Bloemen en planten

Plectranthus oertendahlii `Silver-Star´ is een hele mond vol, maar in feite gaat het om een bescheiden plantje, dat ongeveer 35 centimeter hoog wordt. Er zijn drie goede redenen om met deze nieuwe Plectranthus kennis te maken. In de eerste plaats vanwege het aantrekkelijke, zilverkleurige blad. Dit betreft alleen de bovenzijde: aan de onderkant zijn de bladeren paars, wat een fraaie kleurencombinatie oplevert. Bijzonder is de aromatische geur die vrijkomt als het blad tussen de vingers wordt gekneusd. Maar de `Silver-Star´ is geen bladplant.


Tussen de bladeren van Plectranthus oertendahlii `Silver-Star´ bloeien kleine witte tot lichtpaarse bloemetjes, die – net als de bladeren – licht behaard zijn. De tweede goede reden om deze plant te proberen is de prima doorbloei. Bij een goede verzorging in de huiskamer kan de plant wel twee tot drie keer per jaar in bloei komen. Dat is gebleken na uitgebreide tests op de veiling. Zowel sierwaarde als doorbloei kregen een hoge beoordeling.

Verder is deze plant veelzijdig te noemen. De Plectranthus kan – en dat is de derde reden voor een probeeraankoop – zowel in de huiskamer als op het terras uit de voeten. De plant is dan ook familie van de Lamiaceae, waartoe ook Lavandula, Mentha, Salvia, Coleus en Origanum behoren. Een familie van grijsbladige en vaak aangenaam geurende planten. Ze zijn echter niet bestand tegen nachtvorst. Haal de Plectranthus daarom tijdig naar binnen.

De verzorging van Plectranthus oertendahlii `Silver-Star´ is eenvoudig. Zet hem op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. De potgrond mag enigszins indrogen; een matige watergift is voldoende. Geef elke maand voeding mee voor een gezonde groei. Knip uitgebloeide bloemen af. Dit bevordert de doorbloei. Bewaar en transporteer de Plectranthus bij 15°C.

Plectranthus oertendahlii `Silver-Star´ wordt jaarrond aangevoerd in een 12 centimeter pot. Op verzoek wordt de plant ook in een 17 centimeter pot geleverd.

Plectranthus komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, maar komt momenteel in het hele gebied tussen Zuid-Afrika en Australië voor. Hier wordt het een halfstruikje van circa een meter hoog, met aarvormige bloemtrossen. In Nederland is de plant vooral bekend als perkgoed. Vroeger werden sommige Plectranthus-soorten gebruikt om motten te verjagen. De geur van de bladeren zou dit moeten bewerkstelligen. Het werd dan ook wel ´mottenkruid´ genoemd of ´reumatiekplantje´, vanwege de vermeende reumatiekwerende invloed.

Bron: Geert Devriese, November 2000 – Bloemenbureau Holland

Bewerking Rudi Van Overloop 2008