Tuinonderhoud

De afgelopen decennia is de goede afvoer van hemelwater op straten en pleinen een steeds groter probleem geworden. Hoewel niet iedereen het er over eens is, lijkt het er op dat er steeds meer extreme weersomstandigheden in ons land voorkomen. Daarbij worden steeds records gebroken. Vanuit veel gemeenten in Nederland worden burgers aangespoord hun tuin te gaan vergroenen zodat het regenwater makkelijker in de grond kan zakken en zodoende makkelijker weg kan stromen. Er zijn echter meerdere alternatieven om voor een goede waterregulering zorg te dragen. Eén van deze alternatieven wordt door gemeenten nauwelijks genoemd en dat is jammer. Het is namelijk het vervangen van tegels door kunstgras.

Het is jammer dat gemeenten niet meer kijken naar kunstgras als alternatief voor de vele tegelplateaus die nog steeds voor en achter woonhuizen zijn te vinden. Vaak is de keuze voor zo’n betegelde tuin gemaakt op basis van het weinige onderhoud dat je er aan hebt. Je gaat er één of twee keer per jaar met de hogedrukspuit overheen en ‘klaar is Kees’.
Het is dan ook niet voor niets dat veel sportverenigingen gekozen hebben voor kunstgras om hun wedstrijden op te spelen. Het is gewoonweg een heel fijne ondergrond.

Afvoer water
Het echte grote voordeel wat al in de inleiding genoemd is, is de afvoer van water. Of het nu een klein terras is of een groot gazon, het is bewezen dat door de aanwezigheid van kunstgras de afvoer van water veel beter is dan bij tegels. Zowel in het voorjaar, de zomer en het najaar vallen er de laatste decennia nogal eens extreme regenbuien. Deze hevige buien veroorzaken in Nederland regelmatig grote overstromingen. Daarvan hebben de zuidelijke provincies miljoenen euro’s schade van gehad. Door de bovenmatige regenval traden rivieren buiten hun oevers en kwam het water de huizen binnen.
Natuurlijk zijn er de laatste jaren veel maatregelen genomen om dit te voorkomen. Zo werden vele rivierdijken opgehoogd. De eigenlijke oplossing begint al in je eigen voor- of achtertuin. Leg je daar kunstgras neer, dan weet je dus zeker dat het buitensporig gevallen water netjes wordt afgevoerd, waardoor er geen overstromingen ontstaan.

Onderhoudsvrij
Een andere reden waarom kunstgras kopen een goed alternatief voor een tegelplateau is het weinige onderhoud wat je er aan hebt. Zo is het kunstgras veel langer onderhoudsvrij dan tegels, iets wat nog veelal onbekend is. Het is eigenlijk een ideale ondergrond voor elk jaargetijde. Zo kun je er in de zomer lekker met een handdoek op gaan liggen of je kunt er makkelijk een zwembad op plaatsen. Bang zijn dat het kunstgras nat wordt is helemaal niet nodig. Lekker nat kunstgras geeft juist een heerlijk verkoelende werking.

Kleurrijk
Zoek je echt eens iets anders dan anders, dan kun je kunstgras zelfs in kleur variëren. Hoewel de meeste tuinbezitters voor het ‘klassieke’ groen kiezen kun je besluiten om een totaal andere richting in te gaan. Hou je van de middellandse zee dan kun je voor een Grieks of Turks thema in je tuin te kiezen en een mooie kunstgras ondergrond in lichtblauwe kleur aanschaffen. Je creëert hiermee een unieke sfeer die nauwelijks te overtreffen is. Maak van je tuin een feestje door op je lichtblauwe gras, turks fruit en lekkere mindthee te serveren. Je gasten zullen er gegarandeerd nog maanden over napraten.