Bloemen en planten

Kuipplanten zijn door hun zonnige uitstraling enorm populair. Alleen de Nederlandse winters gooien nog wel eens roet in het eten. Wil je een kuipplant goed overwinteren, dan ben je al snel aangewezen op een kas. Een prima uitkomst is dan het gebruik van winterharde kuipplanten.


Het begrip ´winterhard´ is een beetje vaag. Het is namelijk zelden dat de temperaturen onder nul de directe reden zijn van het afsterven van de plant. De echte reden is vaak uitdroging. De plant verdampt wel water, door de zon en de wind, maar kan geen vocht opnemen doordat de grond bevroren is. Vooral planten die hun blad in de herfst niet laten vallen,zijn gevoelig voor deze vorm van uitdroging, zeker als ze in een pot staan. Een manier van bescherming die veel planten en struikjes gebruiken, is een glimmend waslaagje over het blad. Een struikje dat zich bijvoorbeeld op deze manier beschermt, is de Skimmia (echter geldt dit niet voor de streken waar het hardst vriest). Deze leent zich daardoor uitstekend om het hele jaar in een pot op het terras te staan. De plant houdt zijn blad in de winter, draagt prachtige bessen en ook de bloemknoppen mogen er zijn.
 

Een andere struik die deze zelfde methode gebruikt is de hulst (echter bij te harde vorst kan deze de wortels beschadigen). Hij zal U verbazen met zijn rijke besdracht die opvalt op het terras of balkon. Bovendien staat dat erg leuk met de herfst. Kleinere struikjes die zich ook ´s winters goed voelen in pot zijn Leucothoe en Cotoneaster. De Leucothoe is een prachtige verschijning door de vlammende kleuren van het blad. Vooral de Leucothoe ´Zeblid´ doet het goed in de roodbruine tinten. Van de Cotoneaster, ook wel dwergmispel genoemd, bestaan er bijna ontelbaar veel soorten. De dwergmispel is ook op een klein stammetje te krijgen.

TIP

Combineer Skimmia, Leucothoe en bijvoorbeeld Rhododendron in diverse potten met verschillende maten. Dit zorgt voor een ´voller´ effect in de kale wintertuin. Een plekje in de halfschaduw en uit de wind is ideaal. Als je dan ook nog de voorzorg neemt dat je ochtendzon tot de middag vermijdt en een gat onderin de pot voor de afwatering is de kans groot om de gehele winter dit hoekje op te fleuren.

Bronnen Geert Devriese 2005, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland voor tekst en foto pph.nl, bewerking Rudi Van Overloop 2008.