Bloemen en planten

Als u enigszins gezond door de koude en natte tijd van het jaar wilt komen, kunt u gebruik maken van Anijs, want deze helpt bij een zere keel, kriebelhoest en andere verkoudheidsverschijnselen. Anijs komen we ook tegen in de bekende muisjes op de beschuiten, die we aangeboden krijgen wanneer er een kindje geboren is. Het is een plant die je niet vaak in tuinen ziet. Toch staat hij met zijn witte bloemschermen en bruine zaden prachtig in de zomerborder. Inheems is Anijs in het oostelijke Middellandse Zeegebied en West-Azië, want hij heeft veel zon nodig. Hij wordt het meest geëxporteerd uit Turkje, Cyprus, Spanje, India en Egypte.

Anijs (Nieszaad, wilde pimpernel)
Pimpinella anisum (bot.)
Anise, aniseed, sweet cumin, sweet Alice (Eng.)
Anis vert, boucage(Frans)
Anis, süser Kümmel (Duits)
Umbelliferae – schermbloemfamilie

Naamgeving

Het woord anisum is afgeleid van het Griekse woord aneson wat dille betekent. Hier is dus sprake van enige verwarring.

Plantkenmerken

De eenjarige anijsplant wordt ca. 60 cm hoog. De onderste bladeren zijn niervormig, de middelste geveerd in brede lobben, en de topbladeren zijn twee-tot drievormig geveerd in smalle lobben. De schermbloemen zijn wit. Zij bloeien vanaf juli tot september. De vaste plant Anijs bloeit wit of dieproze met grote schermen. De onderste bladeren zijn driehoekig en enkelvoudig. De bovenste bladeren zijn dieper ingesneden en bestaan uit smalle slippen. De vruchten zijn dicht behaard en drie tot vijf cm lang. Ze zijn fijn geribd. De hele plant geurt zeer aromatisch.

Standplaats, zaaien en oogsten

Anijs wordt in rijen gezaaid met een afstand van 20 tot 30 cm. De plantjes worden later verspeend en staan ten opzichte van elkaar op een afstand van 10 tot 15 cm. Anijs zal bij ons alleen maar zaden ontwikkelen op een zonnige plek in de tuin en als de zomer warm genoeg is. De bodem moet een beetje kalkhoudend zijn.Vanaf augustus, wanneer de stelen geel beginnen te worden, en de zaden bruin kleuren, snijd je de planten af en maak je er bundels van, die luchtig en droog opgehangen moeten worden. Als de planten goed gedroogd zijn, kun je de zaden op een doek er uit slaan. Ze worden gedroogd en later in glazen potten of blikken bewaard.

Gebruik

Als geneesmiddel

Al ten tijde van de Romeinse dichter Vergilius gebruikte men anijszaden als specerij aan het eind van een maaltijd om de spijsvertering te stimuleren. Men kauwde op Anijs voor een frisse adem.
De Griekse arts Dioskurides schreef anijs voor bij ademhalingsproblemen, als pijnstiller en beet door giftige dieren.
In de volksgeneeskunde werden anijspreparaten gebruikt tegen verkoudheidsklachten en spijsverteringsproblemen.
Nog steeds worden de grijsbruine zaden, in zijn geheel of gemalen, gebruikt om slijm op te lossen, tegen slapeloosheid, om de borstvoeding op gang te brengen (thee), tegen winderigheid en krampen in maag en darmen, vooral bij kleine kinderen.
De etherische olie kan toepast worden tegen luizen en schurft

Spiritueel

Tegen nachtmerries zou een kussentje, gevuld met anijszaden, helpen.
Anijsblaadjes in een kamer verdrijven boze geesten en negatieve energieën. Met anijsblaadjes boven je bed, blijf je langer jong.

In de keuken

Anijs is lekker in gebak en koekjes, in brood samen met koriander en kummel, in alcoholische dranken zoals pastis, raki, anisette, ouzo, arak, pernod en sambucco.
In de Aziatische keuken maakt men vaak geen verschil tussen Anijs en venkel Daarom hebben beide planten ook dezelfde naam. Op de Filippijnen is steranijs een veel gebruikte specerij. Een klein stukje steranijs is lekker in vissoepen, bij mosselen en gevogelte, maar ook in appelmoes en stoofperen. Het jonge blad kan in salades verwerkt worden.

Recept voor anijskoekjes

Je roert 4 eieren en 300 g suiker met de mixer schuimig en voegt vervolgens 250 g bloem en 1 eetlepel gemalen anijs toe. Alles wordt goed door elkaar gemixt. Op een blik met bakpapier zet je kleine hoopjes deeg, laat je die enkele uren staan en bak je ze daarna bij ca. 150 °C lichtgeel.

Recept voor anijsthee

¼ L water, 1 theelepel anijszaad, ¼ l hete thee, 1 theelepel gehakte walnoten.
Bereiding: water en anijszaad koken, 5 minuten laten trekken en dan met de hete groene thee vermengen. Klaar!

Recept voor anijsmelk

15 g anijszaad, 1 l melk, 40 g suiker, 1 theelepel maïzena
Bereiding: leg het anijszaad op een doekje en maak daar een builtje van. Voeg dit aan de hete melk toe die je een uur lang laat trekken. Voeg de suiker toe. Maak de maïzena in een kommetje aan en roer het mengsel door de melk.