Tara is een frisse verschijning met grote, intens gele, kleurvaste snijbloemen. Sinds de introductie in juni vorig jaar heeft de roos al een flink marktaandeel veroverd. Pluspunten van de grootbloemige Tara (maximaal 10 centimeter doorsnee) zijn de stevige, lange stelen (80 tot 90 cm) en de lange houdbaarheid (13 tot 16 dagen na de oogst). Ook komt de bloem geleidelijk open, waardoor zij bij uitstek geschikt is voor export. Maar de klassieke vorm van de knoppen (tot 5 centimeter hoogte), de krullende bloemblaadjes en de verzadigde, gele kleur van Tara zorgen voor de meeste verleidingskracht.
De handel in de roos groeide in een jaar tijd spectaculair van 60.000 stelen naar ruim 600.000 stelen per maand. In heel 2007 kwam het verkoopcijfer uit op bijna 2 miljoen stuks. In de eerste helft van dit jaar steeg dit door naar ruim 3 miljoen stuks. Als de verkoop in dit tempo blijft doorgroeien zou het de gele toproos Ilios! wel eens voorbij kunnen streven. Maar zover is het nog niet. Er mag in ieder geval wel al worden gesproken van een geslaagde marktintroductie.
Familie
De roos is familie van de Rosaceae.
Soorten
Er zijn verschillende typen rozen: grootbloemige soorten, kleinbloemige rozen en trosrozen. Daarnaast wordt ook wel onderscheid gemaakt in binnen en buiten geteelde producten.
Verzorgingstips
Om zo lang mogelijk van een rozenboeket te genieten zijn de volgende 10 tips van belang:
1. Let bij de aankoop op de "versheid" van de rozen. De stelen en bloemkoppen moeten stevig rechtop staan en mogen er zeker niet slapjes bij hangen.
2. Koop bij voorkeur rozen met een iets geopende knop. Rozen met een volledig gesloten knop lopen het risico niet open te gaan.
3. Plaats uw rozen na aankoop zo vlug mogelijk in water en laat ze zeker niet een aantal uren in een oververhitte auto uitdrogen. Koop ze daarom steeds aan het einde van uw koopjestocht.
4. Zorg ervoor dat de vaas goed schoon is en dat er geen restjes meer in kleven van een vorig boeket.
5. Voordat u de rozen in de vaas zet de stelen een vijftal centimeters met een vlijmscherp mes schuin afsnijden, zodat er geen snijwonden ontstaan.
6. Het verwijderen van de stekels is niet nodig. Wilt u ze toch ontdoornen, dan laat u dat klusje het best aan uw bloemist over.
7. Verwijder alle bladeren die onder water komen te staan. Anders ontbinden ze en verstoppen ze de stengels, zodat de bloemen nog moeilijk kunnen "drinken".
8. Snijbloemvoedsel dat u bij uw bloemist vindt, geeft de rozen extra kracht en energie en het water blijft aanmerkelijk schoner.
9. Houd de rozen uit de buurt van rijpend fruit. Het ethyleengas dat daarbij vrijkomt versnelt het verouderingsproces van de bloemen.
10. Gebruik glazen vazen. Deze zijn makkelijker schoon te houden dan vazen van aardewerk omdat er geen poriën in zitten waarin ophopingen van bacteriën kunnen ontstaan. Bovendien is bij glazen vazen eerder te zien dat het water is vervuild. Bacterievervuiling veroorzaakt vaatverstopping waardoor de roos slap gaat hangen.
Verklaring van de naam
De naam roos is afgeleid van het Keltische woord "rhodd", dat rood betekent. Aangenomen wordt, dat de eerste rozen rood waren.
Symboliek
De roos is de ultieme bloem om gevoelens van passie, vriendschap en liefde over te brengen. Dit vindt zijn oorsprong in de Christelijke symboliek. De rode roos staat voor het bloed van degenen die uit liefde voor Christus hun leven gaven voor het geloof. De witte roos symboliseert de maagdelijke reinheid te midden van doornen en ongerechtigheid. De roos is in het bijzonder verbonden met Maria. Zij wordt ook wel de roos zonder doornen genoemd, omdat zij vrij is van zonden. Een vroege legende vertelt dat rozen voor de zondeval geen doornen droegen. De roos is ook het symbool van stilzwijgendheid (sub rosa betekent: ´onder de roos´). Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes betekenen zwijgplicht.
Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel. In het antieke Griekenland stonden de beschrijvingen van mooie vrouwen en meisjes al bol van de rozen van de liefdesgodin Aphrodite. ´Nymphe´ betekent zowel bruid als rozenknop. Rozen werden vervolgens het zinnebeeld van erotische begeerte. Bordelen werden ´rozentuin´ gedoopt, of: ´bij de grote roos´. Ze waren hét luxe cadeau voor de verwende maîtresse, die op haar beurt – zoals Madame de Pompadour met haar beroemde rozenjurk – de bloem gebruikte om de staat van haar vruchtbaarheid mede te delen.
Bron: Bloemenbureau Holland