Nieuwe tuinplannen worden in de winter gesmeed. En wie van plan is na de winter kiwi´s aan te planten zal alvast de nodige voorbereidingen moeten treffen. Vooraleer kiwi´s aan te planten is het noodzakelijk een stevige en duurzame bedrading te installeren. Die ondersteuning is vereist om zwaar met vruchten beladen takken van deze kiwiplant overeind te houden. Aangezien een kiwiplant gemakkelijk 50 jaar en meer kan meegaan is een besparing op de uitgaven van het bedradingsysteem zeker af te raden.
Als ondersteuningsmateriaal kan men, afhankelijk van de beschikbaarheid, houten, metalen of betonnen palen gebruiken die minimaal 60 cm diep in de grond geboord worden. Voor de bedrading wordt een roestvrije staaldraad van 2,5 tot 3,15 mm doorsnede aanbevolen.
Voor het bedradingssysteem heeft men keuze uit drie constructies:
* Constructie met bedrading in één vlak
* T-balk constructie
* Pergola constructie
Bij de constructie met bedrading in één vlak heeft men de keus, één, twee of drie draden op verschillende hoogten boven de grond te spannen.
Bij één draad spant men deze 180 cm boven de grond, gebruikt men twee draden dan spant men de eerste op 90-110 cm, de tweede op 180-200 cm hoogte.
Bij de constructie met drie draden spant men ze als volgt: de eerste op 80-90 cm, de tweede op 140-150 cm en de derde op 200-210 cm boven de grond.
Constructie in één vlak tegen een zuidermuur
Zelden worden er meer dan 3 niveaus genomen omdat het risico op vorstschade stijgt naarmate men dichter bij de grond komt.
De afstand tussen de rijen wordt bij deze constructie 4 m genomen. In de rijen plaatst men elke 6 m een ondersteuningspaal.
Voor de amateur die enkele planten langs een zuidermuur wil kweken is deze werkwijze zeer geschikt. Hij spant dan draden om de 60-80 cm en 10-20 cm van de muur tot de hoogte die hij wil bereiken.
De constructie met bedrading in één vlak heeft als grote voordeel dat ze het minste aantal onderhoudsuren vraagt en het goedkoopst is qua installatiekosten.
Nadelen zijn o.a. de grotere windschade, de moeilijkere bestrijding van ziekten en plagen en vooral de mindere kwaliteit van de vruchten die aan de onderste niveaus groeien vanwege lichtgebrek.
Standaard T balk
Bij de T-balk constructie wordt één draad op 180 cm hoogte gespannen. Op dezelfde hoogte, of iets lager, spant men op 75 tot 100 cm links en rechts van de middelste draad nog twee bijkomende draden. Om deze draden te kunnen spannen dient men de ondersteuningspaal te voorzien van een horizontale balk die samen met de paal een T-vormig kruis vormt.
Een kiwi-aanplanting met een T-balk constructie
Een plantverband van 4,5-5 m tussen de rijen en 5,5-6 m in de rij wordt bij de T-balk constructie aangehouden. Deze constructie heeft als grootste voordeel dan men de lateralen aan de buitenste draden kan vastmaken en daardoor de windschade sterk kan beperken
Een pergola kan als volgt geconstrueerd worden:
De ondersteuningspalen worden bij deze constructie van de ene tot de andere rij verbonden met dwarsbalken, die de spandraden moeten dragen. De spandraden zijn aangebracht met een onderlinge afstand van 45-60 cm.
Aangezien de dwarsbalken een groot gewicht dragen dienen deze zeer stevig te zijn, vooral als de afstand tussen de rijen groter wordt dan 3 m. Veel wordt er gevraagd van de eerste en laatste dwarsbalk. Om die reden neemt men hier best dikkere houten (200×100 mm) of stalen (100 x 45 mm) balken. Aangezien de planten bij deze constructie grotere oppervlakten dienen te overgroeien en later in volle productie treden kan men de beginfase aangeplant worden op 3 x 6 meter, later wordt er uitgedund tot 6 x 6 meter.
De pergola constructie heeft als voordelen dat er minder windschade ontstaat en dat er gemakkelijker geoogst kan worden.
De tunnel is een variant op de pergola en past goed in de tuin van de amateur.
Bronnen
* Warrington I.J., Weston G.C. Kiwifruit science and management 1990
* Youssef J., Bergamini A. L´Actinidia sa culture 1981
* Sale P.R. ,Support structures for kiwifruit 1982
* RabinelJ.,Note d´information sur la plantation et la culture du kiwi fruit