Tuintips

De laatste jaren zorgt klimaatverandering steeds vaker voor extremer weer, zoals hittegolven, hevige regenbuien en stormen. Dit heeft invloed op onze tuin, maar ook op onze gemoedstoestand. Door een aantal slimme aanpassingen te doen in je tuin, kun je eventuele schade voorkomen, het milieu een handje helpen en zelf wat minder gespannen toekijken vanuit huis. Hier zijn acht inzichten om je tuin toekomstklaar te maken.

  1. Ga voor sterke planten
    Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen. De kans is dan groter dat ze lange periodes van hitte overleven. Daarnaast hebben deze planten ook vaak minder water en zorg nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vetplanten, siergrassen of lavendel. Ook is het slim om zoveel mogelijk inheemse planten de ruimte te geven. Deze planten zijn veel beter bestand tegen lokale ziekten en plagen en horen thuis in ons Nederlandse ecosysteem.
  2. Gezonde grond = gezonde en sterke planten
    Een gezonde bodem maakt planten vitaal en bevordert hun groei. Door je eigen etensresten te composteren, verbeter je de bodemstructuur en het vermogen om water vast te houden. Daarnaast helpt het mulchen met compost of mest de bodem vochtig te houden en vermindert het de groei van onkruid. Een voedzame en goed doorlatende bodem zorgt ervoor dat planten gezond blijven, zelfs tijdens droogte of zware regenval.
  3. Creëer schaduw
    Bescherm je tuin tegen extreme hitte door schaduw te maken met bomen, hoge struiken, een pergola of een schaduwdoek. Genoeg schaduw helpt de temperatuur van de bodem te verlagen en vermindert waterverdamping, wat gunstig is voor je planten. Klimplanten zoals klimop of een druivenstruik kunnen ook natuurlijke schaduw bieden.
  4. Variatie
    Een tuin met diverse plantensoorten trekt waardevolle insecten en vogels aan, wat helpt bij de natuurlijke bestrijding van plagen en de bestuiving van bloemen. Door meer variatie aan te brengen, maak je de tuin sterker en gezonder, omdat verschillende planten elkaar ondersteunen en samen een plaatselijk ecosysteem creëren.
  5. Duurzaam materiaal
    Kies voor duurzame en milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled hout of permeabele bestrating die genoeg water doorlaat. Permeabele bestrating helpt om overstromingen te voorkomen door regenwater in de bodem te laten zakken, wat vooral belangrijk is bij hevige regenval. Voor je terras of looppad is het dus slim om te werken met gravel, tegels met openingen of houten planken.
  6. Weg met de tegeltuin
    Tegels zorgen er vaak voor dat regenwater niet goed weg kan, wat kan leiden tot wateroverlast. Verwijder daarom zoveel mogelijk tegels uit je tuin en creëer voldoende groene ruimtes waar water in de bodem kan trekken. Gras of grind zijn al veel betere opties voor de waterafvoer, en met extra plantenbedden kun je ook de biodiversiteit een handje helpen.
  7. Voorbereid op slecht weer
    Zorg voor een goede afvoer van regenwater om overstromingen te voorkomen. Installeer regengoten en regenpijpen die het water naar een regenton of afvoer leiden. Plaats kwetsbare planten in potten, zodat je ze kunt verplaatsen bij extreme hitte of kou. Maak ook een noodplan voor slecht weer, bijvoorbeeld door windschermen op te zetten of jonge planten te beschermen met tuinvlies.
  8. Verzeker je tuin
    Zelfs met een goede voorbereiding kan er nog steeds schade ontstaan door slecht weer. Het hebben van een goede opstalverzekering is daarom erg belangrijk. Deze verzekering dekt bijvoorbeeld schade door stormen en overstromingen. Controleer altijd je polis om er zeker van te zijn dat natuurrampen zijn inbegrepen. Daarnaast is het verstandig om je opstalverzekering te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de best passende optie hebt voor jouw tuin. Dit geeft je meer gemoedsrust, wetende dat je tuin en eigendommen beschermd zijn tegen onverwachte situaties.