Tuinaanleg

De
veranderingen gaan razendsnel, ook op tuingebied. De tuin gaat letterlijk op de huiskamer lijken, compleet met fauteuils, oosterse vloerkleden, gordijnen en ingelijste decoraties. Ook andere ´buitenkamer´-trends zijn gesignaleerd, bijvoorbeeld vol kleurrijke seventies meubels met gekke nouveautés, zoals een parasol in boomvorm. Verder bestaat ook een aparte moderne design-tuinstroming vol hightech. Los daarvan signaleren we een duidelijke religietrend, compleet met tuinaltaartjes. In totaal dus vier verschillende tuintrends. Volgens de Stichting Tuinpromotie (STN) passen deze bij een nader gedefinieerd type tuinier.


Nieuwe tuintrends ontspruiten aan de tijdgeest. In haar trendrapport 2006 signaleert de Stichting Tuinpromotie Nederland (STN), op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat een toenemend aantal Nederlanders meent dat de maatschappij verhardt. Daarom vertonen steeds grotere groepen de neiging om bescherming te zoeken tegen de boze buitenwereld. Dit resulteert niet alleen in een zoektocht naar nieuwe vormen van betrokkenheid, contact en gemeenschapszin, maar ook naar een eigen levensovertuiging of religie. Dat laatste kan zowel gaan om westerse- als om verre oosterse religies en om allerlei persoonlijke mixvormen. Verder beïnvloeden ook de snelle technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld draadloze bediening van apparaten, de heersende meningen over de tuin. Volgens de STN wordt de tijdgeest verder sterk bepaald door de wens dat alles voor bijna iedereen bereikbaar moet zijn: geld, luxe, roem, schoonheid en ook een bijzondere tuin.

Er is zeker geen sprake van een en dezelfde tuintrend voor iedereen. In deze individualistische tijden worden veel mensen op uiteenlopende wijze, al dan niet, beïnvloed door de omstandigheden. Niet trendgevoelig zijn doorgaans de tuinbezitters die geen tijd en geld in hun tuin stoppen. Daarentegen laten – opmerkelijk genoeg – juist de fanatieke tuiniers zich evenmin beïnvloeden door de heersende mode. Toch zijn veel mensen, volgens de STN, in te delen bij een van de vier overige tuiniertypen. Deze indeling is niet alleen afhankelijk van de mate waarin tuinieren een hobby is, maar bijvoorbeeld ook van de vraag of u al dan niet kiest voor het ontwerp van een professional. Ook speelt mee of u de persoonlijkheid bezit voor een echte leeftuin, of een pronkgaarde of voor een spiritueel hof van Eden enzovoorts. Voor iedere specifieke groep is een tuin vol trendnieuws gesignaleerd.

Dress Up Your Garden

Deze trendtuin, genaamd ´Dress Up Your Garden´, is een uitvloeisel van de gedachte dat geld, luxe, roem en schoonheid niet meer zijn weggelegd voor uitsluitend een elite. Zij doet haar naam bijvoorbeeld eer aan bij de borders, ogend als luxe corsages door alle bloemrijke planten. Maar ook de rest van de tuin is rijkelijk versierd met kralen, wanddecoraties en dessins op de muren. Dit lustoord wordt zelfs letterlijk gestoffeerd met gordijnen en oosterse vloerkleden en verder ingericht als woonkamer met schemerlampen, comfortabele banken, fauteuils en kussens. Maar wat als het gaat regenen? Moet dan het dak van een prieeltje of een andere vorm van overkapping uitkomst bieden? Dit geldt nog wel voor de vele zitkussens, maar niet voor de huidige tuinschemerlampen van kunststof en de geplastificeerde oosterse vloerkleden voor buiten. Deze zijn tegenwoordig regenbestendig. Zo wordt het dus mogelijk om veel meer ´buiten´ te wonen.
Welk type tuinier wil een tuin die net zo comfortabel is als de woonkamer? Volgens de STN is de ´Dress Up Your Garden´ ideaal voor mensen die hun tuin duidelijk zien als een gebruiksruimte. Ze houden van een groot terras met tafel en stoelen en veel kleurrijke accessoires. Een groot aantal van hen ontbeert echte groene vingers, omdat de interesse, kennis en tijd ontbreken. Maar gelukkig bestaan er veel ongecompliceerd bloeiende planten en struiken.

