Tuinonderhoud

Laurier is een wintergroene heester of tot 15 m hoge boom. De bladeren staan verspreid en zijn leerachtig, smal elliptisch, tot 11 cm lang en hebben meestal een gladde, iets gegolfde rand. Bij kneuzing ruiken zij sterk aromatisch. De kleine
bloemen, die bij ons zelden verschijnen zijn tweehuizig, staan in bundels en zijn bleekgeel. Zij ontwikkelen zich tot glanzende, zwartrode bessen. Wanneer wij laurier in een kuip laten groeien, wordt hij hooguit 1,4 m hoog. In het voorjaar wanneer de groei terug van start gaat kunnen we de laurier verpotten.



Potgrond

Bij de meeste telers wordt nog steeds een zware potgrond met klei (leem) gebruikt, de laatste jaren zien wij dat er bij een paar telers overgeschakeld wordt naar grond met meer turf en minder klei. Dit wordt gedaan omdat ze op deze manier de teelt beter kunnen sturen, en het machinaal verpotten is veel gemakkelijker. Ons bedrijf kiest nog steeds voor een klassiek mengsel met 25% klei, om de reden dat de pot stabieler staat (gewicht), bij uitdrogen is de grond gemakkelijker te herbevochtigen, er mag minder water gegeven worden en mijn indruk is dat er compacter planten geteeld kunnen worden (kortere internodieën).

 

De consument raad ik steeds aan van een goeie potgrondsoort niet van 4 halen en 2 betalen, en meestal een geraniummengsel omdat daar meestal klei inzit.

Potten

Zeker kiezen voor een stevige pot, want de plant staat meerder jaren in een pot en moet toch verplaatst worden. Bij verpotten kiezen voor een pot die minstens 4 à 5 cm groter is. Kies ook voor een pot met rechte kant en bovenkant die groter is dan de onderkant, anders kan het verpotten problemen geven.

Meststoffen

Bij het verpotten is het aangeraden een langwerkende meststof bij te voegen. U kunt kiezen uit organische of scheikundige zoals (Osmocote). Zeker nog bijmesten want een laurier houdt van voedsel en zal dit zeker tonen met een mooi donker blad en goede groei.

Tijdstip

Ik raad aan maart, doch er kan evengoed verpot worden in augustus, september. Voor de jonge planten tot een pot van 16-25 cm om de 2 jaar, vanaf een pot van 25-35 cm kan men gerust om de 3 à 4 jaar wachten. Wel steeds rekening houdende met bijbemesten in het groeiseizoen (nooit in de winter).

‘t Verpotten zelf

1. Men zorgt ervoor alles bij de hand te hebben, want niets is vervelender dan met vuile handen nog iets te moeten zoeken.

2. U maakt dat eerst de ruimere pot klaar staat met onderaan reeds grond, en als U dit wenst kunt U eventueel potscherven of argexkorrels op de bodem leggen onder de grond.

3. De plant in het midden van de pot plaatsen, en rondom aanvullen met potgrond.

4. Opdat de plant stevig zou staan wordt er vaak gebruik gemaakt van een aanstamphoutje (stukje borstelsteel). Terug aanvullen en goed aandrukken met de hand.

5.. Zeker niet vergeten om te zorgen voor een gietrand, wat wil zeggen dat de pot niet tot boven mag gevuld zijn. Op deze manier kan men de laurier in de zomer voldoende water geven.

 

Wat te doen met die grote zware potten?

Als wij de wortelkluit zien omhoog steken in de pot is het de hoogste tijd om voor verse grond te zorgen. Doch uw pot is al zo groot en plaats voor een grotere pot is er niet. U hebt trouwens al zo lang voor die plant gezorgd zodat U hem wil laten overleven. Dan kunt U de plant uit de pot halen en onderaan de wortels losmaken en een deeltje verwijderen zodat er verse grond is voor de plant, zo kunt U de plant dus herinpotten. Ik zeg wel onderaan omdat het zeer gevaarlijk is om bovenaan wortels te verwijderen.

Bron: De Vlaamse laurier Laurus nobilis: zijn gebruik, historiek, symboliek, onderhoud en de verschillende soorten: Laurusinfo.com, bewerking RVO