Tuinaanleg

Binnenhuis- en tuinarchitecten, tuincentrumeigenaars en bloemisten in Nederland, Duitsland en Frankrijk voorspelden in 2000 een tuintrend bij de consument voor nostalgie en het gebruik van ´natuurlijke´ planten. Consumenten zouden hun tuin meer en meer als een verlengstuk van de woonkamer gaan zien, die trend klopt nog steeds voor vandaag: de kleuren in huis en in de tuin worden meer op elkaar afgestemd, de tuinmeubelen sector is ondertussen sterk in die richting geëvolueerd. Grassen, planten met aparte bladvormen en primaire kleuren worden meer en meer geliefd bij de tuinierende consument.


De toenemende vergrijzing van de bevolking, het met z´n tweeën uit werken gaan hebben een belangrijke invloed op een tuininrichting. Snel resultaat, makkelijk onderhoud en een rustgevende omgeving zijn belangrijke eisen. De nieuwe generatie tuiniers willen in hun tuin en interieur uitdrukking geven aan hun persoonlijkheid. De inrichting van de tuin moet zo professioneel mogelijk gebeuren waarbij geld niet altijd de belangrijkste rol speelt. Er is meer behoefte naar informatie en cursussen om de eigen kennis te vergroten.

In een aangeplant hoekje wil de consument een keuze aan planten, samengesteld en aangepast naar z´n persoonlijkheid :

  • Siergrassen mogen zich daarbij verheugen op een toenemende belangstelling. Ze passen in de trend naar gemak.
  • Ook mooie bladvormen en natuurlijk ogende planten hebben een streepje voor.
  • Groene, rustgevende tuinen passen in een trend naar verstilling.
  • De tuin wordt steeds meer gezien als ´verlengstuk´ van de woonkamer.
  • Felle kleuren worden, in reactie op de tot nu toe veel gebruikte pastels, meer toegepast in de tuin.

Hoe de tuintrends in 2000 ons werden voorspeld:

Het Tuincentrum Ilse Eijkmans

  in 2000

Eijkmans voorspelt dat planten in pot populair blijven en dat de belangstelling voor water in de tuin ook zal doordringen tot op het balkon. Zij constateert een voorkeur voor nostalgische planten zoals Hostas en Lathyrus. Kopers kiezers vaak voor één stijl: de één houdt van felle kleuren, de andere kiest voor de sobere, zilvergrijze tinten. Kleuren in de tuin worden afgestemd op die in het interieur. Bijzondere, vaak mediterrane vruchtbomen zijn ook zeer geliefd geworden. De olijven, dadels en kleine sinaasappelboompje doen consumenten denken aan hun vakantie. Vaste planten en éénjarige zomerbloeiers krijgen eveneens vaker een plaats in de tuin. In een reactie op de vertechnologiezering van de samenleving wenst de consument meer binding met de natuur. Passend daarin is de trend naar nostalgie. De tuin krijgt een natuurlijke uitstraling. Het aandeel levend materiaal wordt groter en de tuin mag weer zijn gang gaan. Snoeien wordt steeds vaker achterwege gelaten. De tuin hoeft niet het hele jaar groen te zijn. Mensen vinden het juist leuk om de afwisseling van de seizoenen in hun eigen tuin terug te zien. Geurende gewassen en planten die na de bloei ook nog sierwaarde hebben, passen binnen de natuurlijke trend. Er zal vraag zijn naar oorspronkelijke kleuren en natuurlijk ogende planten.

