Tuinonderhoud

Voor veel mensen moet de omheining van de tuin vooral praktisch zijn. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het ook maar meteen saai mag zijn. Er zijn talloze leuke tuinafscheidingen, en met een beetje creativiteit is het net of je de hele zomer aan de kust van de Middellandse Zee zit. Deze 5 omheiningen zijn populair.

1. Houten omheining
Als je gaat kijken naar de verschillende soorten hekwerk, valt de ruime keuze meteen op. Een van de meest geliefde omheiningen blijft het houten exemplaar. Ook hier zijn weer veel soorten van. Je kunt denken aan de aloude houten schutting, maar ook aan houten paaltjes. Dit laatste is vooral geschikt voor tuinen met een wijds uitzicht.

Als je voor hardhout kiest, ben je wat duurder uit. Dit gaat dan ook weer wat langer mee, ga gerust uit van 20 jaar. Geïmpregneerd hout is een stuk goedkoper, maar minder duurzaam. Houd er bij een houten afsluiting wel rekening mee dat je regelmatig onderhoud moet plegen.

2. Gaas
Over het algemeen niet de meest fraaie optie, maar wel praktisch en goedkoop. Een hekwerk van gaas kost je per 25 vierkante meter tussen €40 en €80. Je moet er dan natuurlijk nog wel iets moois van maken, anders heb je het idee dat je op de buitenplaats van een gevangenis bent. Een fraaie klimop of wat andere mooie hangplanten en je hebt een goedkope en mooie omheining.

Voor dieren zoals kippen is er een apart gaas. En een variant op tuingaas is harmonicagaas. Dat is ietsje duurder, maar ook een stuk steviger.

3. Draad
Draad kampt met hetzelfde probleem als gaas, als je al over een probleem wilt spreken. Je hebt weinig privacy. Dit kan je oplossen door voor een klimop te kiezen. Houd er wel rekening mee dat het even duurt voordat de klimop voldoende gegroeid is.

Een draadafsluiting is oersterk en heeft nauwelijks onderhoud nodig.

4. Groene omheining
Ook voor optie nummer vier is enig geduld nodig. Een omheining van coniferen komt veel voor. Het leuke van een groene omheining is dat je automatisch extra natuur in je tuin haalt, omdat vogels en andere dieren het een perfect plekje vinden om te verblijven.

Behalve voor coniferen kan je ook voor taxus of andere haagplanten kiezen. Dit heeft wel regelmatig onderhoud nodig, en in het begin dus het nodige geduld. Dit is een goede optie als je groene vingers hebt.

5. Composiet
Composiet is een mix van kunststof en hout. Het ziet eruit als hout, met dat verschil dat composiet niet gaat rotten. Je hoeft het niet te onderhouden en het composiet verkleurt ook niet. Het is wel aan de dure kant. Je kunt het composiet voorzien van allerlei mooie platen, waardoor het lijkt alsof je aan de Middellandse Zee zit. Of in de Zwitserse Alpen, net waar je voorkeur ligt.