Estranged Garden

´Estranged Garden´ is een tuinstijl vol grappige, vervreemdende elementen, bijvoorbeeld een parasol in de vorm van een boom met bladeren en weerbestendige posters met groene- tuintaferelen. Dit alles vrolijk gecombineerd met echte natuur, waar soms iets merkwaardigs mee aan de hand is, zoals buxusstruiken in gebruik als tuintafel.
De plastic meubels en accessoires passen in de seventies-retrostijl door hun organische vormen en kleuren, zoals oranje, grasgroen en hardroze. Ook de ´hippe´ dessins uit die tijd, zijn terug van weggeweest. Deze vrolijke buitenwereld valt vooral in de smaak bij de internetgeneratie. Deze kickt op de snelle, vluchtige, grappige en opvallende tuinmeubels en accessoires, die redelijk uniek lijken te zijn. Duurzaamheid is niet belangrijk. Volgend jaar wordt het weer totaal anders.
De meeste bijbehorende ´tuiniers´ investeren doorgaans geen tijd in het zorgvuldig opbouwen van een mooie tuin, die pas na een paar jaar volledig tot ontplooiing komt. Zij kiezen voor kanten-klare snelle groenoplossingen in de vorm van veel potten, bijvoorbeeld met buxusboompjes en coniferen. Daarnaast houden ze van bloeiende planten. Liefst met grote bladeren en bloemen, gekleurd in typische jaren-zeventigtinten, zoals oranje en paars.

Transparant Garden

De ´Transparant Garden´ staat letterlijk vol met doorzichtige materialen, bijvoorbeeld windschermen van plexiglas en plantenbakken en bloempotten van glas. Anderzijds is deze tuin ook figuurlijk transparant, vanwege de vele lichtpunten en lichte tinten en bovenal door het overzichtelijke karakter van het gehele ontwerp.
´Transparant Garden´ bezit de strakste tuinstijl. Zij leent vooral stijlkenmerken van luxe kantoren en werkkamers. Dat geldt bijvoorbeeld voor het futuristische lijnenspel, bereikt door alle ingebouwde verlichting, die vaak uitsluitend een decoratieve functie heeft. Deze lampen zijn ingebouwd in terrastegels en in bloembakken. Samen met de muziek en luifels kan dit alles vaak op afstand bediend worden. In zo´n tuin past uiteraard ook een draadloze internetverbinding.
Bij de vele luxe designaccessoires vormen zwart, wit en chroom de basiskleuren. Felle fluorescerende tinten geven extra pep aan deze ´Transparant Garden´. Wat het groen betreft passen hierin planten met duidelijke vormen: groot blad en krachtige bloem. Hoewel deze worden afgewisseld met meer fijne planten met kleine bloemetjes en met siergrassen.
De bezitter van zo´n tuin houdt van tuinieren en bezit daarover de nodige kennis, maar besteedt het ontwerp en de aanleg uit aan professionals. Status is belangrijk voor deze tuinier.

Ritual Garden

Deze tuintrend slaat vooral aan bij de rustzoekers, zeker wanneer zij spiritualiteit op prijs stellen. Dit vertaalt zich in een tuin met bijzondere rustplekken voor bezinning en contact met de natuur, bijvoorbeeld door middel van hagen, specifieke bomen, waterpartijen en warm gekleurde borders. In dit type tuin duiken persoonlijke altaartjes op, soms compleet met Boeddhabeelden. Onder beschutte veranda´s, of andere overkappingen, wapperen gordijnen, weerklinken mysterieuze windgongs en verspreiden geurbranders aromatherapeutische geuren. Uiteraard branden veel kaarsen. Hierbij passen oosters getinte meubels, zowel koloniale- , als strak vormgeven lage Japanse meubelen. Verder vinden we in deze tuinstijl meer jaren zeventig hippie-invloed terug in de vorm van de zitkuil.
De gebruikte materialen zijn kwalitatief hoogwaardig en van natuurlijke herkomst: hout, bewerkt metaal, artistieke tegels en veel katoen en linnen.

De bezitters van de ´Ritual Garden´ houden doorgaans veel van tuinieren en besteden daar de nodige tijd aan. In deze tuin vinden we de meest uiteenlopende planten en struiken. Deze worden vaak op eigenzinnige wijze gekozen. De beplanting past bijvoorbeeld bij de hoogtepunten uit het leven van de tuinbezitters of bij hun namen of horoscopen. Een belangrijke overeenkomst is dat de kleuren van de bloemen vrijwel altijd warm en harmonieus zijn.
Welke van de vier tuintypen in 2006 verder de boventoon zal voeren is niet te zeggen. Veel zal afhangen van maatschappelijke ontwikkelingen, maar bovenal van individuele voorkeuren. In toenemende mate geeft men een persoonlijke invulling aan de tuin.

Bronnen Geert Devriese 2006, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland voor tekst en foto pph.nl,bewerking Rudi Van Overloop 2008.