Tuinonderhoud

Of het nu een hoge- of een lage haag moet worden: de Portugese laurier is hier allebei voor geschikt. Dankzij zijn bladhoudendheid heeft u het hele jaar rond een groenblijvende laurierhaag in de tuin staan, die zowel privacy biedt alsook een uitstekende tuinafscheiding is. Zijn smalle groeivorm maakt hem zeer geschikt om een strakke haag mee te maken en voorkomt – in tegenstelling tot andere lauriersoorten – dat ze wild alle kanten op groeien. Hierdoor is de Prunus lusitanica Angustifolia tevens zeer onderhoudsvriendelijk en is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende. De bladeren zijn mooi frisgroen en donkergroen van kleur en de takken lichtroze, wat de Portugese laurier een unieke uitstraling geeft. U kunt rekening houden met een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 35 centimeter per jaar.

Planttijd van de Portugese laurier
Overweegt u de Prunus lusitanica Angustifolia aan te planten? Dan wilt u uiteraard graag weten wanneer u deze het beste kunt aanplanten. Een Portugese laurier haag kopen kan in principe het hele jaar door. Wel is het belangrijk om op te letten wat u koopt. Betreft dit bijvoorbeeld planten met kluit met een jute zak eromheen of een netje? Dan kunt u het beste de plantperiode oktober – maart / april aanhouden. In de rustperiode van de haagplant is deze het minst kwetsbaar en is het beter om de Portugese laurieren dan aan te planten. Planten met blote / losse wortel zijn nog wat kwetsbaarder en hiervoor geldt dan ook een kortere aanplanttijd: november – maart, afhankelijk van de weersomstandigheden. Wilt u graag in de zomer een Portugese laurierhaag aanplanten? Kies dan voor potgekweekte planten. Dit is de beste kwaliteit en kunnen het gehele jaar aangeplant worden.

Aanplanten Portugese laurier haag
Bij het aanplanten is raadzaam om aanplantgrond of Vivimus te gebruiken. Hier zitten voedingsstoffen in, en vaak ook een wortelstimulator, waardoor u een gezondere Portugese laurier haag krijgt die tevens sneller wortelt. Zorg er verder door dat u de grond goed los maakt, belangrijk is dat de bodem namelijk waterdoorlatend wordt waardoor er geen wortelrot kan optreden op moment dat het flink regent. Geef na het aanplanten direct goed water zodat de wortels gelijk de juiste hoeveelheid vocht op hun nieuwe standplaats krijgen.

Verzorging en onderhoud Portugese laurier
De Portugese laurier is goed te snoeien. Een jaarlijkse snoeibeurt aan het einde van de zomer is voldoende, maar als u wilt kunt u ook nog in het voorjaar even snoeien. Hierdoor komen er sneller nieuwe takken aan de heg, waardoor u eerder een volle Portugese laurier haag heeft. Ondanks dat de laurierkers bekend staat om zijn onderhoudsvriendelijkheid, vragen de planten wel met name in de eerste paar jaar om de nodige verzorging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van water. De wortels zijn niet direct in staat om het vocht uit de bodem te halen en hebben hier hulp bij nodig. Geef bij droog weer dus een paar keer per week water en in hele warme, droge periodes dagelijks aan het begin van de dag. Zo kunnen de Portugese laurieren de rest van de dag goed overleven. Om helemaal zeker van een gezonde en sterke haag te zijn, geeft u de planten in het voorjaar organische bemesting.