Cognac Classic zou heel goed een smakelijk digestief op leeftijd kunnen zijn, ware het niet dat er nu ook een nieuwe anthurium is die zo heet. De indeling van snijanthuriums in Basic, Classic en Antique heeft het assortiment enorm uitgebreid en tegelijk doorzichtiger gemaakt. Doel van deze indeling is om doorgekleurde anthuriums een eigen plaats te geven in het assortiment. Voorheen werden doorgekleurde bloemen onder dezelfde of zelfs fictieve namen geveild, wat soms tot grote verwarring bij de afnemers leidde. Nu onderscheiden de Nederlandse bloemenveilingen van elke anthurium drie versies: niet doorgekleurd (= rasnaam met toevoeging ´Basic´), half doorgekleurd (= rasnaam met toevoeging ´Classic´) en geheel doorgekleurd (= rasnaam met toevoeging ´Antique´). De doorkleuring ontstaat door de bloemen langer op de plant te laten staan. Hierdoor gaat de kwaliteit van het product niet achteruit, integendeel. Door het hogere gehalte aan bladgroen kan die zelfs nog toenemen.
De nieuwe Anthurium andreanum Grp. Cognac Classic is dus een half doorgekleurde Anthurium. De bloem heeft een cognackleur als basis. Maar naar de randen toe wordt het schutblad steeds groener met een donkerbruine nervatuur. Een bijzonder effect. De Cognac Basic is lichter van kleur (crème) en vindt vooral in het voorjaar veel aftrek. De Classic (groenbruin) en Antique (donkergroen) zijn erg populair in het najaar, vanwege de bijzondere donkere kleur. Zo zijn anthuriumtelers met een en dezelfde anthurium in staat om perfect in te spelen op de vraag van het seizoen.
De houdbaarheid van Anthurium anderanum Grp Cognac is drie tot vier weken. Dit geldt ook voor de doorgekleurde varianten. Wie zo lang mogelijk van deze anthurium wil genieten moet enkele verzorgingstips in acht nemen. Anthurium verdraagt bijvoorbeeld geen temperaturen lager dan 12°C, kamertemperatuur is ideaal. Bij te lage temperaturen verkleuren de bloemen blauw. Een schone vaas met vers water is voldoende; snijbloemenvoedsel is niet nodig. Maar het schaadt ook niet, in gemengde boeketten bijvoorbeeld. Vóór verwerking is het raadzaam vijf centimeter van de stelen af te snijden. Doordat de bloemen worden geflesd is voorwateren niet nodig. Werk ten allen tijde voorzichtig om beschadiging en later zwartkleuring te voorkomen.
Anthurium andreanum Grp Cognac Classic (16333) wordt jaarrond op de Nederlandse bloemenveilingen aangevoerd. De bloem wordt gesorteerd op bloemdiameter (= bloembreedte in centimeters). De anthurium wordt, voorzien van flesjes met water, verhandeld in dozen. Ook worden steeds meer bloemen in zakjes verpakt om beschadiging en blauwverkleuring door kou te voorkomen. Bij de introductie van de Cognac Anthurium werd de bloem verhandeld met een echt flesje cognac. Een creatief idee, dat wellicht navolging verdient. De herkomst van de bloem ligt in de regenwouden van Colombia, Zuid-Amerika. Teelt en veredeling vonden voor het eerst plaats in Frankrijk en België. Anthurium (van anthos = bloem; oura = staart), betekent dus letterlijk staartbloem. In 1876 werd de andreanum-hybride ontwikkeld en genoemd naar de Franse tuinarchitect E.Fr. Andre, tevens redacteur van ´Revue Horticulture´.
Bronnen Geert Devriese