien, alvorens met de kweek van de eigenlijke komkommers te beginnen. Daartoe worden op de onderste twee derden van de stam of hoofdstengel geen vruchten gekweekt. Bijgevolg worden op dit gedeelte van de plant alle bloemen tijdig weggenomen. De vrouwelijke bloemen worden dus enkel behouden op alle zijscheuten en in de top van de hoofdstengel.

Overbemesting – begieten – luchten

Zodra u de eerste vrouwelijke bloemen ontdekt en de productie van de eigenlijke komkommers begint, dient wekelijks gegoten te worden met een opgeloste meststof, rijkaan kali (potas).

TKPLANTENGIDS

Zie voor meer teeltinformatie komkommer – /plantengids/groenten/29955.htm