De eerste tweekleurige ´Starina Bicolor Star´ wist in een jaar tijd door te dringen tot de Campanula top-10. Een wel zeer geslaagde marktintroductie dus. Een Campanula heeft blauwe of witte bloemen. Dat is al sinds mensenheugenis zo. De introductie van de eerste tweekleurige Campanula kwam vorig jaar dan ook als een volslagen verrassing. En dat heeft zijn uitwerking op het koperspubliek niet gemist. In een jaar tijd zijn er maar liefst ruim 68.000 stuks van verkocht, goed voor een notering in de Campanula top 10.
Het succes van Campanula ´Starina Bicolor Star´ is te danken aan meerdere factoren, te beginnen bij de bloemkleur. De basiskleur is hemels blauw met een wit hartje, waardoor de stervormige bloemen nog meer gaan stralen. Daarnaast bloeit de compact groeiende, bolvormige plant zeer rijk en ook langdurig, tot ver in het najaar. Kortom: de plant biedt veel waar voor zijn geld. Bijkomend voordeel is dat de plant geschikt is voor binnen en buiten en bovendien winterhard is.
Campanula ´Starina Bicolor Star´ is op de Nederlandse veilingen verkrijgbaar van maart tot en met eind augustus. Het product wordt aangevoerd in een 10,5 en 12 cm pot.
Familie
Het geslacht Campanula kent ongeveer 300 soorten. Het zijn meestal kruidachtige gewassen en dikwijls vaste planten. Een tiental variëteiten wordt gekweekt als potplant. Het merendeel zijn vaste planten van mediterrane oorsprong en afkomstig uit de bergrijke Balkangebieden. Campanula isophylla is afkomstig uit Italië.
Soorten
Campanula kent de soorten carpatica, isophylla, portenschalagiana en poscharskyana. Bij een goede verzorging bloeien alle isophylla´s keer op keer (drie weken na de bloei opnieuw). Dit in tegenstelling tot de andere groep, Campanula carpatica, die pas na een koudebehandeling weer in bloei komt. Een ander verschil is dat Campanula isophylla uit stek wordt vermeerderd, terwijl carpatica uit zaad wordt vermeerderd. Bovendien verschilt het bloemtype: Isophylla heeft een plattere bloem. Deze bloem staat wat meer open waardoor de meeldraden beter zichtbaar zijn. De carpatica heeft een klokvormige bloem, vandaar de Nederlandse naam klokjesbloem.
De laatste jaren neemt het aantal soorten en kleuren toe, waarmee de telers inspelen op de wens van de koper. Bij de ontwikkeling van nieuwe soorten krijgt de perfecte blauwe kleur de nodige aandacht, naast de vergroting van het aantal knoppen. Bij de Campanula isophylla bewandelt men twee wegen. Eén leidt naar fijne, compacte bloemen en de andere naar meer robuuste. De tweekleurige starina is de nieuwste ontwikkeling. Het onderscheid tussen kamerplant en tuinplant is niet altijd even goed te maken en zal niet op alle markten hetzelfde zijn.
Campanula is van februari tot en met september verkrijgbaar. De witte en blauwe bloemen van deze plant verschijnen normaal gesproken in juli en augustus. Ze zijn al veel eerder te koop, omdat ze dankzij belichting vroeger in bloei kunnen worden gebracht. Vooral blauwe cultivars zijn in het voorjaar te koop. De piekperiode ligt dan ook van april tot juli.
Verzorgingstips
- De Campanula groeit het best bij een vrij koele temperatuur (20 graden Celsius of minder).
- Als de Campanula binnen uitgebloeid is, kan deze uitgeplant worden in de tuin. In onze streken kan het merendeel van de variëteiten het hele jaar door overleven.
- Buiten kan de Campanula zowel in de volle zon als in de schaduw geplaatst worden. Belangrijk is een goede drainering van de grond en voldoende voedingsstoffen.
- Eenmaal uitgeplant in de tuin zal de plant de tijd nemen om te ´settelen´: het daaropvolgende jaar zal de Campanula bloeien vanaf het midden van de zomer tot de herfst. Vanaf dat moment geeft de plant het aanzicht van een schitterend tapijt, dat eveneens een afdoend middel blijkt tegen hardnekkig onkruid.
- Zorg dat de grond tijdens de groei vochtig blijft. De plant heeft een zeer groot verdampingsoppervlak, dus controleer de potgrond regelmatig.
- Geef tijdens de bloei twee keer per maand voeding.
- Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Dit verbetert de doorbloei.
- Campanula is een tweejarige plant. In de winter koel wegzetten en matig vochtig houden, dan kan de plant het volgende jaar weer in bloei komen.
Bron: Bloemenbureau Holland