Nu de dagen korten, verspreidt de heerlijke geur van dennengroen zich weer in menige huiskamer. Soms is het enkel een kerststukje of een krans, maar in de meeste gevallen zorgt een complete kerstboom voor de typische geur. Een plant die het gat tussen het kerststukje en de kerstboom opvult, is de Plant van deze Maand: Picea glauca ´Conica´. Kleine coniferen als de Picea glauca ´Conica´ zijn niet alleen een mooie aanvulling op de traditionele kerstversieringen. Ze kunnen ook dienen als alternatief voor een ´echte´ kerstboom. Elke eerste helft van december is het weer een hele toer om een mooie volle, gelijkmatig vertakte kerstboom te vinden. Vooral de zoektocht naar mooie, kleinere exemplaren is een moeilijke. Een idee is dan om te kiezen voor de witte spar, zoals de Picea glauca in het Nederlands heet. De Picea glauca ´Conica´ is van nature al een zeer klein boompje, waardoor deze heel geschikt is als kerstboompje voor in een kleiner vertrek. Hij is altijd mooi vol vertakt en heeft een gave kegelvorm, opgebouwd uit frisgroene naaldjes.
Een tweede leven in de tuin
Als u aan de plant gedurende zijn verblijf in huis een beetje extra zorg besteedt, kan hij zijn leven in het nieuwe jaar vervolgen in de tuin. Een goede grote pot met constant vochtige potgrond is een eerste vereiste. Ook droge lucht zorgt er voor dat de naalden sneller vallen. Om de miniconiferen een iets vochtigere omgeving te bieden, kun u het best een schoteltje water naast de plant zetten. Eventueel kunt u de plant op een omgekeerd schoteltje in een bord met water zetten. De plant staat dan als het ware op een soort eilandje. Een niet té lang verblijf in de huiskamer en niet teveel kunstsneeuw bevorderen bovendien de hergroei in de tuin.
Bij aankoop is de Picea glauca ´Conica´ in de meeste gevallen 30 cm tot een halve meter hoog. In de tuin kan hij in de loop der jaren uitgroeien tot een imposante kegel.
Dwergconiferen
Onder de coniferen bevinden zich nog andere mooie mini ´kerstbomen´. Een leuk voorbeeld is Picea glauca ´Alberta Globe´. Dit familielid van de eerder beschreven ´Conica´ verschilt alleen qua vorm. ´Alberta Globe´ is namelijk bolvormig en half zo hoog. Ook de jeneverbesfamilie kent een aantal kandidaten. Neem de Juniperus communis ´Hibernica´, een sierlijk, slank opgaande conifeer met stugge, grijsgroene naaldjes. Een alternatief is de cultivar ´Suecica´. Deze heeft iets lichter groene en zachtere naaldjes.
De zogenaamde dwergconiferen hebben hun naam niet direct aan het kleine formaat te danken, maar aan de langzame groei. Bij de aankoop is een dwergconifeer wat duurder dan een ´gewone´ conifeer, om de simpele reden dat de plant veel ouder is. Later heeft u er echter veel meer plezier van. U hoeft hem nauwelijks te bemesten en te snoeien, hij is voller en vertoont minder snel kale plekken. De hogere investering verdient zich bovendien direct weer terug wanneer u uw dwergconifeer een dubbelleven laat leiden, eerst als kerstdecoratie en later als tuinplant.
Bronnen Geert Devriese, vlam