Tuinideeën & Tips

Je tuin is een verlengstuk van je woning. Een plek waar je kunt ontspannen en kunt genieten van een stukje natuur. Waarschijnlijk besteed je daarom veel aandacht aan het groen en de tuinmeubelen. Maar hoe zit het met de buitenmuur? Als de buitenmuur er niet meer zo fris uitziet als je zou willen, kan het waarschijnlijk wel een likje verf gebruiken. Op deze manier fleur je de hele buitenruimte op en creëer je een nieuwe look. In dit artikel bespreken we hoe je zelf een buitenmuur het beste kunt schilderen en waar je rekening mee moet houden.

Schoonmaakbeurt voor een goede basis
Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om de buitenmuur voor te bereiden. Een schone en droge ondergrond is essentieel voor een goede hechting en langdurig mooi resultaat. Begin daarom met het verwijderen van vuil, mos en algengroei. Gebruik hiervoor een borstel en water of een hogedrukreiniger. Controleer vervolgens de muur op scheuren of losse stukken pleisterwerk en herstel dit indien nodig.

Kiezen van de juiste verf
Het kiezen van de juiste verf is cruciaal voor een duurzaam eindresultaat. Voor buitenmuren heb je speciale verf nodig die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen en felle zon. Muurverf buiten bevat andere bestandsdelen dan een binnenverf die bovendien zorgen voor een goede hechting op bakstenen en stucwerk. Kijk dus altijd goed op de verpakking of de verfsoort geschikt is voor buiten en de desbetreffende ondergrond. Denk daarnaast na over de gewenste afwerking. Wil je een hele matte look, een subtiele zijdeglans of juist een hoogglans? Reken tot slot uit hoeveel liter buitenverf je ongeveer nodig hebt, zodat je precies de juiste hoeveelheid kunt aanschaffen.

Schildertips en technieken
Zodra de buitenmuur is voorbereid en je de juiste verf in huis hebt, kun je beginnen met schilderen. Start eventueel met een primer als de muur voor het eerst wordt behandeld of als je een totaal andere kleur gaat aanbrengen. Gebruik een roller voor de grote oppervlakken en een stevige kwast voor de randen. Schilder altijd van boven naar beneden om druipers te voorkomen. Breng twee dunne lagen buitenverf aan en laat het tussendoor goed drogen voor het beste resultaat. Haastige spoed is zelden goed – en dat geldt zeker voor schilderklussen.

Uit de comfortzone met een kleurtje
Het (opnieuw) schilderen van een buitenmuur is ook de kans om je creativiteit de vrije loop te laten. Stap eens uit je comfortzone en probeer een levendige kleur uit. Wat dacht je van een Mediterrane terracotta kleur of een Griekse blauwtint? Hiermee geef je jouw tuin nog meer karakter!