Tuinaanleg

Wat hebben mollen in het gazon en kalkcyanamide gemeen?Ooit gehoord van een meststof die goed is voor het milieu en meteen de mollen uit je gazon weghoudt? Welnee wellicht, maar dat kan met kalkcyanamide. Het is geen trucje of geheim, maar gewoon een weetje van vroeger. Kalkcyanamide wordt dan ook heden ten dage ten onrechte te weinig gebruikt maar past toch perfect in het biologische gedachtegoed? We wensen geen of zo weinig mogelijk gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Fruit en groenten uit de eigen tuin wil je zuiver telen om er daarna zorgeloos van te kunnen genieten. Maar je mag niet vergeten dat een goede oogst of opbrengst nodig is als beloning voor de inzet en arbeid in de tuin.

Voor de milieubewuste tuinliefhebber is kalkcyanamide, de vanouds beproefde tuinmeststof met zijn vele nevenwerkingen, een ideaal hulpmiddel. Want kalkcyanamide houdt de natuurlijke bodemvruchtbaarheid in stand en zorgt voor een evenwichtige en gezonde groei. Zijn meervoudige werking maakt kalkcyanamide ook voor het onderhouden, bemesten en mollenvrij houden van gazons interessant. Echter dien je je goed te informeren over het gebruik van kalkcyanamide. Tijdstip en dosis zijn belangrijk. Vaak komt het voor dat een gazon volledig of deels verbrand is door ondeskundig gebruik.

Met kalkcyanamide spaar je meteen een hoop centen uit. Je brengt kalk aan, meteen ook stikstof, je remt het mos en je weert de mollen uit je gazon. Dit laatste is nauwelijks bekend maar daar doen we meteen wat aan 🙂

Het geheim werd me ingefluisterd door een lokale landbouwer. Die strooit het jaarlijks op zijn weiden, die eertijds met honderden molshopen bezaaid lagen. Resultaat: een mollenvrije weide. Ik kon dat zo toch niet meteen aannemen en deed navraag bij verschillende landbouwers, die het mollengeheimpje bevestigden.
 

Doen dus …. maar !!! … een onoordeelkundige toepassing van kalkcyanamide kan tot verbranding van het gazon leiden. Volg daarom nauwkeurig deze aanwijzigen om kalkcyanamide voor je gazon toe te passen:

  • Op bestaande gazons, die reeds het jaar voordien gemaaid werden, kan je in het voorjaar kalkcyanamide strooien met strooitoestellen die een
    exacte dosering garanderen!!! Schaf dus niet zo´n prulding aan. Hier zal je slechts 20 gram kalkcyanamide per vierkante meter strooien en 14 dagen later nogmaals 20 gram. Bij deze werkwijze krijg je een vele weken durende stikstofwerking. Daarenboven worden ook mos en de andere talrijke onkruiden die in het voorjaar kiemen sterk in aantal verminderd.
  • 20 gram komt ongeveer overeen met een opgehoopte eetlepel. Strooi liever iets te weinig dan teveel.
  • Bij gazons die sterk met mos verontreinigd waren kan je 14 dagen na de laatste (2e) behandeling met kalkcyanamide de ontstane lege plekken herinzaaien om deze zo snel mogelijk te sluiten.
  • Bij de aanleg van het gazon, nl. bij het inzaaien van het gras, worden 40 tot 50 gram kalkcyanamide per vierkante meter 10 tot 14 dagen vóór het zaaien in de bovenste laag ingewerkt daarna moet je de bodem lichtjes vochtig houden. Kalkcyanamide onderdrukt hier een groot gedeelte van de kiemklare onkruidzaden en geeft aan het jonge gras alzo een onmiskenbare ontwikkelingsvoorsprong. Het hoge gehalte aan kalk van kalkcyanamide houdt de bovenste laag van de bodem luchtig en verlicht alzo de kieming van de grassen. De langzame, gelijkmatige en langdurige stikstof van kalkcyanamide zorgt vele wekenlang voor een vlotte groei van het nieuw ingezaaide gazon.

Kalkcyanamide bevat naast koolstof, waardoor de meststof zwart van kleur is, ook de toxische stof dicyaandiamide.

Daarom bij gebruik

  1. draag altijd beschermende handschoenen

  2. draag een stofmasker

  3. draag een beschermende bril

  • Verdere details aangaande de dosering kan je terugvinden in de te downloaden Brochure.
  • TIP: ben je niet zo ervaren met het uitstrooien begin dan met een klein teststrookje

Kalkcyanamide is voor vele zaken nuttig !
Vroeger beschikten onze grootouders niet over gewasbestrijdingsmiddelen. Hoe deden zij dat dan, zul je je afvragen?
Met kalkcyanamide is het antwoord:

  • de gehalten aan kalk en organisch gebonden stikstof zorgen voor een goede bodemvruchtbaarheid
  • langzame, gelijkmatige en langdurige stikstofwerking
  • verhoogt de weerstand tegen schimmels en ziekten
  • minder onkruid, onkruidzaden en kiemende onkruiden worden geremd in hun ontwikkeling
  • houdt mollen weg
  • versnelt op de composthoop de verrotting van organisch materiaal
  • zorgt voor een verminderde geurhinder van composterende materialen en houdt vliegen weg van de composthoop
  • remt de ontwikkeling van onkruidzaden en ziektekiemen in de composthoop
  • werkt tegen de ontwikkeling van knolvoet bij kolen en tegen wortel- en stengelrot zoals Fusarium en Poma
  • als onkruidbestrijder van grotere onkruiden
  • heeft een sterke bijwerking in de bestrijding van naaktslakken en doodt ook de slakken eitjes

 

Minder knolvoet met kalkcyanamide