Naarmate het leven drukker en ingewikkelder wordt, hebben we meer behoefte aan beslotenheid en privacy. Dan zijn hagen ideaal rond onze buitenruimte. Maar behalve dat ze begrenzen en die broodnodige privacy geven, doen levende hagen nog meer: ze breken de wind, zodat het erachter luw is en vormen een prachtige achtergrond voor allerlei andere planten.
Fijnbladige hagen verspreiden geluiden (verkeer, kinderen op een schoolplein), waardoor die minder hinderlijk worden en halen vuil en (fijn)stof uit de lucht. Veel hagen laten zich uitstekend snoeien, andere kunnen geweldig bloeien en geuren, sommige zijn ondoordringbaar, en er zijn behalve bladverliezende hagen waar de laagstaande zon ’s winters doorheen kan schijnen, veel groenblijvende die altijd gesloten blijven. De bekende beukenhagen zijn een soort tussenvorm: beuken houden ’s winters hun goudbruine dode blad vast tot er in het voorjaar nieuw blad uitloopt.
Beukenhagen (Fagus), coniferenhagen, haagbeukhagen (Carpinus), liguster- en laurierkershagen (Prunus laurocerasus) zijn allemaal heel bekende soorten, maar er zijn er meer. Minstens zo goed, maar nog veel te weinig toegepast zijn bijvoorbeeld:
– Olijfwilg (Elaeagnus × ebbingei) – een heester (tot 3 m) met prachtig glanzend, frisgroen blad en in de herfst heerlijk geurende, zilverwitte bloempjes. Uitstekend te snoeien en sterk.
– Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) – deze soort kan 4 m hoog worden, is net zo goed snoeibaar als de gewone laurierkers, maar het wintergroene blad is veel fijner. Bloeit in de lente met witte bloemtrossen. Het blad groeit aan rode steeltjes. Een sierlijke plant.
– Schijnhulst (Osmanthus heterophyllus) heeft groenblijvend hulstachtig blad en in de herfst zoetgeurende, witte trosjes bloemen. Groeit vrij langzaam (dus beter wat grotere maten kopen) en wordt (ongesnoeid) ca. 3 m hoog. Deze soort doet het ook goed in halfschaduw. Er zijn ook bontbladige cultivars.
– Sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Gwenlian’) – een bladhoudende, langzaam groeiende heester met lancetvormig blad en de hele winter door prachtige, rozewitte trossen geurende bloemen. Wel wat gevoelig voor strenge vorst, dan kunnen de planten invriezen. Maar zo’n haag (tot 1,5 m hoog) is een juweel.
Natuurlijk is er meer
Wat dacht u van een fantastisch bloeiende haag van de Japanse bottelroos (Rosa rugosa) (foto onder) of van de bloedrood bloeiende Ribes sanguineum (foto boven), van zilverbonte hulst (Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’), hoge dwergmispelsoorten (Cotoneaster) of Japanse sierkwee (Chaenomeles). Zelfs van de gele kornoelje (Cornus mas) zijn prachtig gesnoeide hagen te vormen. Er is zoveel schitterends en wat zo leuk is: met een haag bevordert u ook natuur en milieu enorm. Denk bijvoorbeeld aan al die vogelsoorten die erin schuilen en nestelen. Dat is een plezier op zich, vooral in minder zwaar gesnoeide, zogenaamde ‘losse’ hagen waarin de planten meer hun natuurlijker vorm mogen behouden.
Veel meer informatie over hagen vindt u op www.colour-your-life.nl , ga naar tuinplanten en kies voor hagen.
Tuintips voor november
Tijd voor onderhoud in de tuin. U kunt nu overal goed bij. Sluit buitenkranen af en sproeisystemen leeg laten lopen en winterklaar maken. Planttijd voor bladverliezende bomen en heesters, ook vruchtbomen en hagen. Haal bij vaste planten dood materiaal dat groenblijvers kan verstikken, weg; laat de rest zitten. Dat geeft tot het voorjaar winterbescherming. Dood plantenmateriaal en ingewaaid blad uit het vijverwater verwijderen. Bollen planten. Zorg voor een vogelvoerplek en vogeldrinkbak. Laat ergens een takkenhoop liggen (snoeihout) als overwinteringsplek voor egels, amfibieën en andere dieren.
Bron: Plant Publicity Holland – www.pph.nl