Bomen en hagen

Wie een bloeiende sierkers of sierappel ziet, weet dat het lente is. Bloeiende bomen en heesters maken van het voorjaar een feest. Vooral wanneer de temperatuur al een beetje zomers aandoet, is de sfeer in de tuin geweldig. Het is niet overdreven om bij bloeiende bomen te denken aan feest. Japan kent bijvoorbeeld een Nationale Feestdag, die is opgehangen aan de bloeiende kersen (Prunus). Dat maakt al duidelijk dat in dat land de sierkers heel erg wordt gewaardeerd. Alsof de sierkers nog niet mooi genoeg was, hebben de Japanse kwekers er alles aan gedaan om bomen te krijgen met nog fraaiere bloemen en nog intensere kleuren.

Wat denkt u van een naam als Prunus serrulata ´Kiku-shidare´. Daar is geen woord Nederlands bij. De ´Kiku-shidare´ is een treurkers: een prachtig sierboompje dat inmiddels in heel wat Nederlandse tuinen staat. Maar er zijn nog veel meer mooie kersen. Een bezoek aan het tuincentrum loont daarom de moeite.

Appeltje voor de sfeer

Voor wie de sierkers een beetje te veel ´fanfare´ in de tuin is, moet eens denken aan een sierappel (Malus). Een hele leuke sierappel is Malus ´Liset´. Dat is een niet al te groot boompje met fraaie purperrode bloemen, terwijl ook het blad purperachtig is gekleurd.

Malus ´John Downie´ bloeit prachtig wit. Van deze sierappel heeft u ook in het najaar veel plezier, want de vruchten zijn helder oranjerood. Die brengt dus meerdere keren per jaar sfeer in de tuin. Zo zijn er meer sierappels waarvan de bloei én de vruchten bijdragen tot die sfeer. Weer andere sierappels ontlenen hun sierwaarde alleen aan de vruchten. Hun bloei stelt niet zo veel voor. Lees daarom bij aanschaf van een Malus vooral het etiket. Dan weet u precies wat u kunt verwachten.

Niet alleen de heesters en de bomen in de tuin laten zien dat het voorjaar is. Overal om ons heen – in stad en landschap – staat het groen in bloei. Denk maar aan de meidoorn (Crataegus) en het krentenboompje (Amelanchier). Meidoorns in het landschap groeien vaak als struiken. Voor de tuin zijn er echter hele mooie meidoornbomen, die niet al te groot worden. Ook het krentenboompje komt in de particuliere tuin goed tot zijn recht, al moet die wel de ruimte hebben. Het krentenboompje bloeit overigens niet alleen mooi in het voorjaar, maar heeft ook andere kwaliteiten. Zo zijn de blauwzwarte vruchten eetbaar en de herfstkleur is weergaloos mooi. Dat maakt Amelanchier zeker ook in het najaar tot een van dé sfeermakers in de tuin.

Genieten in de schaduw

Wees met planten van een boom in de tuin wat voorzichtig. Vooral in een kleine tuin is een beetje passen en meten. Het zou niet leuk zijn wanneer een boom binnen de kortste keren alle andere planten, inclusief het terras in de schaduw zet. Houdt u met de gekozen plek dus ook rekening met de ligging van de tuin ten opzichte van de zon.

Maar wees ook niet te bang. Want wat is sfeervoller dan in de schaduw van het gebladerte op uw terras te zitten? Dat is heel wat anders dan bescherming tegen de zon te zoeken onder een parasol.

De hier genoemde voorjaarsbloeiers hebben het voordeel dat de kroon redelijk open is. Dat wil zeggen dat ze wel voor enige schaduw zorgen, maar niet gelijk alle zon uit de tuin wegnemen. Kijk eens met die ogen naar de bomen om u heen in andere tuinen. Tien tegen een dat er soorten bij zitten, die ook uw tuin in het voorjaar op een overdadige bloei trakteren.

Bronnen Geert Devriese