Vijvers en vissen

Zelf uw eigen tuin ontwerpen. Hoe kunt u het beste te werk gaan? Elke tuin is uniek en heeft veel waarde voor u als eigenaar. Vanaf de maand maart stap voor stap handvatten voor uw eigen tuinontwerp.

Stap 3: Materialen en kosten

Voor de maand mei hebben we het over materiaal keuzes. Deze zijn bepalend voor het beeld en de sfeer die je wilt creëren in je eigen tuin. Schuttingen, terrassen en paden zijn de meest beeldbepalende sfeer elementen in je tuin. Daarna komen de vijvers, borders en bomen en gevolgd door je accessoires en tuinmeubelen. Begin bij de tuinafscheiding en bedenk welke tuinafscheiding je mooi vind.
Vaak is een groene levende afscheiding het mooiste. Persoonlijk vind ik Taxus als afscheiding erg mooi. Het is een mooie statige strakke afscheiding. Helaas duur, langzaam groeiend en giftig.

 

Beukenhaag of haagbeuk is ook mooi. Maar niet helemaal dicht in de winter. De hagen slaan moeilijk aan en moeten met grote zorg worden geplant. Maar aan de andere kant zijn ze ook wel heel mooi bij een huis uit de jaren 30.
Voor een grote tuin zou ik kiezen voor afwisselende afscheidingen. Je hebt ruimte om een mooi losse haag te laten groeien van afwisselend groenblijvend en bladverliezende struiken, zoals Osmanthus en Ilex of Prunus en Viburnum.
Heb je een klein tuintje dan kun je het beste kiezen voor houten schuttingen. Deze kun je mooi schilderen. Kies een donkere kleur daar wordt de ruimte groter van en is niet zo fel in je ogen als het zomer is.

Betongaas met Hedera is ook mooi. Houd er rekening mee dat het een paar jaar duurt voordat dit gaas dicht gegroeid is met Hedera. Er bestaan ook dikke Hedera hagen met dubbel betongaas en aarde ertussen. Deze worden zo neergezet.
Dit is tevens ook handig voor als je aan een drukke weg woont. Ze zijn namelijk ook geluidswerend.
Kiezen voor een losse snelgroeiende coniferen haag zou ik niet doen. Deze zit snel dicht maar wordt na verloop van tijd kaal aan de onderkant en veel te hoog. Coniferen kun je ook nooit zo mooi snoeien met uitzondering van de Taxus.
Als je in je voortuin ook een hoge afscheiding wilt is het handig om even het gemeentelijke loket voor bouwregels te raadplegen. Zo voorkom je verrassingen.

Bestrating

Er zijn erg veel keuzes voor wat betreft de bestratingen. Dit hangt voor een groot gedeelte af van je budget.
Oude bestrating hergebruiken is het beste voor het budget natuurlijk. Grindtegels omdraaien en er een randje oude waaltjes naast leggen is echt niet lelijk.
Natuursteen is absoluut het mooiste materiaal om te gebruiken in je tuin, maar is ook het duurste. Tevens is natuursteen duur in onderhoud. Als je wilt dat natuursteen zijn donkere kleur behoud, moet je deze tegels impregneren. Glaasjes wijn en kippenpootjes die neer komen, veroorzaken direct een vlek die niet meer verdwijnt.

Tegenwoordig kun je ook heel mooie betonproducten kopen. Zeker net zo mooi en strak, maar een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Veel fabrikanten maken gelijk ook borderranden en traptreden in dezelfde kleuren. Zo kun je alles in dezelfde kleur en stijl leggen.
Als je bestrating gaat uitzoeken. Ga dan naar een paar verschillende voorbeeld tuinen. Laat je niet verleiden door mooie plaatjes uit catalogussen. Die zijn zo knap gefotografeerd dat zelf de meest ordinaire stoeptegel er nog uit ziet als een oude gebakken kloosterkei. Op zich een kunst natuurlijk.
Grote tegels vergroten de oppervlakte.
Kleine steentjes maken een tuin kleiner, maar ook intiemer.
Veel verschillende soorten stenen door elkaar geven een rommelig beeld.

Ben je een verzamelaar en heb je in verloop van tijd veel verschillende soorten bij elkaar geschraapt. Maak dan een groot terras en leg de verschillende stenen door elkaar en maak er een mozaïek van. Zo krijgt het weer eenheid.
Vind je grind mooi voor in de tuin, bedenk dan dat het voor een terras niet zo handig is omdat je poten van je stoel erin wegzakken en dat het niet zo prettig aanvoelt op je blote voeten.

Voor opritten en paden, waar regelmatig overheen gelopen wordt, zijn er stabiliserende grindmatten.
Deze leg je op de stukken worteldoek vast en daaroverheen komt grind. Zodoende kan de boel niet meer verschuiven.
Ik kan nog erg lang zo doorgaan maar dat lijkt me wat veel voor deze keer.

Veel plezier en tot volgende maand dan komen de overige materialen aan de beurt.
Rig Dekkers