‘Klein, maar dapper’ mag Fittonia Mosaic Kings Cross zeker worden genoemd. Sinds haar introductie in het najaar van 2007 zijn er namelijk ruim 100.000 stuks van verkocht. Het mozaïekplantje, zoals Fittonia ook wel wordt genoemd, komt amper vijf centimeter boven de potrand uit. Maar blijkbaar weet zij toch op te vallen in het al overweldigende aanbod van kamerplanten van miniformaat. Waarschijnlijk is dat te danken aan de witgroen geschakeerde en gekartelde blaadjes. Een combinatie die je niet veel aantreft in de plantenwereld.
Maar het blijkt ook een taaie rakker, deze Kings Cross. De plant houdt het in de huiskamer met gemak enkele maanden vol. De harde blaadjes maken de plant ‘hufter-proof’ en dus makkelijk verwerkbaar. De plant is geschikt als solitair, als tapijtbeplanting, bijvoorbeeld voor het afdekken van de potkluit van grote planten, en als aandachttrekker in minilandschapjes.
Fittonia Mosaic Kings Cross maakt deel uit van de Mosaic-familie, die inmiddels bestaat uit twaalf kleuren. De plant wordt verhandeld in een 8,5 centimeter pot en is jaarrond verkrijgbaar op de Nederlandse veilingen.
Familie
Fittonia behoort tot de familie van de Acanthaceae (Acanthusachtigen). Fittonia groeit van oorsprong in de tropen van Peru, als bodembedekker in de schaduw van hoge bomen.
Soorten
Het Fittonia-assortiment bestaat uit twee soorten. Fittonia verschaffeltii is de meest geteelde soort, gevolgd door Fittonia superba. Superba is grootbladig, verschaffeltii is kleinbladig.
Verzorgingstips
- Fittonia komt van oorsprong uit de tropen. Dankzij veredeling zijn de nieuwe rassen bestand tegen temperaturen vanaf 10°C. Daardoor kan de kamerplant ook gebruikt worden als terras- of balkonplant (geen felle zon).
- Geef maximaal eenmaal per week (lauw) water. De grond mag niet continu nat zijn, want dit kan wortelrot veroorzaken. De potkluit een keer per week een minuut onderdompelen in water en daarna goed uit laten lekken, is ook een effectieve methode.
- Als de bladeren slap worden, dan is de potkluit waarschijnlijk uitgedroogd. Geen nood! Fittonia kan tegen een stootje. Dompelen helpt. Of geef gedoseerd lauw water, zodat de uitgedroogde grond zich langzaam weer kan volzuigen.
- Voeding is niet noodzakelijk.
- Fittonia is niet bestand tegen felle zon, maar heeft wel (buiten)licht nodig. Fittonia gedijt het best op een lichte plek in huis.
- De hoeveelheid licht is bij Fittonia van invloed op de kleur en het model. Draai een pot of bak met Fittonia’s regelmatig, om te voorkomen dat de stelen teveel gaan rekken.
- Zet de plant in normale potgrond, nadat de plastic potjes zijn verwijderd. Hoe dichter de planten tegen elkaar staan, hoe meer potgrond nodig is voor een gezonde groei.
Relevante internetsites
www.fittonia.nl
www.southerntropicals.com
Verklaring van de naam
Fittonia is genoemd naar de gezusters Elizabeth Fitton en Sarah Mary Fitton, schrijfsters van enkele populaire botanische werken. In Nederland wordt de plant ook wel mozaïekplant genoemd, vanwege de mozaïekachtige nervatuur op het blad.
Aanvullende informatie
Fittonia heeft uiterlijke gelijkenissen met Hypoestes. Toch zijn er duidelijke verschillen. Hypoestes heeft zachter blad dan Fittonia, waardoor deze wat gevoeliger is voor kou. Omdat Hypoestes de neiging heeft om meer de hoogte in te groeien kan de Hypoestes minder lang worden bewaard bij handelaar en detaillist. Ook de bladtekening is minder krachtig.
Bron: Bloemenbureau Holland – mei 2009