Tuintips

Hout is al jarenlang de nummer één keuze voor talloze toepassingen, zoals bruggen, huizen, maar ook eenvoudigere toepassingen zoals je tuininrichting. En dit is niet geheel zonder reden, het is niet alleen een natuurlijk en warm materiaal, maar kan ook een hele duurzame keuze zijn. In dit artikel lees je meer waarom hout een slimme en milieuvriendelijke keuze is voor je tuininrichting en bespreken we een aantal tips voor het maken van duurzame keuzes bij het inrichten van je tuin.

Verantwoord hout is hernieuwbaar
Een van de belangrijkste voordelen van hout is dat het hernieuwbaar is. Niet voor niets wordt er al decennialang gebruikgemaakt van hout als oplossing voor vele toepassingen. Ook in jouw tuin kan dit het geval zijn met houten tuinmeubels of een overkapping van prachtig douglashout. Naast dat het een natuurlijk product is, kan goed behandeld hout ook jarenlang meegaan. Hou bij de aanschaf rekening met keurmerken zoals het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk, dit is hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. 

Kies de juiste houtsoort
Door voor hout te kiezen ben je al een stap verder van het maken van een milieuvriendelijke keuze voor je tuininrichting. Het is daarnaast belangrijk om te weten voor wat voor soort hout je moet gaan. Dit is uiteraard verschillend per toepassing. Maar er zijn houtsoorten die wel hoog op jouw lijstje moeten staan. Hardhout is vaak bestemd tegen rot en insecten. Dit heeft als voordeel dat je geen gebruik hoeft te maken van chemische beschermmiddelen. Kies dus voor planken hardhout voor bijvoorbeeld jouw nieuwe vlonder of als beschutting.

Biologisch afbreekbaar
Er zijn tal van oplossingen voor je tuininrichting van andere materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn, neem bijvoorbeeld tuinmeubelen van plastic of tuinhuisjes van plastic. Dit is materiaal dat jarenlang nodig heeft om te ontbinden of waar veel energie bij komt kijken om te hergebruiken. Hout daarentegen kan versnipperd worden en weer terug in de natuur komen via de composthoop. Met het gebruik van hout verminder je de belasting op het milieu en draag je bij aan de circulaire economie. 

Een houten tuinhuis
Hout heeft de prachtige eigenschap om warmte vast te houden en koude lucht buiten te houden. Ideaal dus als jij een energie-efficiënte keuze moet maken. Denk bijvoorbeeld aan houten tuinhuisje om al je spullen in op te bergen. Deze kunnen niet alleen de uitstraling van jouw tuin verbeteren, maar ook bijdragen aan een weersbestendige opbergruimte.