Tuinaanleg

In deze tijd van het jaar is er niet zo heel veel lol te beleven aan de tuin. Vanachter het raam de vogeltjes in de gaten houden en wie weet wat lichtjes in bomen of struiken hangen, dat is het wel zo’n beetje. Maar hoe lang duurt het nou helemaal? Een paar maandjes en dan kunnen we de handen weer uit de mouwen steken buiten. En na gedane arbeid lekker uitrusten op ons eigen terras. En mocht dat terras of uw balkon of dakterras toe zijn aan een opknapbeurt dan is het nu juist wel de ideale tijd om op zoek te gaan naar de allermooiste en meest praktische terrastegel. Denk met de steeds warmer wordende zomers ook goed na of u uw terras nog steeds op de meest zonnige plek van de tuin wilt of is een plek in de (half)schaduw misschien comfortabeler? Een gedeeltelijke groene overkapping in de vorm van een pergola met planten kan ook uitkomst bieden.
Terrastegels zijn te koop in alle soorten, maten, kleuren, afwerkingen en kwaliteiten die je maar kunt bedenken.

Waterdoorlatende terrastegels
Tegenwoordig is er gelukkig ook bij tegelfabrikanten aandacht voor de nadelen van de verstening van onze leefomgeving. Er zijn daarom steeds meer soorten terrastegels die goed waterdoorlatend zijn. Er zijn nieuwe materialen en afwerkingen ontwikkeld die bijna onzichtbaar waterdoorlatend zijn. Sommige van deze tegels zijn door hun vorm en gewicht ook nog eens makkelijker te leggen dan traditionele tegels. Hou bij de keuze voor een tegel ook rekening met het onderhoud dat een terrastegel nodig heeft. Groene aanslag is nooit helemaal te voorkomen, maar de ene tegel is er wel gevoeliger voor dan de andere en ook het gemak waarmee het zich laat verwijderen verschilt. Dit is grotendeels afhankelijk van het materiaal van de bovenste laag van de tegel. Gladdere tegels laten zich gemakkelijk schoonhouden, maar hebben ook als nadeel dat je er met vochtig weer gemakkelijk op uit kunt glijden.

Welke terrastegel kiest u?
Natuurlijk kiest u vooral een tegel die u mooi vindt. Natuursteen of keramiek en in een kleur die past bij het huis en de rest van de tuininrichting. Een donkere tegel houdt de warmte van de zon langer vast en dat is op lange zomeravonden heerlijk. Aan de andere kant is een lichtere tegel op een zonnige dag weer veel koeler om op te lopen en te zitten. De keuze is aan u. Alle verschillende eigenschappen van de tegels die voor terras of balkon worden aangeboden vertalen zich ook in de prijs. Hoe belangrijk vindt u de afwerking en het materiaal of de grootte van de tegels? Gaat u het terras zelf leggen of laat u dat doen? In deze periode worden er vaak kortingen gegeven op tuinartikelen en ook op terrastegels. Zo kunt u voor een schappelijke prijs toch het terras van uw dromen laten aanleggen. Laat u goed informeren over de slijtvastheid van de tegels. Een goedkope tegel die binnen de kortste keren weer lelijk wordt is uiteindelijk duurder dan een betere kwaliteit die langer meegaat.