Bomen en hagen

De moestuin in de winter ziet er kaal uit en ook om het huis zijn de meeste loofbomen al helemaal kaal. Toch hoef je deze donkere maanden niet de hele dag in huis te zitten. Je kunt van je tuin een plek maken waar je alle seizoenen van kunt genieten.

Bomen planten
Wanneer je een grote tuin met terras hebt, kun je deze winterproof maken door er bijvoorbeeld groenblijvende planten in te zetten of een mooie terraskachel te installeren. Op dit ogenblik is het namelijk het ideale moment om bomen en vaste planten in de grond te zetten. Dat kan eigenlijk tot het vroege voorjaar. De bomen en planten verkeren in koude maanden in een soort winterslaap, waarbij de sapstroom stil valt. De veronderstelling dat planten alleen in het najaar of eind februari de beste tijd is berust op een misverstand. Natuurlijk is het niet verstandig om met een schop en pikhouweel aan de slag te gaan wanneer de grond hard bevroren is. Een gat in de zachte grond graven is wat dat betreft heel wat aangenamer.

Kleding
Ga je tijdens de kou de tuin in om nog de nodige werkzaamheden te verrichten dan is het raadzaam om lekker warme kleren aan te trekken. Te denken valt aan goede warme werkhandschoenen en schoeisel zoals klompen. Dit laatste heb je in vele varianten. De oude houten klomp met een stel geitenwollen sokken zorgen gegarandeerd voor lekker warme voeten. Maar ook de Zweedse muil of de gevoerde crocs met isolerende voering zijn uitstekende opties om buiten aan te trekken. Als werkkleding is de overall een klassieker. Eigenlijk kun je daar alles onder aan trekken. Let er dan wel op dat je genoeg bewegingsvrijheid hebt om alle klussen comfortabel uit te voeren.

Comfort
Voor sommige beroepen is de klomp ook uitstekend geschikt om lange tijd op te lopen en diverse werkzaamheden uit te voeren. Let daarbij op een goede kwaliteit met voldoende ondersteuning. Zo hou je het makkelijk een hele dag vol. Voor wie in deze winterse periode nog boerenkool gaat oogsten of spruitjes gaat hakken is de klomp ook ideaal. Dit schoeisel is beslist geen vreemde verschijning in de plaatselijke volkstuin.

Terras
Nadat je in het warme najaar nog op het terras hebt gezeten, kun je je terrasseizoen ook in de winter nog verlengen. Dat kan middels een verbouwing met een terrasoverkapping. In veel gemeenten in Nederland heb je voor zo’n aanbouw zelfs geen vergunning nodig. Met een kleiner budget is het ook mogelijk om je tuin met schuttingen of een andersoortige wand af te schermen tegen koude wind. Voor de liefhebbers van de sauna kan een hottub juist in de winter heerlijk zijn. Een buitendouche is misschien ook een optie. Het is dan wel belangrijk dat je die op een goede plek installeert uit het zicht van de buren, zodat je tijdens een heerlijke spetter partij genoeg privacy hebt. Denk ook na hoelang je deze wilt gaan gebruiken want dan is het handig om het één en ander vorstvrij aan te leggen.