Tuintips

Bouwkriebels? Dan staat er je een spannende tijd te wachten. Van afspraken met architecten over aannemers tot binnenhuisstylisten: het huis van je dromen bouwen gaat niet over één nacht ijs. In dit artikel leren we je diverse stijlen kennen en geven we je inspiratie om van jouw huis een droomhuis te maken.

Bungalow
Een bouwstijl die we regelmatig in België zien terugkomen is de bungalow. Het is een woning met enkel een gelijkvloers en deze hebben meestal een plat dak. Dit type woning wordt regelmatig gekozen door mensen die langetermijndenken. Met het oog op ouder worden, zijn trappen en veel kamers vaak een storende factor. In een bungalow moet je je daarover geen zorgen maken. Je kan er je leven lang in vertoeven.

Cottage
Hou je van een landelijke stijl, dan is de cottage of hoeve waarschijnlijk wel iets voor jou. Deze architectuurstijl, die ontstaan is in het midden van de 19e eeuw in Engeland, kan menig bouwliefhebber bekoren. Zijn de typische elementen van een cottage iets voor jouw volgende bouwproject? Een cottage kan je vaak meteen herkennen aan het rieten dak, maar ook erkers, houten deuren en ramen en opvallende schouwen zijn kenmerken die je in deze stijl terugvindt. Naast rieten daken, wordt er ook gebruik gemaakt van leien en klassieke dakpannen. De cottagestijl heeft een warme uitstraling, een pittoresk karakter en het is dan ook erg geliefd bij jonge gezinnen in buitenwijken.

Modern
Strakke elementen en weinig tot geen versiering kenmerken een modernistische architecturale stroming. Strak en sober, zo kan je het best omschrijven. Wil je deze eigenschappen doortrekken naar de bouwstijl van jouw nieuwe woning? Dan kan je genoeg inspiratie opdoen in architectuur van de 20ste eeuw. Je vindt er nog werkelijk pareltjes van gebouwen tussen. Denk aan Le Corbusier en Braem die in Antwerpen echte meesterwerken neerzetten. Grote aluminium ramen passen perfect binnen deze trend.

Meer inspiratie opdoen
Voor je beslist met een bepaalde architect in zee te gaan, doe je dus best zoveel mogelijk inspiratie op. Zo weet je beter bij welk architectenbureau je best aanklopt. Heb je zelf een helder beeld van hoe jouw droomwoning er straks zal uitzien? Des te beter de architect jouw idee zal kunnen uittekenen. Doe daarom zoveel mogelijk inspiratie op in magazines en online en trek er met de wagen op uit om verschillende architectuurstijlen te ontdekken. Maar ook online – op Pinterest bijvoorbeeld – vind je eindeloos veel prachtige foto’s van originele huizen in verschillende stijlen. Wie weet vind jij het wel leuk om een mix van stijlen te laten terugkomen in jouw woning? Jij staat aan het roer van je eigen project, jij beslist!