Dwergdennen in stoere, grote potten kleden het winterterras aan. Ze zijn groenblijvend, langzaam groeiend en winterhard.Door hun langzame groei van slechts enkele centimeters per jaar zijn dwergdennetjes uitermate geschikt voor in de
rotstuin, in kleine tuinen en op het balkon of terras.
Het dwerg bergdennetje Pinus mugo ´Humpy´ bijvoorbeeld is na 10 jaar pas 35 centimeter. Pinus mugo pumilio is tegen die tijd 50 centimeter en Pinus mugo ´Mops´ 80 centimeter.
Ze hebben ieder een eigen kleur en vorm. ´Humpy´ is een kleine groene dwerg. Pumilio is een groene kruiper en ´Mops´ een donker grijsgroen bolvormig dennetje. De dwergdennen vormen ieder voorjaar nieuwe, frisgroene naalden en na een paar jaar krijgen ze ook heuse kegels. Kortom ze doen alles wat een grote den ook doet.
Dwergvormen
Dwergvormen zijn er in alle vormen, kleuren en maten. Ze zijn op verschillende manieren gewoon in de natuur ontstaan en geselecteerd door kwekers. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze kleiner blijven dan hun familieleden die we kennen als forse bomen of struiken.
Een ander voorbeeld is de Abies balsamacea ´Nana´. Dit is een dwergvorm van de zilverspar.
Chamaecyparis lawsoniana ´Minima Glauca´ en ´Minima Aurea´ zijn dwergcypressen. En zo zijn er nog veel meer dwergen om het terras mee aan te kleden.
Winterterras
Planten op het winterterras vergen extra aandacht, ook al zijn ze winterhard, zoals onze dwergdennen. Dat komt omdat ze in potten groeien. Bij strenge vorst is tijdelijk naar een schuur verhuizen een oplossing, de pot inpakken met noppenfolie of er een rietmat omheen plaatsen.
Bronnen Geert Devriese 2005, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland voor tekst en foto pph.nl, bewerking Rudi Van Overloop 2008.