Tuinonderhoud

Haagplanten zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan soorten en maten. Een van de eerste keuzes die u moet maken als u op zoek bent naar een geschikte haag, is de keuze tussen bladhoudende- en bladverliezende hagen. In dit artikel gaan we dieper in op deze laatste optie en wijzen we u onder andere op de mooiste hagen die hun blad verliezen.

Deze eigenschap maakt een bladverliezende haag zo bijzonder
De naam geeft het al aan. Een bladverliezende haag zal gedurende een periode in het jaar het blad deels verliezen. Dit al zeker niet ten koste hoeven gaan van uw privacy (er zijn hagen die zelfs volledig blikdicht blijven) maar de uitstraling van de haag zal per seizoen wel veranderen. Deze karakteristieke eigenschap maakt een bladverliezende haag juist zo bijzonder. Bladverliezende hagen hebben ieder seizoen een andere uitstraling. Er zijn zelfs bladverliezende haagsoorten die u in het voorjaar “verwennen” met mooie bloemen, zoals het geval is bij bijvoorbeeld de heesterganzerik hagen die bij de betere aanbieders in meerdere soorten verkrijgbaar zijn. Hebben we uw interesse gewekt en wilt u weten wat de mooiste hagen zijn die hun blad verliezen? Laat u dan inspireren door onze onderstaande aanbevelingen.

Dit zijn de mooiste bladverliezende hagen

  • Wintergroene Liguster atrovirens. Een bladverliezende haag die weinig inkijk biedt en een groeisnelheid heeft van 20 – 40 cm per jaar. Deze haag heeft een gemiddelde onderhoudsbehoefte.
  • Haagbeuk of de groene beuk: gedijt het beste in de volle zon, halfschaduw. Hij kan zo’n 3 meter hoog worden en vormt relatief snel. Het blad is meer geplooid dan een beukenblad en valt in de herfst helemaal af.
  • Klimop. Deze hedera hibernica mag uiteraard niet in dit lijstje ontbreken omdat dit wellicht de meest bekende bladverliezende haag is. Deze haag is volledig blikdicht en heeft een groeisnelheid van 40 tot 60 cm per jaar.
  • Heesterganzerik: deze plant wordt zo’n 50-75 cm groot. Het is een bladverliezend struikje met roze bloemen die in de volle zon langzaam naar wit verkleuren.
  • Grootbloemige weigela: staat graag in de volle zon en wordt zo’n 250 cm hoog. Het is een rijkbloeiende struik met overhangende takken. De oude takken kunnen na de bloei tot onder in de struik weggeknipt worden. Deze plant stelt weinig eisen aan de bodem.
  • Groene of rode zuurbes: staat graag in de volle zon. De plant wordt ongeveer tot 150 cm groot. Hij heeft een opgaande groeiwijze met fijne doornen. In het voorjaar heeft de zuurbes lichtgele bloemen en later in het jaar rode bessen en een oranjerode herfstkleur.

 

Ontdek andere suggesties van mooie hagen die hun blad verliezenDe bovenstaande opsomming is uiteraard een greep uit de veelzijdige keuzemogelijkheden die u hebt als u op zoek bent naar mooie hagen die hun blad verliezen. Hagen zoals de Japanse Bottelroos, het Chinese klokje en de Bruidsbloem hagen zijn interessante andere suggesties. Het is zeker interessant om dit soort andere suggesties te ontdekken. Hiervoor kunt u het beste bij het in hagen gespecialiseerde Haag&Heg terecht. U kunt hier terecht voor haagplanten van de gewenste kwaliteit die geleverd worden met pot of in kluit.