Begonia elatior ´Borias´ beschikt over enkele bijzondere features: goed gevulde en tweekleurige bloemen, een stevige plant en een uitstekende houdbaarheid. ´Borias´ komt dan ook uit een goed nest. Hij is namelijk afkomstig van de Begonia elatior Barkos ® groep. Deze groep bestaat uit kwalitatief hoogwaardige rassen, die men kan herkennen aan de beginletter ´B´. Niet alle cultivars die hiermee beginnen behoren tot de Barkos groep, maar de kenners zullen ze onmiddellijk herkennen.
Kenmerkend zijn de rijke bloei, de stevige plant en de goed gevulde bloemen. Met de introductie van ´Borias´ wordt voor het eerst een tweekleurige cultivar aan de groep toegevoegd. De witrode bloemen worden 6 tot 7 centimeter groot. Een ander sterk punt van Begonia elatior ´Borias´ is de geringe vatbaarheid voor meeldauw, waardoor uitval in de keten tot een minimum wordt beperkt. De houdbaarheid is – zo blijkt uit verschillende tests – uitstekend: gemiddeld zes (winter) tot acht (zomer) weken! Zeker zo belangrijk is dat het ras het hele jaar door op de Nederlandse veilingen verkrijgbaar is. En de handel waardeert dat. Sinds februari 2003 zijn er op de Nederlandse veilingen al 95.000 planten van verkocht.
Familie
Het omvangrijke geslacht Begonia vormt samen met Hillebrandia de familie der Begoniaceae.
Soorten
Het assortiment Begonia wordt door de veilingen als volgt ingedeeld:
Begonia Elatior-hybride
Begonia Lorraine-hybride
Begonia Semperflorens
Hybriden
Bladbegonia´s
Begonia Tuberhybrida (Knolbegonia)
Botanische soorten
De Elatior groep is veruit de grootste groep binnen de kamerplanten Begonia´s. In deze groep onderscheiden we klein-, enkel- en dubbelbloemige rassen. De kleurenrijkdom in deze inmiddels uitgebreide groep is enorm. Men selecteert nu op een minder groot blad en betere vormen, bloemmaten en kleuren. Begonia´s zijn inmiddels weinig meeldauwgevoelig en bloeien goed door, zelfs in de wintermaanden.
Verzorgingstips consument
- Begonia heeft veel licht nodig, maar kan niet tegen felle zonnestralen.
- Zet Begonia daarom bij voorkeur voor een venster op het oosten of westen.
- Geef 2 maal per week water op kamertemperatuur zodat de potgrond vochtig blijft, maar nooit kletsnat wordt.
- Eens per week kamerplantenmest meegeven.
- Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen.
- Verdraai de potten zo min mogelijk in verband met knopval.
Tip: zet een lucifer voorin de pot en u weet altijd wat de voorkant is. De zwavel uit de lucifer bestrijdt bovendien meeldauw. Niet sproeien, want dat werkt meeldauw in de hand.
Wanneer een Begonia te donker staat bloeit hij onregelmatig of zelfs helemaal niet meer.
Met een kamertemperatuur van 18 graden kan de plant prima uit de voeten (liefst niet onder de 15 graden C).
Vermijd tenslotte tocht en sterke temperatuurschommelingen.
Begonia´s kregen hun naam van Michel Bégon, een Franse botanicus en diplomaat uit de 17de eeuw die nog gouverneur van Canada is geweest.Verklaring van de naam
Belangrijkste kleuren
Dit is moeilijk aan te geven vanwege de gemengde aanvoer van het product. Maar belangrijke kleuren voor Begonia zijn:rood, roze, oranje, wit en geel.
Bron Geert Devriese 2004, mMet dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto