In het verre oosten wordt Lucky Bamboo gegeven als geluksbrenger. En wat is mooier dan geluk, als het ook eindeloos houdbaar is? Lucky Bamboo is de handelsnaam van Dracaena sanderiana, maar de kale stammen vertonen zeer veel gelijkenis met die van de bamboeplant. Het lijkt misschien nog het meest op Equisetum, ware het niet dat Lucky Bamboo zowel rechte als spiraalvormige stelen heeft. Bovendien wordt Lucky Bamboo als snijproduct en als potplant verhandeld. Na verloop van tijd vormen de stelen uitlopers, net als bij een Yucca. Kortom: Lucky Bamboo is een oosters mysterie, dat bovendien geluk brengt. Als we tenminste waarde hechten aan zijn symboliek.
Symboliek
Chinezen schenken Lucky Bamboo onder meer bij de viering van het Chinees Nieuwjaar, het vieren van de opening van een nieuwe zaak, de aanschaf van een nieuw huis of gewoon als geluksbrenger. Ook zou Lucky Bamboo succes in zaken bevorderen (carrièrestap), positieve energie in de omgeving brengen (Feng Shui), een harmonieus, vredig en lang leven bevorderen (gezondheid) en goed zijn voor iemands hoffelijkheid, eerzaamheid en deugdzaamheid (Zen) en zelfs liefdesleven.
Hoe het ook zij: wie Lucky Bamboo schenkt, maakt een positief gebaar op Aziatische wijze. Het product ziet er bovendien aantrekkelijk uit. En met zijn ´unique selling story´ zou het ook in Europa wel eens een commercieel succes kunnen worden.
Als snijproduct
Lucky Bamboo wordt zowel solo als gemengd in bloemwerk toegepast. De rechte takken zijn 40 tot 80 centimeter lang, de spiraalvormige takken 50 tot 90 centimeter. De spiralen zijn het meest exclusief. Elke spiraal heeft een of twee rondingen. De takken moeten net als snijbloemen in een laagje water van 1,5 tot 5 centimeter worden gezet. Voeding is niet nodig. Wel is het raadzaam om het water wekelijks te verversen. Dan blijft Lucky Bamboo wel jaren lang goed.
Als kamerplant
Als kamerplant worden verschillende takken van diverse lengtes dicht bij elkaar in ringen of etages geplaatst. Na een tot drie weken ontwikkelt zich aan elke stam een uitloper. Hoe groter het aantal ringen, hoe hoger (en dus kostbaarder) de plant. De stelen zijn er in twee dikten: 5 tot 8 millimeter en 8 tot 15 millimeter. De dunne stelen zijn exclusiever, omdat ze van een jonger gewas zijn geoogst. De snijpunten zijn afgedekt met een laagje wax om te voorkomen dat het groeipunt uitdroogt. Het is overigens raadzaam dit voor aanschaf te controleren.
De plant past zich gemakkelijk aan nieuwe omstandigheden aan. Schaduw of (indirect) zonlicht en een temperatuur van 15 tot 32°C: Lucky Bamboo vindt het allemaal best. Zorg er wel voor dat de plant altijd kan beschikken over voldoende water. De plant staat namelijk niet in aarde, maar in een laagje water.
Bronnen Geert Devriese