Groente en Fruit

Op 1 maart jongstleden lanceerde het keurmerk Flandria met een persconferentie het project Start to Eat, een tien wekenplan om gezond te leren eten. De meeste kranten en enkele televisieprogramma´s hebben aandacht aan het initiatief besteed. Einde maart had de website start2eat.be al 26 000 unieke bezoekers gekregen. Bij LAVA liepen ruim 300 telefoons binnen om het plan op print aan te vragen. Bovendien schreven zo´n 2700 mensen zich in op de Start to Eat-newsletter.

Start to Eat volgt het tienweken-basisschema van Start To Run, het populaire programma voor startende joggers. Het is gebaseerd op de actieve voedingsdriehoek. Het plan biedt een gedetailleerd eet- en drinkschema van het ontbijt tot een gezonde snack iets later op de avond, mét alle recepten en de juiste hoeveelheden. De website vult dit aan met achtergrondinformatie en tips over voeding en lichaamsbeweging.

 

Start To Eat werkt met zes eetmomenten per dag en wil mensen op een geleidelijke manier tot een verandering van hun voedingsgewoonten brengen. Het plan werd ontwikkeld in samenwerking met de diëtisten van NICE, het Nutrition Information Center. Op het menu van elke dag staan minstens 300 g Flandria-groenten en 2 stuks Flandria-fruit. Wie zich registreert op de website zal een nieuwsbrief met extra thema´s, recepten en tips ontvangen.

Start to Eat geniet de steun van Inge Vervotte, de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en van Maurice Engel, de voorman van Praga Khan (en notoir loper). Ze zijn meter en peter van het project geworden.

Fytolab scoort hoog in ringtest van QS

In de tweede helft van 2006 liet het Qualität & Sicherheit Fachgesellschaft in Duitsland een ringtest van 36 laboratoria in zes landen uitvoeren. Aan de laboratoria werd perzikmoes bezorgd dat gecontamineerd was met zes pesticides. De test bestond erin dat het lab de residu´s van de zes middelen moest identificeren en kwantificeren uit een lijst van 170 mogelijke middelen. Een zogenaamde z-score tussen -2 en + 2 werd daarbij beschouwd als goed. Hoe dichter de z-score bij 0 lag, hoe hoger het laboratorium scoorde in de test.

Fytolab, het Belgische laboratorium dat de analyses voor Flandria uitvoert, realiseerde voor de zes residu´s een z-score van respectievelijk -0,1 /-0,2 / -0,3 / -0,7 /-1,3 en -1,6. Het haalde daarmee de top vijf van de geteste labs.