De Tuinarchitect Jacqueline van der Kloet  in 2000

Jacqueline, tuinarchitect in Weesp, voorspelt meer belangstelling voor planten met ´een sterke uitstraling´. Planten die na de bloei mooi blijven passen goed in het modebeeld van de toekomst. Als voorbeelden noemt ze Eupatorium, Veronicastrum sibiricum (syn.veronica), Verbena hastata en Monarda. Ook verwacht zij veel aandacht voor het groeiende sortiment siergrassen, grassen laten zich goed combineren met bovengenoemde vaste planten, maar ook met specifieke bladplanten. Planten met een fijn blad worden in de toekomst gecombineerd met planten met een stevig blad. Als geschikte bladplanten noemt ze: Euphorbia, Rodgersia, Hosta, Geranium en Helleborus. Bloemenweideachtige planten vervolmaken het geheel: Astrantia, Campanula, Verbascum, Linaria en Allium. Jacqueline vat de totale tuintrend samen in een aantal steekwoorden: eenvoud, oorspronkelijkheid, gratie en een duidelijkheid link naar de natuur. De tuin wordt soberder en is niet meer tot in alle kleine hoekjes gevuld met accessoires.

Een belangrijke trend wordt ook die naar een veilige thuisbasis. De woning wordt meer multifunctioneel, zodat men zich uit de wereld kan terugtrekken in een eigen omgeving met een eigen sfeer. De leefomgeving wordt steeds kleiner en krijgt meer aandacht. De tuin wordt gezien als een extra kamer en stemmen de kleuren voor huis en tuin op elkaar af. In de tuin ontstaan hoekjes waarin men zich kan terugtrekken…de trend naar cocooning.

De Bladenmaker Maayke de Ridder  in 2000

´In Nederland is de tuininrichting van tuinen begonnen bij de accessoires, zoals potten en zitjes. Als de mensen daarop zijn uitgekeken, komt er een hele hausse van plantenverkopen voor de basisinrichting´, is de voorspelling van Maayke. Kwekers kunnen een trend mee bepalen…zo hebben ze ervoor gezorgd dat grassen en wildere gewassen, groeiden in populariteit. De belangstelling voor aparte soorten groeit. Ook op elkaar afgestemde bonte kleuren worden meer toegepast. Oude rassen komen terug. Consumenten krijgen een aversie tegen de term onkruid: zij zien steeds meer het belang van de natuur in. Daarom voorspelt Maayke een groei naar verfijndere, natuurlijke planten als: Aquilegia, Nepeta en Monarda. Deze planten passen binnen de uiteindelijke versobering en verstilling van de tuin.

De trend naar gemak vraagt om een zo praktisch mogelijke inrichting van de tuin. Niet het inkomen maar de beschikbare tijd spelen een rol. De planten in de tuin moeten gemakkelijk zijn en tegen een stootje kunnen. Kopers willen graag volgroeide planten, ze hebben geen geduld om te wachten. Er is daarom ook veel belangstelling voor planten die massa maken. Eerst komen de onderhoudsvriendelijke tuinen voor ouderen in zwang.

De Programmamaker Rob Verlinden in 2000

Trends in tuinplanten bestaan niet. Dit is de stellige overtuiging van Rob Verlinden, volgens Rob hebben trends een tijdelijk karakter. Dat maakt het voor boomkwekers en producenten praktisch onmogelijk op trends in te springen. De productietijd is daarvoor te lang. Hoewel Buxus momenteel in bladen en tuinmagazines domineert, is er desondanks volgens hem beslist geen spraak van een trend : ´Buxus stond 2000 jaar gelden toch ook al in de tuin ?´. Nee, de planten veranderen niet, de kleuren wel. De komende jaren verschuiven we van pastelkleuren naar primaire kleuren. In de mode merk je nu al dat kleuren als oranje en geel toenemen. Een goudenregen komt ongetwijfeld weer in. Dankzij de kortere arbeidstijden krijgen consumenten meer vrije tijd. Ze willen zich uitleven, maar ook bezinnen, ontspannen en in balans komen. Tuinieren kan daarbij helpen. Emoties worden makkelijker getoond. Ook in deze trend komen het wisselen van de seizoen weer terug. Er ontstaat groeiende aandacht voor mystiek. Hierin passen groene, rustgevende tuinen en aandacht voor het groeiproces.

Bronnen

De Boomkwekerij 29/30 – 1996 door Annemarie Bruijgoms, een uitgave van de Stichting Vakinformatie Siergewassen en Misset Uitgeverij BV.
Bewerking Rudi Van Overloop – 2008