Hanging Baskets zijn overgewaaid uit Engeland en worden aan het terras, balkon en rond het huis meer en meer toegepast, en terecht. Hangplanten hebben en heel ruimtelijke werking. Het idee komt oorspronkelijk van de epifyten die op takken en stammen van bomen groeien. Epifyten leven hangend tussen hemel en aarde, profiterend van het extra licht dat ze op deze grotere hoogte kunnen opvangen. Veel gekende groene en bloeiende planten zijn geschikt voor hangpotten. Logischer wijze zijn het vooral die planten met lange, naar opzij groeiende scheuten of bladeren, of kruipend met lange uitlopers, die in aanmerking komen. Ze nemen algauw een hangende groeiwijze aan.
Meer en meer worden er in de handel nieuwere rassen op de markt gebracht speciaal geschikt voor hanging baskets. Naast bloeiende planten kan je ook bladplanten gebruiken. Hun sierwaarde ontlenen ze aan grootte, vorm en kleur van de bladeren. Het is meestal verstandiger om in een pot alleen 1 soort te zetten vanwege de specifieke eisen die iedere soort kan stellen aan potgrondmengsel, voedingsstoffen, vochtigheid, temperatuur en lichtomstandigheden. Een gemengde beplanting werkt echter meer bevredigend en geeft een heel vriendelijk effect.
De ophanging
Hanging Baskets kan je in stenen potten en schalen planten. Handig zijn de plastic hangpotten die meestal ook zijn uitgevoerd met een waterschoteltje eronder om overtollig gietwater op te vangen. Tevens wordt er een ophangsysteem met 3 pootjes en een haak bijgeleverd. Beschikbaar zijn ook potten met een waterreservoir in de pot. Alle potten zijn in uiteenlopende maten en vormen te verkrijgen.
Country Baskets zijn al enkele jaren zeer trendy en worden geleverd met een metalen hangkettinkje en met een inlegnetje. Er zijn zowel ronde als halfronde vormen. Er zijn ook baskets op de markt uit cederhout. Maak 3-5 gaten in de bodem en gebruik een zeer zandig mengsel. Stenen potten zijn lucht- en waterdoorlatend maar kunnen wel een witte kalkaanslag op de buitenkant krijgen na lang gebruik. Kunstofpotten zijn niet lucht- en waterdoorlatend en daardoor vindt er geen overbodige verdamping plaats. Hierdoor moet men dan wat minder vaak gieten.
Het ophangen van normale potten is wel een probleem. De beste methode is de driepuntsophanging met draad of touw. De pot moet waterpas aan een haak met een plug worden gehangen, of in een houder aan de muur worden bevestigd. Hang de pot niet te hoog op, best niet boven je ooghoogte zodat je goed de planten kan controleren op droogte. Men gaat er vanuit dat de onderkant van de basket ongeveer 180-200 cm boven de grond komt. Te hoog opgehangen planten bevinden zich binnenskamers in de opstijgende, droge lucht met verdroogde bladeren en bladval tot gevolg. Te laag hangende planten komen niet tot hun recht en hangen ook vaak dan in de weg.
Grondmengsel en inpotten
Binnenshuis kunnen de planten in maart-april in de hangpotten worden opgepot, omdat de vegetatieve ontwikkeling in het voorjaar heel wat sneller verloopt dan in de andere jaargetijden. Planten voor terras en balkon worden in april-mei opgepot, en na de IJsheiligen (14-15 mei) worden ze naar buiten gebracht. Als ze te lang worden binnengehouden zullen de planten gaan verzwakken, 6 tot 8 weken na het inpotten hebben de wortels zich in de basket pot verder ontwikkeld.
Werkwijze
- laat de basket op een emmer of een grote bloempot rusten.
- bekleed de wand met een laag vochtig mos van 5 cm dik.
- of leg een laagje zwarte plastic in de mand, vergeet geen afvoergaatjes in de plastic te brengen.
- vul de mand gedeeltelijk op met potgrond.
- poot het plantenmateriaal en vul verder aan met potgrond.
- giet de planten aan.
- hang je basket op zijn voorbestemde plaats op.
- en nu genieten maar…
Als potgrond kies je een goed kwaliteitsmengsel. Het mengsel dient over voldoende meststoffen en sporenelementen te beschikken, zodat je de eerste weken niet hoeft bij te bemesten. Het kan praktisch zijn een mengsel met klei toevoeging te kiezen om watergiften te verminderen of 1/3 deel Perlite te vermengen. Toevoeging van middelen als terracottem kan je overwegen. Vul de mand niet tot aan de rand vol, maar tot zo´n een 1-2 cm onder de rand (een zgn. gietrand). Hierdoor wordt overstromen bij begieten voorkomen.
De planten die in de hangpotten worden gezet moeten over een goed ontwikkeld wortelgestel beschikken, maar zeker nog geen dichte wortelkluit. Afhankelijk van de plantkeuze en de grootte van de pot kan je 1 tot 5 planten bij elkaar planten. Beplant een pot niet té dicht zodat de planten nog voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Je moet met overleg te werk gaan zodat de pot ook niet te vol wordt en je constant geconfronteerd wordt met dreigende schade door botrytis (schimmel, rotting).
