Bloemen en planten

Hij wordt maar een decimeter hoog, maar toch mag de plant rekenen op een trouwe schare fans: Oxalis. Vooral het geluksklavertje – Oxalis deppei – is populair.
Maar er is meer keus, voor binnen en buiten:


Oxalis is van oorsprong een buitenplant, die in de zomer rijk kan bloeien. Enkele soorten zijn ook voor de huiskamer geschikt gemaakt. Een opvallend aspect van Oxalis is het dag- en nachtritme, dat ook in de huiskamer te zien is. Na zonsondergang sluiten de bladeren zich. Deze blijven in rusttoestand tot het weer licht wordt. In huis is de plant ongeveer drie maanden houdbaar. Daarna kan hij de tuin in. Oxalis is echter niet winterhard. Het gaat om een eenjarige plant.

Op de Nederlandse bloemenveilingen worden de kamer- en tuinplanten apart verhandeld. In het jaar 2000 werden in totaal 1,5 miljoen kamerplanten en circa 60.000 tuinplanten verkocht. De totale veilingomzet bedroeg bijna 2 miljoen gulden. Zowel veilingaanvoer als -omzet zijn de laatste jaren stabiel. De aanvoer schommelde in de afgelopen vijf jaar tussen 1,2 miljoen en 1,5 miljoen stuks, de omzet tussen 1,7 en 2,3 miljoen gulden. De gemiddelde veilingprijs varieerde daarbij van 1,30 tot 1,53 gulden. Wel zijn er verschuivingen in het assortiment zichtbaar.

Assortiment

De meest verkochte Oxalis voor de huiskamer is nog altijd het bekende ´geluksklavertje´ oftewel klavertje vier (Oxalis deppei). Deze witbloeiende soort wint nog steeds marktaandeel. In 1998 bestond 37 procent van de kamerplantenaanvoer uit deze Oxalis. Vorig jaar was dat aandeel gestegen naar 50 procent. De plant wordt jaarrond verhandeld, maar 80 procent van de aanvoer vindt plaats in de maand december. Een echte geluksbrenger: leuk om te geven, leuk om te krijgen.

Oxalis triangularis – met dieprode bladeren en lilaroze bloemen – is goed voor een marktaandeel van 25 procent. In 1998 was dit aandeel 29 procent. Deze plant is van maart tot en met september verkrijgbaar. Een opvallende cultivar is Oxalis triangularis regnelli (nu officieel: Oxalis triangularis subsp. papilionacea). Kenmerkend zijn de groene bladeren, witte bloemen en de compacte bloei. Voor deze aantrekkelijke plant worden hoge prijzen betaald: gemiddeld 2,00 gulden per stuk in 2000.

De rest van de Oxalis-aanvoer voor de huiskamer (25 procent) wordt gemengd aangeboden. Hierbij gaat het om planten met verschillende bladkleuren.

Oxalis adenophylla is de meest verkochte soort voor de tuin (57 procent van de aanvoer). Deze bloeit in de lente met grote aantallen lilaroze bloemen. Het blad is grijsgroen van kleur. Het is een ideale plant voor verwildering, voor een rotstuin bijvoorbeeld. Andere populaire soorten voor de tuin zijn Oxalis articulata `Festival´ en Oxalis tetraphylla. Deze worden voornamelijk in maart, april en mei verhandeld.

Weinig eisen

Oxalis stelt weinig eisen. De voorkeur gaat uit naar een lichte plek; volle zon is geen probleem. De plant moet aan de droge kant worden gehouden, anders worden de stelen te lang en vallen ze om. Een tot twee keer per week water is meestal voldoende. Geef tijdens de bloei wekelijks plantenvoeding mee. De ideale
temperatuur is 10 tot 15°C. Dit geldt ook voor bewaring en transport. Let op: tijdens opslag zijn de bladeren gesloten. Gun Oxalis in de winkel even tijd om te herstellen. De plant heeft ongeveer een uur nodig voor het openen en sluiten
van de bladeren.

Oxalis feiten

Oxalis wordt op de Nederlandse bloemenveilingen aangevoerd in potmaat 9, 12 en 13 centimeter, voorzien van een beschermende hoes. De plant wordt zowel gemengd als op naam aangeboden.

Klaverzuring (Oxalis) lijkt op klaver, maar is er geen familie van. Klaverzuring hoort tot de klaverzuringachtigen (Oxalidaceae). Vorm en bouw lijken echter sprekend op die van klaver. Klaverzuring komt over de hele aardbol voor, van Mexico tot voorbij de Noord-Kaap. Het zijn typische bosplanten. In Nederland groeit klaverzuring bij voorkeur onder eiken. Op houtwallen en andere plaatsen in het essenlandschap staan in het voorjaar hele plakkaten met flink grote, witte bloemen te bloeien.

Bron: Geert Devriese – 2001 – Bloemenbureau Holland, bewerking Rudi Van Overloop 2007