Vijvers en vissen

De herfst tuinpagina is gevuld met informatie over de tuin in het najaar. De herfst is immers een prima moment om in de tuin aan de slag te gaan, je terras aan te kleden in najaarskleuren, of deskundige hulp in te schakelen voor je grotere tuinplannen. Deze sfeervolle pagina wordt aangeboden aan de redacties en uitgevers van de lokale en regionale huis – aan – huisbladen. Deze pagina met kant en klaar aangeboden informatie wordt verzorgd door Stichting Tuinpromotie Nederland. De onderwerpen die in deze uitgave aan bod komen zijn: Gazon najaarstips, Potten opnieuw beplanten, Goed planten, Fruit oogsten uit eigen tuin, De hovenier is allround vakman en Tuinverlichting.



De hovenier is een allround vakman


De herfst is een ideale tijd om samen met uw hovenier een fantastisch tuinplan te maken. Nieuw, renovatie of totale metamorfose, het maakt niet uit. Als u de grond (of een balkon, of een dakterras) heeft, maakt de hovenier er aan de hand van uw wensen een heerlijke tuin van. Vanaf november zijn de planten in rust, perfect om een tuin aan te leggen. Voor al uw werkzaamheden zoekt u een hovenier bij u in de buurt.

 






Het hoveniersvak is al heel oud. Sommige hovenierskunde stamt al uit Romeinse tijd (bijv. kunstsnoeiwerk), andere technieken uit de Middeleeuwen. Vroeger al waren hoveniers hoog in aanzien op de buitens en bij de paleizen. Zij zorgden voor aanleg en onderhoud van de groene lustwarandes, zodat er altijd wat te genieten viel en dat zo weelderig mogelijk. De vakkennis werd vaak generaties achtereen van vader op zoon(s) overgedragen. Hoveniers wisten en weten alles over alle plantengroepen die in tuinen worden toegepast, maar ook over gezonde grond, waterhuishouding, beken en vijvers, uitgekiende verlichting, bouwwerken in de tuin, sproei-installaties en fonteinen, tuinkunst toepassen, natuursteen, beton, baksteen en tuinhout en vooral hoe je planten (alle soorten) gezond laat groeien, bloeien, vruchten dragen. En daarnaast kan een vakkundig, modern en gedegen opgeleide en in de praktijk getrainde hovenier ook perfecte tuinen ontwerpen, in iedere sfeer en stijl die u wenst.


Herfst is ´harvest´ en een gulle tuintijd


De herfst is boordevol geur en kleur en vruchten in overvloed. Ook in de tuin is de herfst de toptijd van het jaar. De natuur zaait zich bijna verkwistend uit, dekt de grond met een bladerdeken vol voedsel, prikkelt je reukzin met warme geuren en kondigt de rust aan die komt. Uw tuin heeft alles gegeven, een heel groeiseizoen lang. Kon het nog mooier? Dan is het nu ook de tijd om daar wat aan te doen. Mogelijkheden te over!






Gazon – najaarstips


September is een prima periode om een nieuw gazon in te zaaien of slechte plekken bij te zaaien. De grasmat is dan nog voor de winter (weer) sterk en groen. U kunt in september ook verticuteren als dat no-dig is (het ´vilt´ uit de grasmat halen en lucht bij de wortels brengen). Vul kuilen op en vlak hobbels in het gras af. Zoden leggen kan het hele jaar door (behalve als het vriest), dus ook nu. Blijf maaien zolang het gras groeit. Geef geen stikstofrijke mest meer, maar speciale najaarsmest voor het gazon is nu juist wel erg goed. Daar worden graswortels sterk van. Vaak wordt die mest samen met kalk (in één pakket te koop) gegeven om verzuring van de grond en mosgroei tegen te gaan. Kalk wordt langzaam door de bodem opgenomen. Wanneer u dat nu geeft, kunt u in het voorjaar weer probleemloos stikstofrijke groeimest geven die anders verkeerd met de kalk reageert. U kunt nu ook bolletjes in het gazon planten (sneeuwklokjes, krokussen, narcissen) die volgend voorjaar zullen bloeien. Heel belangrijk: hark regelmatig blad van het gras af. Als afgewaaid herfstblad er te lang op blijft liggen, kan het gras eronder gaan schimmelen.

