Groente en Fruit

Sommige kleinfruitsoorten zijn ook in potten, kuipen of emmers te kweken. Vooral herfstframbozen, taybessen en blauwe bosbes geven weinig problemen en een snelle productie van lekkere bessen. Een gepaste watergifte, bemesting en verzorging is wel noodzakelijk. Ook moeten de planten voldoende zonlicht krijgen.

Geen plaats in de tuin voor fruit?

 

Als u weinig ruimte hebt in uw tuin, dan bieden potten en kuipen een oplossing. De productie per plant is meestal lager dan bij teelt in volle grond, maar door extra aandacht te besteden aan de verzorging krijgt u een goede en regelmatige opbrengst. De grondsoort kan beter worden aangepast aan de behoefte van de planten en bij slechte weersomstandigheden kunnen ze in een kas of serre worden ondergebracht.

Geschikte potten

Terracotta en stenen potten drogen sneller uit dan kunststofpotten en moeten dan ook meer gegoten worden. Kies grote potten met een minimale doorsnede en diepte van 22-30 cm, zodat de wortels mooi gespreid kunnen worden. Plaats een onderschaaltje onder de pot, zodat het overtollige water opgevangen wordt. In zwarte kunststofpotten kan de temperatuur hoger oplopen dan bij witte potten. Bij extreem zonnig en warm weer kunnen de potten (en het onderschaaltje) in een witte emmer geplaatst worden. Voorkom bij het gieten dat de planten altijd nat staan. De grond uit de potten moet af en toe kunnen opdrogen. Probeer zoveel mogelijk ´s morgens water te geven, zodat de planten snel opdrogen.

Zwarte kunststofpot in een witte emmer om wortelverbranding te voorkomen.

Fruitsoorten geschikt voor potteelt

Bijzonder geschikt voor teelt in potten zijn Citrus-soorten, Ficus carica (vijg) en Passiflora.
Ook houtig kleinfruit zoals herfstframbozen, taybessen zijn gemakkelijk in grote potten te kweken. Ze zijn goedkoop in aanschaf en zijn bijzonder winterhard.

Herfstframbozen – Rubus idaeus

Herfstframbozen zijn het gemakkelijkste om te kweken en geven het snelste vruchten. Interessante rassen zijn o.a. ´Polka´ (rood) en ´Fallgold´ (geel).
Het inpotten van jonge planten kan gebeuren van oktober tot maart. Geef in het begin niet te veel water zodat de wortels niet rotten en tijd hebben om zich te ontwikkelen. Gebruik tamelijk luchtige potgrond waarin een kleine hoeveelheid meststoffen zijn gemengd.

De eerste maanden kunnen de planten verder met de aanwezige voedingsstoffen in de potgrond. Vanaf mei tot en met augustus kan wekelijks een kleine hoeveelheid samengestelde (oplos)meststof met het gietwater meegegeven worden.

Geelverkleuring of bladchlorose bij frambozen wijst meestal op een tekort aan sporenelementen (Mg, Mn, Fe) en een te hoge pH

Een tekort aan mineralen (stikstof, fosfor, kalium, magnesium, mangaan, ijzer) en een te lage of te hoge zuurheidsgraad (pH) van de grond kan leiden tot bladverkleuring (bladchlorose).

Rubus idaeus geel
Rubus idaeus herfstframboos geel
Rubus idaeus herfstframboos geel – rijp
Rubus idaeus Polka

Van planten die in het voorjaar ingepot werden, kan men hetzelfde jaar reeds oogsten. Het oogsten van de rijpe vruchten kan vanaf half augustus tot einde oktober gebeuren.Langs de rand van de pot kan men enkele stokjes met touw plaatsen om te voorkomen dat de scheuten met bessen omlaag gaan hangen. De snoei van herfstframbozen is heel eenvoudig: in januari alles tot tegen de grondoppervlakte wegsnoeien.Jaarlijks in maart verpotten en wat extra meststoffen toevoegen. Wordt de pot te klein voor de talrijke wortels dan kan een iets grotere pot genomen worden ofwel wordt de plant gescheurd. De volgende jaren zal de productie van bessen opvallend toenemen.

Taybessen – tayberry (Rubus ´Tayberry´)

Een grote emmer of kuip met verticaal steunmateriaal is nodig. De lange scheuten of twijgen kunnen op één groeiseizoen 2 tot 3 meter groeien. De buigzame, meestal gestekelde twijgen worden regelmatig geleid. Hinderende (zij)twijgen mogen regelmatig weggesnoeid worden.
In het voorjaar ingepotte planten kunnen tijdens de zomer al een kleine oogst geven. De grootste oogst mag men het volgende jaar verwachten aan al de eenjarige twijgen. Hoe meer twijgen je kan behouden, des te meer bessen zal je hebben. De dikste eenjarige twijgen geven de grootste bessen.

Tayberry bessen in pot
Rubus Tayberry
Rubus Tayberry