Tuinonderhoud

Misschien frons je je wenkbrauwen bij het lezen van de titel van dit blog. Logisch, want er zijn maar weinig mensen die besluiten om laminaat op het terras te gebruiken. Toch is deze vraag niet zo typisch als je misschien in eerste instantie zult denken. In dit blog vertellen we waarom.

Wat is waterbestendig laminaat?
Denk je aan laminaat, denk je aan dunne houten planken. We weten allemaal dat laminaat en vocht niet zo heel goed samen gaan. Kort contact tussen beiden is in de meeste gevallen geen probleem als je het vocht maar snel weer verwijderd. Doe je dit niet, trekt je laminaat krom. Weinig mensen zullen dan ook de neiging hebben om op zoek te gaan naar laminaat voor terras. Toch behoort dit tegenwoordig wel degelijk tot de mogelijkheden, namelijk door de komst van waterbestendig laminaat. Waterbestendig laminaat ziet er uit als een hele normale laminaatvloer maar niets is minder waar. Wat het laminaat waterbestendig maakt is de speciale coating op de naad van de planken. Deze waterbestendige coating is hard, sterk en beschermt de laminaatvloer tevens tegen vuil. Dankzij deze coating kan er geen vocht in het hout dringen.

Laminaat voor het terras en vochtige ruimtes
Doordat het vocht niet in de plank kan dringen is waterbestendig laminaat dus uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Daarnaast kun je zelfs overwegen om dit soort laminaat op je terras te plaatsen. Zeker als dit terras overkapt is heb je vrij weinig te vrezen. Zo kun je je interieur heel gemakkelijk doortrekken naar buiten en één geheel creëren.

De voordelen van waterbestendig laminaat
Het grote voordeel is natuurlijk dat je een watervaste laminaatvloer door je gehele woning kunt leggen, mits dit gecombineerd wordt met een geschikte ondervloer. Zo hoeft er geen onderscheid meer gemaakt te worden tussen vloerbedekking in vochtige en droge ruimtes. Het grote voordeel hiervan is dat je op deze manier éénheid creëert wat weer bijdraagt aan een rustige uitstraling in huis. Een ander groot voordeel is dat waterbestendig laminaat dezelfde gemakken van een gewone laminaatvloer biedt, eenvoudig in onderhoud en goed zelf te leggen is, zelfs op het terras

Zitten er ook nadelen aan waterbestendig laminaat?
Ieder voordeel heeft een nadeel en dat geldt ook voor waterbestendig laminaat. In dit geval zitten er zelfs twee nadelen aan verbonden. Het eerste nadeel is dat dit soort laminaat wat duurder is dan gewoon laminaat. Dit komt voor een groot gedeelte door nadeel twee. Dit is namelijk dat het aanbod van een waterbestendige laminaatvloer nog relatief beperkt is. Het overgrote deel aan laminaatvloeren is helaas nog niet watervast. Bij watervast laminaat gaat het vaak dus om enkele series van merken die volledig waterdicht zijn. Je bent helaas op dit moment dus gebonden aan een iets beperkter aanbod.