Tuinaanleg

De meteorologische winter is weer van start gegaan. Inmiddels is het duidelijk dat de dagen steeds korter worden. Regelmatig gaan we in het donker van huis en komen we in het donker ook weer terug. Nog voor het avondeten is het al pikkedonker buiten. Dit betekent ook dat het soms erg lastig kan zijn om via de voortuin bij de voordeur te komen. Zeker als er verder weinig verlichting van buitenaf is. Ook in de achtertuin lopen is niet zo prettig meer. Voordat je het weet maak je een lelijke val. Nu – meer dan ooit – is het dan ook belangrijk om voor nieuwe led verlichting te gaan kijken. Maar waar let je op?

Doel bepalen
Voordat er nieuwe verlichting gekocht kan worden, is het eerst belangrijk om het doel te bepalen. Wat wil je precies extra verlichten? Merk je dat je nauwelijks wat ziet in het donker en ben je dus echt op zoek naar algemene verlichting? Of mis je juist de sfeer als je in de avond met een dekentje nog even de tuin in kruipt voor een frisse neus? Of wil je bepaalde accenten in de tuin leggen? Bijvoorbeeld door die allermooiste appelboom nog een beetje extra te belichten? Wil je dat de verlichting de hele nacht aan staat of enkel op momenten dat jij de tuin binnenkomt?

Allemaal dingen om aan te denken. Begin daarom altijd met het bepalen van het doel en jouw verdere wensenlijstje. Dan kan je aan de slag met het creëren van een lichtplan. Ontdek waar de lichtpunten in jouw tuin zitten en welke lampen hier moeten komen. Zo wordt het daadwerkelijke kopen van led tuinverlichting een stuk makkelijker.

Lichtsterkte
Dan is het ook belangrijk om over de lichtsterkte na te denken. Hier maken mensen toch al snel fouten. Binnenshuis zijn we namelijk gewend aan standaard lichtsterktes. We weten wat we nodig hebben om een ruimte te verlichten. Buiten kan eenzelfde soort lichtsterkte er echter heel anders uitzien. In het pikkedonker kan zelfs een lamp met beperkte lichtsterkte heel mooi tot zijn recht komen. Misschien lijkt het dus alsof je een lamp met weinig licht hebt gekocht, maar dit kan in de praktijk juist erg mooi zijn.

Het laatste wat je wil is dat je gehele tuin in de spotlight staat. Daarom is goed om met de verschillende lichtsterktes te spelen en voor een mooi contrast te zorgen in de tuin. Niet elk lichtpunt hoeft ook gebruikt te worden. Zorg ervoor dat het licht mooi in elkaar overvloeit.

Kies voor kwaliteit
Door de toenemende vraag naar LED, zien we ook dat er steeds meer slechtere LED’s op de markt verschijnen. Deze worden vaak voor een zeer concurrerende prijs aangeboden. De kwaliteit is echter zeer twijfelachtig. Let er daarom goed op dat je echt voor kwalitatieve LED’s kiest. Zo geniet je van een langere levensduur en doet de lamp ook echt waar het voor bedoeld is. Wees je ervan bewust dat goedkoop in veel gevallen duurkoop is.