Bloeiende planten met échte blauwe bloemen zijn zeldzaam, maar dankzij de komst van Aechmea ´Blue Rain´ is de keuze iets ruimer geworden. Tot de komst van Aechmea ´Blue Rain´ in augustus 2006 was in het hele bromelia-assortiment zelfs geen enkele plant met blauwe bloemen te vinden. Dat maakt de ´Blue Rain´ des te meer uniek. Vanwege de trage vermeerdering is het aanbod geleidelijk gegroeid. Nu, bijna twee jaar na de introductie, is zij de op één na meest verkochte Aechmea op de Nederlandse veilingen.
De blauwe bloem van Aechmea ´Blue Rain´ valt des te meer op vanwege haar witte basis en paarsrode schutbladeren. Tel hier nog de felrode bloemstengel met viltige witte haren bij op. Ook het formaat van de bloemtros – tot 40 centimeter hoogte – draagt bij aan haar overstelpende présence. Niet te missen dus, deze überexotische bromelia.
Aechmea behoort tot de familie van de Bromeliaceae (bromelia-achtigen). Binnen deze familie is Aechmea het meest bekende geslacht. Er bestaan 150 verschillende soorten Aechmea, die allen uit (sub)tropisch Midden- en Zuid-Amerika afkomstig zijn. De meeste Aechmea´s leven in de bomen van het oerwoud. Ze worden daarom ´epifyten´ genoemd. Er bestaan echter ook ´terrestrische´ (op de grond groeiende) Aechmea´s. De wortels van de epifytisch groeiende Aechmea´s zorgen voor steun. De zuigmondjes onderaan de bladrozetten zorgen voor het opnemen van voedsel. De bladeren zijn omgebogen als gootjes, zodat het water in de bladkoker wordt opgevangen.
Aechmea wordt soms verward met Billbergia. Toch is het verschil gemakkelijk te zien: Billbergia heeft hangende bloemen en Aechmea staande. Ook zijn de bloemen van de Aechmea vaak iets kleiner.
Soorten
Aechmea is bijzonder moeilijk te veredelen en het is om die reden al bijzonder als er een nieuwe cultivar op de markt verschijnt. Het assortiment bestaat bijna uitsluitend uit Aechmea fasciata-soorten. De bloeiwijzen zijn verkrijgbaar in blauw, violet, rood, wit, groen en geel en veranderen soms van kleur tijdens de bloei. De belangrijkste potmaat is 15 cm. Aechmea fasciata ´Morgana´ was jarenlang de standaardcultivar. Die positie is sinds enkele jaren overgenomen door Aechmea fasciata ´Primera´, een ras met volledig gave bladranden, wat een voordeel is bij de verwerking van deze plant. Ook kan de plant wat rijper worden verhandeld, omdat de stekels de bloeiwijze niet meer kunnen beschadigen. Maar ´Primera´ scoort ook op andere punten hoger. Zo is de bloem in de winter duidelijk groter. Ook is de kleur van de bloem dieper roze, die langer behouden blijft naarmate de plant ouder wordt.
Verzorgingstips
· Aechmea´s hebben een klein wortelgestel en een kleine pot is dan ook voldoende. Verpotten is niet nodig.
· Zet Aechmea op een lichte, warme plaats, maar niet in de felle zon. Let op dat de temperatuur niet lager wordt dan 15°C. In de bloeitijd is dit zelfs al erg koud! Een te koude standplaats heeft rot en beschadiging van de bladeren tot gevolg.
· De grond matig vochtig houden, het liefst met regenwater. Tijdens de groei ruimschoots water met potplantenvoedsel geven. ´s Zomers is het goed om ook water in de koker te gieten, maar spoel wel eens in de vijf weken de koker uit met schoon water. In de rusttijd (afhankelijk van de bloei tussen oktober en februari) geen water in de koker gieten.
· De plant na de bloei weggooien, want na de bloei sterft deze af. De plant is eventueel te vermeerderen als zich na de bloei aan de voet van de plant nieuwe rozetten vormen. Als deze de helft van de hoogte van de moederplant hebben bereikt kunnen ze worden afgenomen en in een nieuwe pot worden gezet. Giet twee weken voor het afnemen van de rozetten al water in de kokers. Probeer zo veel mogelijk wortels aan de rozet te laten zitten.
Verklaring van de naam
De naam Aechmea is afkomstig van het Griekse woord aichmê, wat lanspunt of spits betekent. De spitse dekbladen lijken met een beetje fantasie op een lans.
Belangrijkste kleuren
De bloeiwijzen zijn verkrijgbaar in blauw, violet, rood, wit, groen en geel.
Aanvullende informatie
De Nederlandse promotiecampagne is er op gericht om bromelia aan de consument te presenteren als een product dat zeer geschikt is voor creatieve toepassingen in actuele woontrends. De campagne omvat zowel op de consument als op de retail gerichte activiteiten. In de eerste jaren was de promotie voornamelijk gericht op de detailhandel in Nederland en later ook in België. Sinds 2001 is de promotie ook op consumenten gericht, en ligt de nadruk op buitenlandse markten. De activiteiten in Nederland en België liggen momenteel voornamelijk op het vlak van ´onderhoud´. Frankrijk is één van de belangrijkste afzetlanden voor Bromelia. Daarom wordt in dit land al acht jaar promotie voor deze plant gevoerd. In Frankrijk neemt de bromelia ondertussen, na de orchidee, de tweede plaats in bij de bloeiende kamerplanten. De bromelia is bekend en gewaardeerd bij de detailhandel, in het bijzonder bij de georganiseerde detailhandel.
Bron: Bloemenbureau Holland