 






Potten opnieuw beplanten


Uw potten en bakken met zomerbloemen zijn uitgebloeid? Berg ze niet op, maar maak ze leeg, bekleed ze van binnen met isolerend bobbeltjesplastic (wel de drainagegaten vrij laten), doe er verse potgrond in en vul met planten die de komende maanden (en zelfs de hele winter) voor nieuwe kleur zorgen. U kunt er klimop in zetten, maar vrolijke combinaties zijn nog leuker. Bijvoorbeeld met winterheide (Erica carnea), Hebe en kleine coniferen, bontgekleurde Skimmia en Elaeagnus pungens ´Maculata´, Euonymus fortunei, of parelbessen (Gaultheria mucronata) met roze, witte of paarse bessen. Er is zoveel om mee op te fleuren. U wilt toch het hele jaar van uw tuin of balkon genieten? Zo lukt dat! Ga voor nog meer advies en inspiratie naar uw tuincentrum in de buurt.






Tuinverlichting


Tuinverlichting is er voor veiligheid en sfeer. Langs een looppad, bij een toegang, met of zonder bewegingsmelder. Continue verlichting met LED-armaturen verbruikt bijna geen stroom en de lampjes gaan tot wel 50.000 branduren mee. LED-lampen geven fel gericht licht. Sfeerverlichting vraagt om een uitgekiend spel met verschillende soorten stralers die zelfs in het terras kunnen worden ingebouwd. Sfeerverlichting is er voor iedere tuinstijl. U kunt kiezen uit armaturen in hardhout, hardsteen, rvs, koper, aliuminium enz. In de meest schitterende ontwerpen. Om er extra veel plezier van te hebben is een goed lichtplan onmisbaar. Laat u daarbij goed adviseren. Als het spel met licht en schaduw geraffineerd wordt gespeeld kan het adembenemend zijn. Wees wel voorzichtig met te veel kleur. Misschien geeft u de voorkeur aan flakkerende kaarsen, lantarens, fakkels en windlichten. Het ´oerlicht´ van dansende vlammetjes heeft iets heel bijzonders. Romantiek ten top.


Goed planten is een kunst






September-oktober is een uitstekende periode om kluitgoed te planten (u weet wel: bomen, struiken en coniferen die u met grond in een gaaslap rond de wortels koopt). Vanaf oktober heeft u de hele winter de tijd om bomen en heesters te planten die u met ´kale wortels´ (geen grond rond de wortels) koopt. Planten die in pot of container zijn gekweekt , kunt u het hele jaar door planten. Maar voor alles geldt: nooit inplanten als het vriest of als de grond nog bevroren is. Inplanten in het najaar heeft het voordeel dat de planten de hele winter de tijd hebben om goed te bewortelen, zodat ze er volgend voorjaar al stevig bijstaan. Dat geldt ook voor de vaste planten die u nu plant. Maak altijd een voldoende ruim plantgat, verbeter de bodem en de grond die u in het plantgat terugbrengt, met lekker veel compost. Druk de grond na het inplanten goed tegen de wortels aan. Plant even diep als de plant in z´n pot of op de kwekerij heeft gestaan (wat onder de grond zat is bruin, daarboven is het groen). Wilt u een boompaal plaatsen? Sla die dan eerst in het gat, daarna pas de boom erbij. Geef na het inplanten goed water, ook als de grond vochtig is, om de grond extra goed tussen de wortels in te spoelen.


Fruit oogsten uit eigen tuin


Alle soorten fruit moet u voorzichtig met de hand oogsten. Leg ze in kistjes of bakjes om ze zo min mogelijk te kneuzen. Niets is lekkerder dan vers geplukt, rijp fruit. De juiste oogsttijdstippen verschillen sterk per soort. Steenvruchten, zoals pruimen, abrikozen en perziken, rijpen na de pluk niet na: die moet u dus voldoende rijp plukken. Hetzelfde geldt voor druiven en andere besvruchten. Pluk ze eetrijp. Bij appels en peren is er verschil tussen zomerfruit (handperen en -appels) en bewaarfruit. Een rijpe appel of peer laat los als hij aan het steeltje omhoog wordt gebogen of iets gedraaid. Te laat plukken geeft vruchten die niet houdbaar zijn. Bewaar vruchten liefst gekoeld, maar niet te lang. Bewaren in een koele schuur of kelder geeft meestal het beste resultaat. Onder droge omstandigheden droogt fruit uit: appels worden rimpelig, peren taai. In afgesloten plasticzakken verstikt het fruit: laat zo´n zak van boven open. Vanaf oktober is het trouwens dé periode om een vruchtboompje of -struik in uw tuin te planten.






Bron: Plant Publicity Holland