Tuinonderhoud

Als liefhebber van werken in je eigen tuin ben je altijd op zoek naar inspiratie. Misschien wil je eens wat anders dan normaal. In dat geval zijn haagplanten een interessante optie. Deze planten worden voornamelijk toegepast als groene afscheiding, bijvoorbeeld tussen jouw tuin en die van je buren. Dit is een betere afscheiding voor het milieu in vergelijking met bijvoorbeeld schuttingen of poorten. Op een natuurlijke wijze creëer je op deze manier een grens. Maar haagplanten kunnen nog veel meer functies vervullen. Hieronder vertellen we je meer over haagplanten en waarom ze ook van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jouw tuin.

Welke soorten haagplanten zijn er?
Eén van de voordelen van het kiezen voor een haagplant is dat er veel varianten zijn. Je bepaalt dus helemaal zelf waar je voor kiest en wat het beste bij je tuin past. Ten eerste kan er gekozen worden voor een privacy haag. Dit is een haag die er voor zorgt dat je minder inkijk hebt in je tuin. Ideaal als je nog wel eens last hebt van nieuwsgierige buren of andere binnen kijkende voorbijgangers. Dankzij de privacy haagplant zit je meer op je gemak in je eigen tuin. Je kunt hierbij kiezen voor winterharde haagplanten, die ook tijdens de winter in bloei staan.

 

Een andere soort haagplant is degene waarmee je een grens legt tussen jouw tuin en de tuin van je buren. Dit is vergelijkbaar met een haag die je neemt voor je privacy. Je kunt ook kiezen voor een decoratieve haag. Deze haagplant ziet er vaak wat opvallender uit. Een formele haag is daarentegen wat soberder en meer standaard. Ook zijn er meerdere vormen mogelijk en kun je kiezen voor hagen die geschikt zijn voor vormsnoei. Zo kun je zelf de haagplant aanpassen naar jouw voorkeuren. Er kunnen diverse soorten haagplanten zijn: beuken, laurierkersen of coniferen. Binnen deze groep zijn er dan ook weer een hoop varianten.

Wat zijn de voordelen van haagplanten?
We benoemden het hierboven al, maar haagplanten zijn een veel milieuvriendelijkere oplossing als je een grens wilt maken tussen jouw tuin en de tuin van je buren. Dit vormt een natuurlijke scheiden en is daardoor veel beter voor het milieu dan een aluminium schutting of een hekwerk van metaal. Haagplanten bieden je privacy doordat ze de inkijk in je tuin weg nemen. Dan is het toch een stuk aangenamer vertoeven in je tuin. Ze zijn ook goed voor de natuur in de omgeving, aangezien de takken van haagplanten vogels kunnen helpen bij het creëren van nestjes.

 

We benoemden hierboven al dat je ruim de keuze hebt op het gebied van haagplanten. Haagplanten kunnen getypeerd worden als snelgroeiend of langzaamgroeiend. Bij de snelgroeiende varianten beschik je snel over dichte begrenzing en heb je geen inkijk in je tuin meer. Langzaamgroeiende varianten doen er dus langer over om dicht te groeien, maar je hoeft ze minder vaak te onderhouden. Overtuigd van de meerwaarde van haagplanten voor jouw tuin? Kijk online eens rond en ontdek wat er mogelijk is op dit vlak.