Het hebben van een eigen moestuintje in je achtertuin heeft veel voordelen. Het is onder andere goed voor het milieu én het klimaat, want je bent niet aan het over consumeren. Je haalt je groente, fruit en kruiden letterlijk uit eigen tuin, dus het hoeft niet de hele wereld over getransporteerd te worden. Het is ook nog eens veel gezonder, want je verbouwt je groente en fruit zonder dat ze worden bewerkt met bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden. Het is dus beter voor de wereld én beter voor onze gezondheid. Wat wil je nog meer? Hoe je zelf een moestuin in je achtertuin maakt, lees je hier!
Een moestuin van hout
Je kan in je eigen achtertuin makkelijk een moestuin maken waar je jouw eigen kruiden en groente kan verbouwen. Er hoeft helemaal geen grote kas aan te pas te komen. Een simpele manier om te starten met een moestuin, is om er een te maken van hout. Je kan hiermee klein beginnen en deze later altijd nog uitbouwen. Stap 1 is natuurlijk tuinhout kopen. Het is belangrijk om met tuinhout te werken, omdat het tegen alle weersomstandigheden moet kunnen. Je wil namelijk niet dat het hout kromtrekt als het vochtig wordt. Met de houten planken maak je een constructie van de moestuinbak, die je helemaal naar je eigen wensen kan maken. Je mag helemaal zelf bepalen hoe groot de bak wordt en hoeveel rasters erin komen, daarover volgt later meer.
De constructie is als volgt: je schroeft 4 planken aan elkaar zodat ze samen een bak vormen (zonder bodem). Zorg ervoor dat de planken goed aan elkaar vastzitten zodat de bak stevig is.
De bodem van de moestuin
Als je de moestuinbak in je achtertuin gewoon in de aarde plaatst, dan is het hebben van een houten bodem niet nodig. Een moestuinbak met houten bodem kun je echter wel maken als de moestuin op een terras of een balkon komt te staan.
Of je de bak nu in de aarde zet of met een houten bodem gaat werken, zorg er altijd voor dat je een worteldoek op de bodem plaatst. Een worteldoek zorgt er namelijk voor dat wanneer je moestuinbak in de aarde staat, er geen ongewenst onkruid naar boven groeit. Dat wil je namelijk echt voorkomen. En in het geval van een moestuinbak mét bodem, werkt de worteldoek weer handig om het wegzakken van de aarde te voorkomen.
Het raster van de moestuin
Als je klaar bent met het bouwen van de moestuinbak, ga je aan het raster beginnen. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel verschillende groente je ongeveer in je moestuin wilt hebben zodat je het raster kan gaan maken. Voor een overzichtelijke en nette moestuin kun je ongeveer de afmetingen van 30 cm bij 30 cm aanhouden per raster. Uiteraard hangt het aantal vakken volledig af van jouw wensen en van de afmetingen van de bak. De rasterlijnen kun je maken door middel van bamboestokjes of houten latjes. Maar je zou ook plastic stroken of kunststof strips kunnen gebruiken. Echter is dat wel een stuk minder milieuvriendelijk materiaal.
De moestuingrond en de invulling
Als laatste is het tijd om de moestuin te vullen! Allereerst vul je de bak natuurlijk met de juiste moestuingrond. Dit kun je overigens ook doen voordat je de rasterlijnen maakt. Als de aarde in de bak ligt kun je jouw gewenste groente, kruiden of zelfs fruit gaan zaaien. Maar let op! Belangrijk is de ligging van de moestuin. Is de ligging in de schaduw? Dan kan het namelijk zijn dat je niet alle soorten groente en kruiden kan planten. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je er gewoon veel plezier in hebt. Veel Succes!