Vijvers en vissen

Van spinnen tot egels en van kippen tot bijen; veel dieren zijn je beste vrienden als het gaat om je tuin. Ze hebben vaak een opruim- en schoonmaakfunctie, afgezien van het feit dat ze mooi zijn om naar te kijken. We geven je een aantal voorbeelden met uitleg, zodat je voortaan anders tegen deze beestjes aankijkt.

Het nut van (en de angst voor) spinnen
Als je toch op internet zit te kijken voor tuinideeën en andere klusjes, zoals het plannen van zoommeetings, energie vergelijken, boodschappen bestellen of je auto verzekeren, kun je je net zo goed even verdiepen in de vaderlandse fauna en tot inzichten komen. Zo is ons in de loop der eeuwen een angst voor spinnen aangepraat, maar onze achtpotige vrienden zijn natuurlijke bestrijders van allerlei ongedierte. En die angst? Dat is in Nederland helemaal nergens voor nodig. Natuurlijk willen ze wel eens pissig (‘spinnijdig’) op je af komen stampen, maar iets te vrezen heb je niet. Van luizen, muggen, vliegen en mijten wel.

Egels: slakkeneters
Komt er af toe een egel op visite in je tuin, heet hem of haar dan van harte welkom, want ze verorberen de slakken die anders jouw (moes)tuin aan gort vreten. Het is trouwens mogelijk om in samenwerking met de Stichting Egelopvang egels in je tuin te huisvesten. Deze vrijwilligersorganisatie lapt egels op die daarna nog te zwak zijn om weer terug te zetten in de vrije natuur, dus dan is een afgesloten tuin ideaal.

Poelslakken: zeg maar dag tegen de draadalgen in je vijver
Over slakken gesproken: er bestaat een soort die in het water leeft, de poelslak, en deze houdt zonder factuur uit te schrijven je vijver vrij van de hardnekkige draadalg. Deze groene drab is hun lievelingskostje! Met wat mazzel komen ze mee als verstekeling aan boord van de bak waterplanten die je bij het tuincentrum koopt, maar anders moet je even googelen waar je ze kunt krijgen. Het zijn sierlijke beestjes die je herkent aan hun spiraalvormige schelp en zwarte, puntvormige oortjes.

Kippen en bijen
Kippen zijn natuurlijk goed voor eieren, maar ze eten ook allerlei insecten op. Al wil je niet dat alle insecten opgegeten worden, want bijen bestuiven bloemen en gewassen. Je courgetteplantjes bijvoorbeeld. Wespen eten luizen, dus sla ze niet dood. Je kunt ze bij overlast wel verjagen met wierook, lavendelplantjes of nepnesten, waardoor ze denken dat er al een wespennest is in deze tuin, en ze hun heil elders zoeken. Op een diervriendelijke manier bestrijden is sowieso beter!