Tuintips

We hebben allemaal wel eens een ongewenste bezoeker in huis gehad. Nee, ik heb het niet over die vervelende buurman, maar over muizen, kakkerlakken en mieren. Ze komen binnen, maken een rommeltje, en voor je het weet is je huis hun huis. En voor zo ver we weten hebben we daar niet om gevraagd. Geen paniek, hier volgen tips om die kleine indringers buiten de deur te houden.

Maak je huis Fort Knox voor ongedierte
​​Oeps! Je hebt muizen in je huis… Die kleine knaagdiertjes kunnen behoorlijk lastig zijn, maar er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen voordat je de pest control professionals moet bellen. Pak een zaklamp en doe een inspectie. Check alle mogelijke ingangen – spleten, kieren, gaatjes in muren, ramen, daken, deuren, je snapt het: elke opening is een kans voor die kleine rakkers om naar binnen te sluipen. Dicht die gaten met staalwol of kit. En check ook even die ventilatieschachten in de kelder en zolder. Je zou verbaasd zijn hoeveel muizen daarlangs binnenkomen. Kijk of je uitwerpselen, knaagschade of nestjes kunt vinden. Zo kan je achterhalen waar ze binnenkomen en waar ze zich verstoppen. Check ook de voorraadkasten: muizen zijn dol op eten. Bewaar al je voedsel in glazen potten of metalen containers. Probeer vallen te zetten. Er zijn verschillende soorten muizenvallen beschikbaar. Je kunt kiezen voor klassieke snap traps, maar er zijn ook humane vallen die de muizen levend vangen zodat je ze buiten kunt vrijlaten.

Houd je huis netjes en schoon en jaag dat ongedierte weg
Oké, dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar vieze, rommelige huizen trekken ongedierte aan als een magneet. Het is net alsof je een welkomstbordje voor ze neerzet. Hou vooral je keuken netjes, laat geen etensresten rondslingeren en zorg voor goed afgesloten voedselopslag. Vuilnisbakken met strak sluitende deksels zijn ook een must.

Ongedierte houdt van rommel en kleine verstopplaatsen, binnen en buiten. Een opgeruimd huis is gewoon minder aantrekkelijk. 

Roep de hulp in van pest control
Zijn onze kleine vrienden toch je huis binnengedrongen en maken ze er een feest van?  Roep dan de cavalerie in. Soms is ongedierte bestrijden gewoon een klusje voor de professionals. Pest control bedrijven weten precies wat ze doen en hebben de tools om het ongedierte te bestrijden en ze weg te houden. De belangrijkste boodschap: beter voorkomen dan genezen. Houd je huis schoon, inspecteer regelmatig kieren en gaten en reageer snel als je ongedierte ziet.