Eén van de belangrijkste factoren om een goed gevormde basket te kweken is een goede schikking van in het begin. Fuchsia´s plant men in een gewone mand met 6 tot 8 stuks bij elkaar. Groepeer je planten zo dat de grootste exemplaren in het midden staan aangeplant. Niets is lelijker dan dan een hanging basket zonder een forse middenplant. Sommigen zetten een lege bloempot in het midden van de basket zodat een plaats vrijblijft. De hiervoor bestemde plant wordt intussen op een warmere plaats opgekweekt. Deze plant is heel belangrijk om een mooie basket te maken en dient dan ook goed doorgroeit te zijn om het centrum te bedekken en naar de rand toe uit te groeien. De bedoeling is een ronde of bolle in plaats van een saaie vlakke bovenkant te krijgen. Meestal plant je de buitenste planten een beetje neigend naar buiten (schuin ingeplant), dit is niet noodzakelijk.
Tijdens het groeiproces
Geef de eerste 2 weken na het oppotten geen extra voeding. Nadien kan je beginnen met een bemesting in de vorm van vloeistof, korrels of staafjes. Aan te bevelen is meststoffen zoals Peters 30-10-10. Steek ook enkele zgn. groeitabletten in het bovenste gedeelte van de potgrond, bijv. de groeitabletten van Scotts – Osmocote. De dosis is afhankelijk van de grootte van de gebruikte pot. Een goed gevulde basket vraagt enorme hoeveelheden water tijdens warm, zonnig weer. Zorg voor een gietgeultje.
Tijdens de ontwikkelingsfase worden de groeitoppen regelmatig ingenepen (op het 2-5e bladpaar) om zijscheuten te laten ontwikkelen. Dit toppen herhaal je tot de basket is overdekt met bladeren. Soms zijn delen van de basket bedekt dat we niet willen, in dat geval moet je tijdig ingrijpen. Laat een stengel niet verhouten vooraleer hem in de goede richting te sturen. Als deze nog zacht is kan je die vastzetten met een houten stokje, een haarpen of een gebogen paperclip. Zet de scheut vast in de grond of bevestig deze in de gewenste richting aan de draadrand van de basket en laat het hout dan verharden. De pin of draad kan worden weggehaald als de tak in de goede richting groeit. Houd dit goed in het oog dat je hulpmiddelen niet in de stengels snijden.
Een halve basket is een mand die op dezelfde manier wordt behandeld als een ronde basket, maar waar we alleen van voor of van opzij tegenaan kijken. Alle hangplanten moeten daarom aan de voorkant worden geplant. Er moet een flinke plant in het midden komen: deze vormt het middenachterstuk van de groep. Om een goede vorm te krijgen is het aan te raden om vanaf het begin een flink stuk karton tegen de achterkant van de basket te bevestigen of deze tegen een muur te hangen. Goed licht is belangrijk en de voorkant moet zoveel mogelijk licht krijgen om de planten compact en regelmatig te laten groeien. Bij hangpotten is de keuze van de te gebruiken planten net zo belangrijk als het in de vorm snoeien ervan. gebruik planten die het toppen goed kunnen verdragen.
Hangplanten kunnen volgens de behandeling ingedeeld worden in 3 grote groepen:
Groep 1
Hangplanten die gezien hun herkomst, vorm en robuustheid het meest geschikt zijn voor terras en balkon. Wind, lage en hoge temperaturen (10-20° C) worden goed verdragen. De verzorging binnenshuis is daarentegen problematisch omdat de kamertemperatuur en de droge lucht schade veroorzaken. Dit is de belangrijkste groep voor gebruik van hanging baskets om en rond het huis, terras en balkon.
Groep 2
Hangplanten die gezien hun herkomst, gevoeligheid en warmtebehoefte het meest geschikt zijn voor matig warme tot warme kamers. Op terras en balkon worden ze door regen, wind en onderkoeling beschadigd, of ze kwijnen weg. Enkele soorten die daartoe behoren zijn:
- Aeschynanthus radicans ´Polobia´
- Callisia repens
- Columnae
- Ficus pumila
- Ficus radicans
- Fittonia verschaffeltii
- Hoya bella
- Nephrolepis exaltata ´Boston´
- Platicerum bifurcatum
- Rhipsalidopsis gaertneri
- Schlumbergera
- Tradescantia albiflora
Groep 3
Hangplanten die zowel voor binnen als buiten geschikt zijn, mits ze vooraf geleidelijk worden gewend aan de nieuwe omstandigheden.
Bronnen
- De grote geïllustreerde plantenencyclopedie ISBN 90 5112 194 6
- POTTING-ON FOUR-INCHERS TO BASKETS by Jane Deeming – Reprinted from the `Fuchsia Fan´, Volume 47, Number 5; by permission of the National Fuchsia Society.
- Fuchia´s in huis en tuin ISBN 90 257 2435 3
- Catalogus S&G Seeds