Tuinaanleg


Kleur is niet weg te denken bij de basis van een tuinontwerp. Kleur neemt daarin een heel belangrijke plaats in. Met kleur kan je in de tuin gevoelens uitdrukken. Violet heeft als secundaire kleur een beetje het rood en blauw in zich. Violet symboliseert bijvoorbeeld waardigheid of het keizerlijk en kerkelijk gezag. Toch mist violet de natuurlijke primaire kleureigenschappen van rood of blauw, wat op zich wel eigenaardig te noemen is.



Violet komt goed tot uiting in kleine plantoppervlakten en kan zeer nuttig zijn als contrastkleur. Violet is absoluut te vermijden voor de aanleg van grote partijen. Grote blokken van violetkleurig planten is irriterend en schrik zelfs wat af.

Omdat violet zo sterk is, is het ook zo vormgevend, maar gaat het ook gauw vervelen. Violet is een kleur waarmee je indruk maakt. Hoe helderder de kleur hoe groter de lichtsterkte, die uiteraard afhankelijk is van de lichtinval. Iedere kleur weerkaatst licht. Met afwisselende donkere en lichtere kleuren kan je contrasten vormen. Violet vormt daarin een van de donkerste grijze kleuren en is bijgevolg het minst lichtweerkaatsend.


Mad. Le CoultreEtoille VioletteDuchess of Edinburgh.jpg
Jackmanii Superba.jpgclematis lanuginosa CandidaWarsaw Nike


Purper staat goed tegen een achtergrond van zilvergrijs-bladige planten zoals Artemisia en Stachys. Tegen een witgekalkte muur zien ze er vrolijker uit. Een donkergroen haag als achtergrond is fout, het maakt het violet nog donkerder. Roosbloeiende vaste planten kunnen mooi overvloeien naar violetkleurige nevenburen zoals Geraniums en paarskleurige vingerhoedskruid (Digitalis).

Cotinus Royal Purple

Violet is een basiskleur van het zonlicht. Wanneer een zonnestraal op een prisma invalt is een duidelijke kleurenband zichtbaar bestaande uit 6 kleuren: rood, oranje, violet, groen en geel. Een beplanting van matgroene violetkleurige planten doet grauw en oninteressant aan. Beter is te kiezen voor violetbloeiende planten met glanzende bladeren die meer een gevoel van weelde oproepen. Een pastelkleurige beplanting van Bourbonrozen kan veranderen in een feller gekleed geheel door ze te accentueren met bijvoorbeeld in de nabijheid aangeplante Geranium ´Patricia´ of Geranium psilostemon en op de voorgrond de stervormige bolachtig bloeiwijze van sieruien zoals Allium christophii.

Geel en violet bijvoorbeeld vormen prima complementaire kleuren. Hiermee
kan je een sterk helder-donker contrast bekomen. Complementaire kleuren zijn kleuren die het best bij elkaar passen omdat elke kleur zijn kracht en kleurzuiverheid zal behouden.

Combineer violet met wit en het zal vrolijk en zoet aandoen zoals Clematis ´Mad.Le Coultre´ met Cotinus ´Royal Purple´.
Een
border in verschillende tinten van violet kan men meer structuur bekomen door er regelmatig groepjes van grijsbladige planten in terug te laten komen.



Donkere kleuren zoals violet zijn prima ter ondersteuning van lichtere bloemkleuren die in grote partijen te gemakkelijk hun eigen karakter verliezen. Die donkere groepen kunnen best met pauzes tussen de lichter gekleurde plantengroepen worden gemengd. Een border in verschillende tinten van violet kan men meer structuur bekomen door er regelmatig groepjes van grijsbladige planten in terug te laten komen zoals Senecio ´Sunshine´, Senecio leuchostachys, Artemisia, Santolinia, Atriplex halimus, Iris unguicularis of Stachys olympica.