Tuintips

Vakanties zijn het ideale moment om je eigen land te ontdekken. Nederland heeft zoveel te bieden! Wanneer je bijvoorbeeld besluit een rondje Friesland te gaan doen, zullen de boten, meren en rust je opvallen, maar je zou ook kunnen denken: wie heeft in Friesland die kunststof kozijnen geplaatst? Zit je op dit moment in een verbouwing of denk je erover om je houten kozijnen te vervangen, dan zouden ook deze gedachten door je hoofd kunnen spelen en is het fijn om wat inspiratie op te doen. Waar moet je op letten als je kunststof kozijnen wilt laten plaatsen?

Het ontwerp
Denk goed na over het juiste ontwerp voor jouw kunststof kozijnen. Allereerst maak je een keuze voor een type kozijn: wil je dat de kozijnen wel of niet open kunnen? Een gesloten raam is minder inbraakgevoelig, maar zorgt niet voor de nodige ventilatie. Bij een raam dat open kan, moet je beslissen of het naar binnen of buiten draait of van links naar rechts. Daarna kun je nadenken over de indeling. Meerdere roedes zorgt voor een meer klassieke uitstraling.

Vervolgens kies je een kleur. Kunststof kozijnen zijn in nagenoeg elke kleur leverbaar, zelfs met een nauwelijks van echt te onderscheiden houtnerf. Zo passen ze zelfs uitstekend bij een jaren ’30 woning! Tot slot heb je de keuze uit verschillende soorten glas, zoals HR++ glas dat extra goed isoleert. Niet alleen voor warmte en kou, maar ook om geluiden van buitenaf tegen te houden.

Goed advies
Laat je altijd adviseren over wat er bij jouw woning mogelijk is. Ga je de indeling van de kozijnen veranderen, dan zijn er misschien wel veranderingen in de constructie nodig. Kan dat bij jouw huis? En zijn er nog aanpassingen nodig als het om de gordijnrails gaat? Wanneer je toch flink gaat verbouwen, doe het dan meteen goed! Misschien wil je ook wel meteen screens aan laten brengen?

Subsidie
Vergeet niet om na te kijken of je recht hebt op subsidie, want dat zou mooi meegenomen zijn! De overheid biedt een aantal subsidies aan om energiebesparing te stimuleren, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).

De juiste specialist
Nieuwe kunststof kozijnen vragen om een investering, dan is het wel zo prettig als je waar voor je geld krijgt. Kies daarom zorgvuldig een specialist uit die jouw kunststof kozijnen mag plaatsen. Specialist Jansma Burdaard bijvoorbeeld heeft in Friesland veel kunststof kozijnen geplaatst. Vraag vrijblijvend een offerte aan en informeer naar garanties en keurmerken. Is het bedrijf aangesloten bij de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG)? Bekijk voorbeelden van werk, breng eventueel een bezoek aan de showroom en lees reviews. Zo kom jij gegarandeerd tot een verstandige keuze!