Tuintips

Vorig jaar werd met veel tamtam de nieuwe Curcuma Siam-lijn geïntroduceerd, met Siam Scarlet als ‘vlaggenschip’. Dat heeft zijn uitwerking niet gemist. Met de introductie van de Siam-lijn zijn zeven nieuwe, bijzondere kleuren toegevoegd aan het assortiment, van donkerroze tot helder wit. Ook de bladeren hebben iets extra’s, vanwege de donkerrode bladnerf. Een derde voordeel van de Siam-lijn is de kleinere potmaat, waardoor deze efficiënter te telen en te vervoeren is dan de gangbare Curcuma.

Curcuma wordt ook wel Siamese tulp genoemd. De plant komt van origine uit Thailand. Van de donkerpaarse Siam Scarlet zijn vorig jaar 45.000 stuks over de toonbank gegaan. Hieruit blijkt dat de Thaise schone met de lotusvormige bloemen bij de handel in de smaak is gevallen. Van de hele Siam-groep zijn in 2006 overigens ruim 465.000 planten verkocht. Geen gek resultaat voor een introductiejaar.

Curcuma Siam Scarlet wordt van begin mei tot eind september in een 14 centimeter pot met minimaal twee bloemen aangevoerd. De presentatie wordt ondersteund met point-of-sale materiaal, grote etiketten en – indien gewenst – exclusieve potcovers.

 

Verklaring van de naam

De naam Curcuma is afgeleid van het Arabische woord kurkum, wat geel betekent. Een van de Nederlandse namen is dan ook geelwortel.

Belangrijkste kleuren Curcuma

Curcuma is verkrijgbaar in de kleuren roze, lila, wit of bruin of een combinatie hiervan.

Familie

Curcuma is familie van de Zingiberaceae, net als Globba en Alpinia.

Soorten

De enige soort die herkenbaar op de Nederlandse veilingen wordt aangevoerd is Curcuma angustifolia.

Verzorgingstips

  • Curcuma is afkomstig uit Thailand. Zet de plant daarom op een warme, lichte en tochtvrije plek.
  • De plant kan in de zomer ook buiten staan, mits de minimumtemperatuur 15 graden Celsius bedraagt.
  • Op een warme, lichte plek maakt de Curcuma grote bloemen, die drie weken achter elkaar kunnen bloeien.
  • Geef Curcuma twee keer per week water en wekelijks een beetje plantenvoeding. Geef pas water als de potaarde droog aanvoelt. De bloemen niet nat maken.
  • Als de aarde te droog is kunnen bruine bladeren ontstaan. Geef dan meer water.
  • Als de bloem eenmaal is uitgebloeid is, deze eruit knippen. Knip de steel zo laag mogelijk af. Op die manier kan de plant alle energie stoppen in een nieuwe bloem.

Bron: Bloemenbureau Holland