De herfstanemoon is een perfecte borderplant en is bij uitstek geschikt om zowel in hoogte als in kleur mee te variëren. Er zijn weinig bloemen die zo lang en zo mooi bloeien. De eerste bloeit al in juli en tot diep in oktober geven herfstanemonen nog kleur aan de border. De herfstanemoon wordt ook wel Japanse anemoon genoemd. Dat is niet verwonderlijk want de wilde soorten groeien vooral in China en Japan, in de bossen en op uitstekende rotspunten in ravijnen.
De bladen zijn voornamelijk drietallig, gelobd en gerand. Er staan veel meeldraden boven de schotelvormige kelk, maar toch zijn deze onvruchtbaar (infertiel). Gemiddeld wordt een herfstanemoon met bloemstengels tot wel anderhalve meter hoog. De hoogte zonder bloemstengels bedraagt ongeveer tachtig centimeter. De plant vormt grote toefen bloemen met zo´n 5 cm bloemdoorsnede. De herfstanemoon heeft vlezige wortels. De bloemen hebben vijf of meer bloembladen en zijn komvormig van opbouw.
Groepsindeling
De meeste herfstanemonen kunnen worden ingedeeld in drie groepen. De Herfst Enkel Groep, de Herfst Elegans Groep en de Herfst Gevuld Groep. De indeling is gebaseerd op het type bloem (enkel, halfgevuld of gevuld) en het aantal bloemblaadjes.
De bloemen in de Herfst Enkel Groep zijn enkelbloemig en hebben 5 bloemblaadjes (Bijv. Anemone tomentosa ´Robustissima´, Anemone hupehensis ´Praecox´). In de Herfst Elegans Groep zijn de bloemen halfgevuld met 6 tot 19 bloemblaadjes (Bijv. Anemone hybrida ´Honorine Jobert´ en Anemone hybrida ´Elegans´) en in de Herfst Gevuld Groep zijn ze gevuldbloemig met 20 of meer bloemblaadjes (bijv. Anemone hupehensis ´Prinz Heinrich´, Anemone hybrida ´Whirlwind´).
De groepen zijn gemaakt omdat van veel anemonen de oudersoort(en) niet met zekerheid bekend zijn, en de soortnamen daardoor steeds maar bleven veranderen. De meeste herfstanemonen doen hun naam echt eer aan en bloeien van juli tot soms diep in oktober. Bij de hybriden vinden we prachtige cultivars, die 50 tot ruim 100 cm hoog worden. De bloemen zijn groot, enkel- of dubbelbloemig, naar gelang de cultivar. De bloemen staan op hoge stevige stelen en vallen dus niet gauw om. Goede voorbeelden zijn Anemone x hybrida ´Honorine Jobert´, die afhankelijk van de grondsoort 80 – 110 cm hoog wordt en nog steeds één van de mooiste herfstanemonen is met haar enkele witte bloemen. Een andere fraaie witte herfstanemoon is Anemone x hybrida ´Whirlwind´, die in augustus- september bloeit en zo´n 80 cm hoog wordt. Anemone x hybrida ´Königin Charlotte´ (80 cm) heeft halfgevulde witte bloemen, met een lilaroze achterkant. Anemone x hybrida ´Serenade´ wordt 80 cm hoog en bloeit zeer rijkelijk van augustus – oktober met roze bloemen. Anemone x hybrida ´Margarete´ wordt 70 cm hoog en toont haar donkerroze bloemen in september. De gevulde bloemen van Anemone x hybrida ´Pamina´ zijn rood van kleur en bloeien in september – oktober. ´Pamina´ wordt zo´n 80 – 100 cm hoog.
Ook Anemone hupehensis en cultivars zijn schitterende borderplanten. Anemone hupehensis, die een hoogte bereikt van 60 – 70 cm, is er in verschillende kleuren, wit, licht roze en roze. De bloeitijd is augustus – oktober. De halfgevulde bloemen van de cultivar Anemone hupehensis ´Prinz Heinrich´ zijn purper van kleur en bloeien in augustus – oktober. Deze cultivar wordt zo´n 80 cm hoog. Anemone hupehensis ´September Charm´ wordt nog hoger, wel 90 cm, en heeft donkerroze bloemen.
In deze opsomming mag Anemone tomentosa zeker niet ontbreken. Deze goed winterharde herfstanemoon, wordt 50 -75 cm hoog en heeft lichtrood-paarse bloemen. De bloeitijd is al in augustus – september. Anemone tomentosa ´Robustissima´ wordt zo´n 80 – 100 cm hoog en draagt helderroze bloemen. De bloeitijd is juli – september.
Mooie combinaties
De herfstanemoon is uitstekend te combineren met andere herfstbloeiers zoals herfstaster, Astilbe, zilverkaars (Cimicifuga), diverse varens en siergrassen als Miscanthus en Stipa gigantea. Maar een grote groep van dezelfde soort bij elkaar geeft de border ook een mooie uitstraling. Herfstanemonen houden van een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats en geven de voorkeur aan lichte en dus vochtdoorlatende, vochtige en ook voedzame grond. In een milde winter behoudt een herfstanemoon vaak haar blad en kan dan ook tot een min of meer bodembedekkende plant uitgroeien. Vooral in de eerste winter na het planten hebben herfstanemonen wat bescherming nodig. Het is daarom het beste om de takken en bladeren te laten liggen als afdekmiddel tegen de vorst en ze in het voorjaar (maart) pas af te knippen.
Bron: Plant Publicity Holland – pph.nl